Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Επιβεβαίωση για τις ζημιές στο Κάστρο της Κορώνης ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ


Την κατάρρευση αναλημματικού τοίχου πλησίον του Κάστρου Κορώνης επιβεβαιώνει η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κι εκτιμά πως οφείλεται στη θαλασσοταραχή και στη σφοδρή βροχόπτωση. Επισημαίνει πως η αυριανή αυτοψία από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, τη διευθύντρια της Εφορείας Ευαγγελία Μηλίτση κι επιστημονικό προσωπικό, γίνεται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Στην ανακοίνωση της 26ης ΕΒΑ αναφέρεται ότι «τo Σάββατο 26 Ιανουαρίου μετά από σφοδρή θαλασσοταραχή και έντονη βροχόπτωση, σημειώθηκε στην περιοχή του Κάστρου Κορώνης κατάρρευση τμήματος ισχυρού αναλημματικού τοίχου, επί του θαλάσσιου μετώπου βορείως της κεντρικής πύλης». Η Εφορεία σημειώνει ότι κατά την αυτοψία του επιστημονικού προσωπικού της 26ης ΕΒΑ, την 28η Ιανουαρίου, διαπιστώθηκε ότι: «Το τμήμα της κατάρρευσης βρίσκεται στο θαλάσσιο μέτωπο, ανατολικά του οικισμού της Κορώνης, σε απόσταση 60 μ. περίπου από το βόρειο τείχος του κάστρου. Είχε τη μορφή ισχυρού αναλημματικού τοίχου, μήκους 10 μ. περίπου, πλάτους 1,50 μ. και συνολικού ύψους περί τα 8 μ., και αντιστήριζε το έντονα κατωφερικό ημιβραχώδες πρανές, που σχηματίζεται μεταξύ της ακτογραμμής και της κεντρικής πύλης εισόδου στο κάστρο. Ιστορικά στοιχεία για τη χρονολόγηση του δεν είναι γνωστά.

Στους χάρτες της Β’ Ενετοκρατίας (1685-1715), δεν αποτυπώνεται, στοιχείο που ενδεχομένως υποδεικνύει ότι η κατασκευή του ανάγεται στην περίοδο μετά το 1715. Το τμήμα που κατέρρευσε, ανετράπη στη θάλασσα, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τη συνοχή του. Από την ανατροπή δεν διαπιστώθηκε πρόκληση βλάβης στο βόρειο τείχος του κάστρου, είτε στις πλησιέστερες οικίες, ούτε και στο μεγάλο διπλό προμαχώνα, ο οποίος απέχει από το σημείο της κατάρρευσης περίπου 100 μ. Από την επιτόπια παρατήρηση διαπιστώθηκε ότι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση του αναλημματικού τοίχου ήταν: α) η υποσκαφή της θεμελίωσης του από την έντονη θαλασσοταραχή και β) η αύξηση των εδαφικών πιέσεων στο ανώτερο τμήμα του αναλημματικού τοίχου, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης, η οποία προκάλεσε τη μερική ρευστοποίηση του εδάφους».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 31/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου