Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

“Καλλικράτης“και Ανατολική Πυλία


Μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα και έπειτα από 21 μήνες εφαρμογής του “Καλλικράτη“, ανοίγει πάλι από το υπουργείο Εσωτερικών το ζήτημα μιας νέας τροποποιημένης και διορθωτικής διοικητικής μεταρρύθμισης. Οι δυσλειτουργίες στους δήμους, οι οικονομικοί πόροι που δεν έχουν καταβληθεί, οι μικροκομματικές και τοπικές σκοπιμότητες, η γεωμορφολογία που έπληξε το δέσιμο και την ανάπτυξη, αλλά και η αδυναμία να συμβιώσουν τόσοι πρώην δήμοι στους νέους τεράστιους δήμους, έφεραν επιδείνωση και μεγάλων διαστάσεων προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Αποτέλεσμα να υπάρχει η εντύπωση ότι ο “Καλλικράτης“ απέτυχε. Το 2010, όπου είχαμε προσπαθήσει για την δημιουργία ενός δήμου στην Ανατολική Πυλία, ήμουν από εκείνους που πίστευαν και πιστεύουν σε δήμους βιώσιμους, με δυνατότητες ανάπτυξης, σε δήμους με κοινά στοιχεία (όπως οικονομικά, κοινωνικά, γεωγραφικά, τουριστικά και ιστορικά), κυρίως με κοινωνίες που να συμφωνούν στα παραπάνω.
Πίστευα και πιστεύω σε έναν δήμο που να μπορεί να διαχειριστεί τις νέες αρμοδιότητες που έχουν δοθεί, όπως πολεοδομία, υγεία, παιδεία, μεταναστευτικό κ.ά., αρκεί να συνοδεύεται από μελετημένο σχεδιασμό ανθρωπίνων και υλικών πόρων, κοινωνικών υπηρεσιών υγείας και παιδείας. Αντί αυτού δημιουργήθηκε ένας υπερμεγέθης, χαοτικός, αντιπαραγωγικός, ετερόκλητος και δυσλειτουργικός δήμος, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, όπου η Κορώνη ακολουθεί από την θέση του ουραγού, ως
σήμερα. Τότε όμως η εμμονή των θεσμικών οργάνων, η έλλειψη πειστικού στόχου, οι τοπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν έφεραν τα αποτελέσματα που προσδοκούσαμε οι περισσότεροι για την δημιουργία ενός δήμου Ανατολικής Πυλίας. Σήμερα βλέποντας τα αρνητικά αποτελέσματα, οικονομικά όπου δεν έχουν αποδοθεί πόροι στους δήμους για την λειτουργικότητά τους, οι δυσκολίες ως αξεπέραστες λόγω μεγάλης γεωγραφικής έκτασης, η υποβάθμιση των υπηρεσιών, η αμείλικτη καθημερινότητα και η αντιπαραγωγικότητα επιδείνωσαν περισσότερο την κατάσταση. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για πραγματικό διάλογο σε πιεστικό χρονοδιάγραμμα ως τα μέσα Σεπτεμβρίου για αλλαγή και τροποποίηση στην χωροταξική μορφή. Ηρθε η ώρα να δούμε για ένα δήμο με προϋποθέσεις, οικονομικές - παραγωγικές, πληθυσμιακές, κοινωνικές, ιστορικές, τουριστικής ανάπτυξης, χωροταξικής - γεωγραφικής και συγκοινωνιακής συνέχειας, ομοιογένειας με αναπτυσσόμενη ενιαία, παραλιακή και τουριστική ζώνη. Πρέπει να αναπτυχθεί ένας ειλικρινής διάλογος και να είναι υπόθεση των αυτοδιοικητικών θεσμών, των κοινωνικών φορέων και των πολιτών. Προτείνω, πάλι όπως και πριν 21 μήνες, ότι η Κορώνη, η Αίπεια και το Πεταλίδι έχουν τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να δημιουργήσουν ένα δήμο Ανατολικής Πυλίας, βιώσιμο, παραγωγικό και με τις κοινωνίες να συμβιώσουν αρμονικά σε όλους τους τομείς. Χωρίς να παραβλέπω τις δυσκολίες που έχει τώρα αυτό το εγχείρημα, διότι από μερικούς υπάρχει ανακολουθία των λόγων και των πράξεων, άλλοι πλέον βρίσκονται σε θεσμικά όργανα ώστε να βλέπουν με διαφορετικό μάτι για κάτι νέο, για μια δημιουργία δήμου στην ανατολική πλευρά. Σίγουρα κάποιοι για μικροκομματικές και τοπικές σκοπιμότητες θα προσπαθήσουν να αφήσουν στην άκρη, να υπονομεύσουν και να υποβαθμίσουν τις νέες προτάσεις, τις απόψεις των κοινωνιών, θα προσπαθήσουν να υπάρξει έλλειμμα διαλόγου.
Με στάση ευθύνης κατέθεσα πρόταση για σύγκληση έκτακτου Τοπικού Συμβουλίου Κορώνης, στον πρόεδρο της Το-απαραίτητη την συμμετοχή των τοπικών φορέων, αγροτικού συλλόγου, κοινωνικών φορέων ενεργών πολιτών, και πολιτών, ώστε να ακουστεί η γνώμη όλων μας και να παρθεί μια απόφαση για το μέλλον της Κορώνης. Η τοπική κοινωνία έχει το δικαίωμα να εκφραστεί, να προτείνει τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος ώστε να βαδίσει σ’ ένα μέλλον με πρόοδο και χωρίς ιδιοτέλειες.
   
Γιάννης Ζουζούνης
Σύμβουλος Τοπικής  Κοινότητας Κορώνης     

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 05/10/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου