Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ελληνικός δορυφόρος από τον Περικλή Παπαδόπουλο ΜΕΣΣΗΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ NASA


Ο αποκλειστικά ελληνικής κατασκευής και χρήσης δορυφόρος που ο συνεργαζόμενος με τη NASA Μεσσήνιος επιστήμονας Περικλής Παπαδόπουλος -γεννημένος στον Μελιγαλά- προγραμματίζει να θέσει σε τροχιά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, αποτέλεσε αντικείμενο αφιερώματος στην πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα «Εθνος».
Για το θέμα αυτό, ο Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας -και για πολλά χρόνια συνεργάτης της NASA- είχε μιλήσει πρώτα, από πέρυσι τον Αύγουστο, στην «Ε», στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τότε, με αφορμή τη σημαντική συμβολή του στην κάθοδο του διαστημικού εξερευνητικού σκάφους “Curiocity” στην επιφάνεια του πλανήτη Αρη.
Για τον δορυφόρο αυτόν, με την επωνυμία “Lambdasat”, ο Περικλής Παπαδόπουλος -υπεύθυνος του προγράμματος TechEdSat, που χρηματοδότησε η NASA με περίπου 50.000
δολάρια και το οποίο αφορά την κατασκευή και αποστολή μικροδορυφόρων, σε τροχιά γύρω από τη Γη- είχε αποκαλύψει στην «Ε» μεταξύ άλλων:


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ
«Ο Μεσσήνιος επιστήμονας αποκαλύπτει στην “Ε” ότι ήδη έχει κάνει πρόταση στη διεύθυνση της NASA να κατασκευάσει -μέσα στους επόμενους 8 μήνες- έναν μικροδορυφόρο που θα προορίζεται αποκλειστικά για ελληνική χρήση, με έμφαση στην ελληνική νεολαία.
“Η επιδίωξή μου είναι, στο πρόγραμμα που αναπτύσσει η NASA ‘’επιστήμη, τεχνολογία, μαθηματικά’’, να ενταχθούν και ελληνικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λόγου χάριν στο Μελιγαλά και κατά βάση στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Επιπλέον, έχω λάβει και αρκετά e-mails για συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου” σημειώνει ο Περ. Παπαδόπουλος. Η ιδέα, εξηγεί, είναι να εγκατασταθεί στον μικροδορυφόρο αυτό ένα σύστημα για αποκλειστικά ελληνική χρήση, ώστε να μπορεί η πατρίδα να επικοινωνεί με κάθε ελληνικό πλοίο, όπου κι αν βρίσκεται αυτό.
Επιπλέον, ο Μεσσήνιος επιστήμονας σκέπτεται να στηρίξει την κατασκευή αυτού του μικροδορυφόρου σε ελληνικά κεφάλαια -όχι όμως επιφανών ομογενών, που ήδη, όπως λέει, συγκεντρώνουν χρήματα για να επενδύσουν μαζικά στην Ελλάδα:

ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
“Αυτό που σκέπτομαι είναι, τα περίπου 60.000 δολάρια που χρειάζονται, να προέλθουν από τη συνεισφορά των νέων της Ελλάδας -μέσω ενός ιστότοπου, στον οποίο η ελληνική νεολαία, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, θα μπορούν να κάνουν δωρεά από 1 μέχρι 10 ευρώ και ταυτόχρονα να γράψουν το όνομά τους μαζί με ένα μικρό μήνυμα. Αυτά θα καταγραφούν σε ένα τσιπ που θα τοποθετηθεί στον μικροδορυφόρο και μόλις αυτός μπει σε τροχιά, θα εμφανιστούν -μέσω του Google Map- σε όλον τον κόσμο. Αυτό που θέλω να πετύχω είναι να δείξω παγκοσμίως ότι η ελληνική κοινότητα υπάρχει, είναι ενεργή, ότι η Ελλάδα έχει νιάτα, άρα έχει και μέλλον”».
Για την τεχνολογία που συνοδεύει τον μικροδορυφόρο αυτό, ο Περικλής Παπαδόπουλος είχε δηλώσει στην «Ε» τον Αύγουστο:
«Πρόκειται για κάτι πολύ νέο, οι μικροδορυφόροι -κύβοι με ακμές 10 εκατοστών- θα αξιοποιηθούν στις τηλεπικοινωνίες. Ηδη ο πρώτος βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και θα αφεθεί σε τροχιά μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Εχω λάβει ειδική άδεια για διαδορυφορική επικοινωνία, με τους δορυφόρους του Iridium και της Arcom. Ο δορυφόρος περιέχει ένα σύστημα που σε λίγα χρόνια θα αποτελεί το πρότυπο για την επικοινωνία μεταξύ των δορυφόρων και αναμένεται να φέρει πραγματική επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες, δίνοντας νέα διάσταση στην εμπορική χρήση του διαστήματος».

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο «Εθνος», ο Μεσσήνιος επιστήμονας αναφέρει ότι η κατασκευή του μικροδορυφόρου -από «δέκα Ελληνες ερευνητές σε πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο»- προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς και τονίζει:
«Είναι συγκινητικό το πώς δουλεύει αυτή η ομάδα, που την ονομάζω “Greek minds at work” (ελληνικά μυαλά σε δράση), πόσο γρήγορα τρέχει το πρότζεκτ και πόσο μεγάλη ήταν η ανταπόκριση Ελλήνων και ομογενών για τη χρηματοδότηση».
Στην ίδια εφημερίδα ο Περικλής Παπαδόπουλος εκφράζει ευχαριστίες για τις χορηγίες Ελλήνων που συντελούν στην κατασκευή του δορυφόρου. «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς Ελληνες επιχειρηματίες που μας βοηθούν οικονομικά. Το ποσό που χρειαζόμαστε είναι περίπου 100.000 δολάρια, έχουμε ήδη κάποιες προσφορές, περιμένουμε όμως και άλλες. Αποκλείσαμε μόνο όσους ήθελαν να δώσουν χρήματα και να διαφημιστούν στον δορυφόρο. Δορυφόρος α λα ελληνικά στο κυνήγι των πειρατών. Θέλουμε να διαφημίζει μόνο την Ελλάδα και όχι κάποιο πρόσωπο», σημειώνει ο Μεσσήνιος επιστήμονας στο «Εθνος».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 08/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου