Στη Μεσσηνία και στη Νότια Πελοπόν-
νησο επιχειρεί να επεκταθεί η εταιρεία
Agrifreda με έδρα την Πέλλα, που δρα-
στηριοποιείται στην παραγωγή κηπευτικών και τη διάθεσή τους ως κατεψυγμένων.
Στόχος της είναι να συνεργαστεί με παραγωγούς του νομού μέσω της συμβολαιακής γεωργίας - και αν τα πράγματα πάνε καλά, να δημιουργήσει εδώ μονάδα μεταποίησης.
Μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση έγινε προχθές το βράδυ στη Μεσσήνη, στο ξενοδοχείο “Κλεοπάτρα”, παρουσία αρκετών παραγωγών. Η συνάντηση αφορούσε την μπάμια, προϊόν που μπορεί να προλάβει τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Τους στόχους της Agrifreda, το ενδιαφέρον και την προοπτική επέκτασής της στη Μεσσηνία παρουσίασαν η γεωπόνος της εταιρείας Ευαγγελία Χριστοδούλου και ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος - εκπρόσωπος της εταιρείας στη Νότια Πελοπόννησο.
«Μιλάμε για εταιρεία κολοσσό για τα αγροτικά δεδομένα και για την Ελλάδα», είπε ο κ. Κανελλόπουλος. Εξήγησε ότι με τη συμβολαιακή γεωργία η εταιρεία σού δίνει τους σπόρους, συλλέγει τα προϊόντα και ο αγρότης ξέρει από πριν σε τι τιμή θα πουλήσει. Πρόκειται για συμβόλαιο μεταξύ της εταιρείας και του αγρότη που παράγει. Παρατήρησε ότι «η εταιρεία ήρθε στη Μεσσηνία για να ριζώσει, καθώς και στους διπλανούς νομούς. Και να φτιάξει εδώ μονάδες μεταποίησης. Αν δε βρει από τις υπάρχουσες, θα φτιάξει δικές της».
Η κ. Χριστοδούλου είπε ότι «η συμβολαιακή γεωργία σ’ εμάς έχει ξεκινήσει από το ’70. Στην περιοχή μας έχουμε πολλά εργοστάσια που δραστηριοποιούνται». Και ενημέρωσε πως ασχολούνται με διάφορα λαχανικά κατάψυξης - όπως φασόλια, αρακά, σπανάκι, αγκινάρα και μπάμια, την οποία χαρακτήρισε αιχμή του δόρατος τώρα. Διευκρίνισε ότι αρχικά η εταιρεία θέλει να εκτιμήσει τι ποσότητες μπάμιας και άλλων κηπευτικών μπορούν να παραχθούν, και σε τι χρόνο. Και εξήγησε ότι για φέτος υπάρχει χρόνος να βρεθεί σημείο επαφής για την καλλιέργεια της μπάμιας. Παραδέχτηκε ότι «η δυσκολία είναι το μάζεμά της» και πληροφόρησε πως «παίρνουμε δύο ποιότητες μπάμιας: μέχρι 6 και μέχρι 9 εκατοστά, με 1,25 ευρώ το κιλό τη μικρή και με 70-75 λεπτά τη μεγάλη». Είπε επίσης ότι σε χωριά στην Ημαθία καλλιεργούνται 15.000 στρέμματα μπάμιες και επεσήμανε ότι στην πρώιμη μπορούν να δώσουν 1,90 και 2 ευρώ. Εκτίμησε ότι η μέση ικανοποιητική απόδοση είναι 700-800 κιλά ανά στρέμμα, ενώ μπορεί να φτάσει και τον 1 τόνο. Η κ. Χριστοδούλου ενημέρωσε ότι στη Μεσσηνία θέλουν συνολικά τουλάχιστον 200 στρέμματα μπάμιες. Πρότεινε μεροκάματα με το κιλό και οικογενειακά, οικογενειακή εκμετάλλευση, γιατί αλλιώς δε συμφέρει.
Παρατήρησε ότι δεν τους φτάνει η μπάμια και παίρνουν από την Τουρκία και την Κίνα, ενώ στέλνουν σπόρο και στην Ινδία, για να κάνουν κι εκεί μπάμιες για την εταιρεία. Ενημέρωσε ότι η Μεσσηνία, λόγω του καιρού, μπορεί να καλλιεργεί μέχρι Οκτώβριο και Νοέμβριο, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα το Σεπτέμβρη σταματούν. «Οποιος το δει, να το δει σοβαρά», προέτρεψε η γεωπόνος της Agrifreda.
Αγρότες του νομού που παρέστησαν στη συνάντηση εξέφρασαν επιφυλάξεις, εκτιμώντας ότι δε συμφέρει γιατί δεν αφήνει κέρδος. Ζήτησαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας να ανεβάσουν την τιμή, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το πρόβλημα. Ανέφεραν ότι μεμονωμένα δε συμφέρει, δεν αξίζει τον κόπο παρά μόνο αν οργανωθούν γύρω στα 20 άτομα. Είπαν ότι ο κλήρος είναι μικρός και κατακερματισμένος, και με το εργατικό κόστος δε μένει τίποτα στον παραγωγό. Δυσπιστία εκφράστηκε επίσης μήπως χάσουν τα χρήματά τους, πράγμα για το οποίο η κ. Χριστοδούλου ήταν κατηγορηματική και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση, γιατί αυτό θα έκανε κακό και στην εταιρεία.
Ο κ. Κανελλόπουλος επέμεινε ότι «κάθε μέρα από Ιούνιο έως και Νοέμβριο η μπάμια δίνει μεροκάματο».
Στη συνάντηση παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και Γιώργος Στραβόλαιμος, οι πρόεδροι της Ενωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης, των Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος και
Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης και αρκετοί παραγωγοί.
Γ.Σ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/03/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου