Μετά την περιπετειώδη και με νέες διαγραφές βουλευτών οριακή έγκριση του νέου μνημονίου και εν αναμονή της έγκρισης του προϋπολογισμού του 2013 σήμερα, αποφάσισα να αφεθώ στο όνειρο. Στο όνειρο του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Ενα όνειρο που έγινε πραγματικότητα λίγο προτού μας αφήσει για πάντα.
Μια πραγματικότητα που σε κάνει να νομίσεις ότι ονειρεύεσαι. Γιατί αυτή την εντύπωση προκαλεί το «Costa Navarino» στον επισκέπτη, καθώς ύστερα από μια οδική διαδρομή από Καλαμάτα προς Πύλο, όπου κυριαρχεί το σύγχρονο επαρχιακό κιτς, ξαφνικά βρίσκεσαι στην πύλη ενός επίγειου παραδείσου. Σε μια έκταση που, όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα φθάνει τα 11.000 στρέμματα.
Εκεί έχει συζευχθεί η πιο σύγχρονη ξενοδοχειακή και γενικά τουριστική εξυπηρέτηση με τις πιο υψηλές οικολογικές απαιτήσεις και ταυτόχρονα την οικολογική έρευνα, που ήδη πραγματοποιείται στις σύγχρονης τεχνολογίας εγκαταστάσεις του ΝΕΟ.
Πρόκειται για ένα υψηλών απαιτήσεων οικολογικό παρατηρητήριο στο οποίο συνεργάζονται το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, που είχε και την πρωτοβουλία, η Σουηδική Ακαδημία, η Ακαδημία Αθηνών και η εταιρεία TEMES, που είναι ο φορέας ανάπτυξης του «Costa Navarino». Στόχος η καθιέρωση της Μεσσηνίας ως τουριστικής περιοχής υψηλής ποιότητας και παγκόσμιου φορέα με σεβασμό στο περιβάλλον, στις παραδόσεις και στην τοπική κοινωνία.
Για τον οραματιστή και δημιουργό, τον αυτοδημιούργητο Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και τον άξιο γιο του Αχιλλέα, στόχος είναι, όπως τόνισε ο τελευταίος, «η διασφάλιση και προβολή της μεγαλύτερης αξίας που έχουμε στην Ελλάδα, του φυσικού πλούτου». Κυρίαρχη η φροντίδα σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, την Ιστορία, τις παραδόσεις, τον φυσικό πλούτο, τους κατοίκους της, συμπατριώτες της οικογένειας των Κωνσταντακόπουλων.
Στις διακριτικής πολυτέλειας ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν προς το παρόν δύο μεγάλα ξενοδοχεία και πολυπληθείς κατοικίες με τοπικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, πολυάριθμες πισίνες, ρεστοράν, καταστήματα, παιδικές χαρές, δύο γήπεδα γκολφ, μιας τεράστιας και άθικτης από ανθρώπινες παρεμβάσεις πλαζ, όπου μάλιστα καταφεύγουν χωρίς προβλήματα οι χελώνες καρέτα-καρέτα. Και παντού όπου φθάνει το μάτι ένα καταπράσινο περιβάλλον όπου κυριαρχούν οι ελιές αλλά και κάθε άλλο φυτό που υπήρχε στην περιοχή, όπου για την εγκατάσταση των κτιρίων χρειάστηκε να εκχερσωθεί το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης.
Πάνω από το 90% της συνολικής επιφάνειας παραμένει κτιριακά ακάλυπτο με κύρια παρουσία το φυσικό ή οργανωμένο πράσινο. Ιδιαίτερα εντυπωσιάζει η προσωρινή μεταφύτευση και η εν συνεχεία επιστροφή στη θέση τους ή στον χώρο, 16.000 ελαιόδεντρων και 8.000 οπωροφόρων. Ταυτόχρονα έχουν φυτευτεί στην περιοχή του «Costa Navarino» 6.000 άλλα δέντρα και 200.000 ενδημικοί θάμνοι διαφόρων ειδών. Οπου κι αν στρέψεις το μάτι σου κυριαρχεί το πράσινο εκεί που άλλοτε υπήρχε χέρσα ή καλλιεργήσιμη γη και με ένα όργιο από κάθε χρώματος λουλούδια και αγριολούλουδα που φύονται παραδοσιακά στη Μεσσηνία. Η αναφορά σε αυτή βρίσκεται στο καθετί. Ακόμη και στα έργα τέχνης που συνέλεγε επί χρόνια ο καπετάν Βασίλης (κυριαρχούν πίνακες με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου) και τα οποία κοσμούν κάθε κτιριακό χώρο με ιδιαίτερης καλαισθησίας επίπλωση και φωτισμό. Στις εγκαταστάσεις αυτές απασχολούνται 1.200 άτομα, το 75% των οποίων κατάγεται από τη Μεσσηνία, άλλα τόσα άτομα απασχολούνται σε διάφορες επιχειρήσεις που εξυπηρετούν το «Costa Navarino». Ενα συγκρότημα 64 διαμερισμάτων στεγάζει δωρεάν μέλη του προσωπικού. Πρόσβαση οδικώς (3,5 ώρες) και αεροπορικώς με Aegean και Air Berlin. Ενα υπόδειγμα αναπτυξιακής επενδύσεως, συνεισφορά στην έξοδο από την οικονομική κρίση και στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
jmarinos@tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου