Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ο Καλαματιανός Γιώργος Βέλμαχος, φύλακας- άγγελος της Μυρτώς


Ο Γιώργος Βέλμαχος, κορυφαίος χειρουργός στην Αμερική, επιβεβαιώνει αυτό που καυχόμαστε, ότι δηλαδή σε κάθε μεγάλο γεγονός, οπουδήποτε στον πλανήτη, ένας Μεσσήνιος πρωταγωνιστεί. Ο συγκεκριμένος είναι γιος Καλαματιανού και έχει δουλέψει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Στους ιατρικούς κύκλους είναι γνωστός εδώ και χρόνια. Ο κόσμος έμαθε το όνομα του Γιώργου Βέλμαχου, όμως, όταν έγινε ένας από τους ήρωες της Βοστώνης. Ήταν επικεφαλής των γιατρών που περιέθαλψαν τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης τον περασμένο Απρίλιο.
Τώρα ο σπουδαίος Έλληνας επιστήμονας είναι ο φύλακας- άγγελος της Μυρτώς Παπαδομιχελάκη. Της 16χρονης η οποία τραυματίστηκε σοβαρά όταν δέχθηκε επίθεση πέρυσι στην Πάρο.
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ, ειδικός στην αντιμετώπιση σοβαρών τραυμάτων, έχει αναλάβει τη φροντίδα του κοριτσιού, η οποία κάνει μικρά αλλά σταθερά βήματα βελτίωσης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, όπου βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες, δίνοντας μάχη με τις σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις που της προκάλεσε ο αδίστακτος Αχμέτ Βακάς σε παραλία της Πάρου.
Η Μυρτώ παραμένει σε «επιμένουσα φυτική κατάσταση», αλλά υπάρχουν ενθαρρυντικά σημεία που κάνουν τους γιατρούς να ελπίζουν. «Χωρίς να υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα, σταδιακά η Μυρτώ πάει καλύτερα», εξηγεί ο καθηγητής Γιώργος Βέλμαχος μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής». «Επιμένουμε, κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο γι’ αυτήν και οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Η περίπτωσή της είναι ξεχωριστή, είναι δύσκολη και μας έχει συγκινήσει όλους.
Στο νοσοκομείο εργάζονται και άλλοι Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές και δεν τη βλέπουμε πλέον μόνο ως ασθενή, αλλά ως έναν πολύ δικό μας άνθρωπο, που πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ακόμα και πέρα από τις δυνατότητές μας, για να πάει καλά», συμπληρώνει ο χειρουργός.
 
Δίπλα και στη μητέρα της
Η Μαίρη Κοτρώτσου είναι συνεχώς στο προσκεφάλι της κόρης της και της μιλά ατελείωτες ώρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις μαρτυρίες των γιατρών, δείχνουν να συνεννοούνται άψογα Οι Έλληνες του νοσοκομείου, μάλιστα, κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τη μητέρα της κοπέλας.
«Την καλούμε κάποιες φορές στα σπίτια μας για φαγητό και κουβέντα, να ξεσκάσει για λίγο, ενώ τα παιδιά μας, συνομήλικα της Μυρτώς, κάνουν τη… βάρδια στο μικρό διάστημα που η μητέρα της λείπει. Η επαφή των παιδιών με τη Μυρτώ, με τους δικούς τους νεανικούς κώδικες, στην προσπάθειά τους να την κάνουν να νιώθει τη συντροφιά τους- κάτι που με το δικό της τρόπο δείχνει να εισπράττει και να εκφράζει- της κάνει καλό και η ίδια δείχνει να το απολαμβάνει», εξηγεί ο κ. Βέλμαχος.
 
Το μέλλον
Στην προσπάθειά τους οι γιατροί χρησιμοποιούν ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η τεχνολογία σε συνδυασμό με τελευταίες θεραπευτικές μεθόδους. «Μην ξεχνάμε ότι η Μυρτώ έχει μία μεγάλη εγκεφαλική βλάβη, με πολλά και σύνθετα προβλήματα. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι τώρα», τονίζει ο Έλληνας γιατρός.
Όπως επισημαίνει, το πιο σημαντικό είναι πως η 16χρονη δείχνει πως ανακτά την επαφή με το περιβάλλον. «Καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω της και υπάρχει μία μορφή επικοινωνίας που βελτιώνεται, καθώς απαντά σε ερωτήσεις με κινήσεις των χεριών και εκφράσεις του προσώπου της, θετικά ή αρνητικά. Αναγνωρίζει τη φωνή μου όταν μπαίνω στο δωμάτιο και αντιδρά με ένα χαμόγελο! Για μένα αυτό είναι η μέγιστη ικανοποίηση και με συγκινεί αφάνταστα. Για αυτό το χαμόγελο αξίζει η μάχη που δίνουμε».
Για την περίπτωση της Μυρτώς ενδιαφέρθηκε από την πρώτη στιγμή, καθώς έτυχε να βρίσκεται στην Πάρο για διακοπές. «Συγκλονίστηκα μόλις το πληροφορήθηκα και έσπευσα να βοηθήσω. Είχα, μάλιστα, προτείνει από την αρχή να μεταφερθεί στη Βοστώνη, στο δικό μας κέντρο, για να κάνουμε έγκαιρα κάποιες ενέργειες. Πιστεύω ότι αν είχαμε εισακουστεί, ίσως να είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα», λέει και επισημαίνει πως καθυστέρησε και η μεταφορά της 16χρονης στον «Ευαγγελισμό».
«Θεωρώ εξαιρετικό επιστήμονα τον καθηγητή Δαμιανό Σακκά, που με τους συνεργάτες του έκαναν σπουδαία δουλειά. Όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείς να πετύχεις θεαματικές αλλαγές στην αρχή. Στα πρώτα 24ωρα κερδίζεται ή χάνεται το παιχνίδι».
 
Το ΕΣΥ και το τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά
Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και απέκτησε ειδικότητα χειρουργού το 1991. Συνέχισε την εξειδίκευση σε αμερικανικά πανεπιστήμια και γρήγορα εξελίχθηκε στην ιεραρχία, για να βρεθεί να διευθύνει ένα από τα μεγαλύτερα τραυματιολογικά κέντρα, ενώ ανακηρύχθηκε καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ.
Ο κ. Βέλμαχος, όμως, ξέρει πολύ καλά και την ελληνική πραγματικότητα στην υγεία. «Γνωρίζω το ΕΣΥ με όλα τα θετικά και τα αρνητικά του, αφού έχω υπηρετήσει στο παρελθόν στην Καλαμάτα και στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, ενώ ενημερώνομαι και τώρα για τις εξελίξεις στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης».
Όταν έγινε γνωστό πως είναι ο επικεφαλής γιατρός για τα θύματα της επίθεσης στη Βοστώνη, δέχθηκε ένα απρόσμενο τηλεφώνημα. Ήταν από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικοινώνησε μαζί του τις πρώτες ώρες για να τον συγχαρεί για το έργο του, αλλά και να ενημερωθεί για τους τραυματίες και αν υπάρχουν ανάμεσά τους ομογενείς.
Ακολούθησαν κι άλλες επαφές ανάμεσά τους, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του προτείνει συνεργασία του τραυματιολογικού κέντρου της Μασαχουσέτης με τις ελληνικές δομές υγείας. Όπως τονίζει ο κ. Βέλμαχος, θα ήταν εξαιρετικά σημαντική η δημιουργία συστήματος για την περίθαλψη τραυματιών σε βιομηχανικά, εργατικά και τροχαία.
«Άδικα χάνουν τη ζωή τους 20χρονα παιδιά που χτύπησαν με το μηχανάκι. Είναι πολύ σημαντικό να σώζουμε ζωές νέων ανθρώπων. Θα το χαρακτήριζα επένδυση. Δεκάδες ζωές χάνονται άδικα στην άσφαλτο, οι περισσότεροι θα μπορούσαν να σώζονται», κατέληξε ο χειρουργός.


"ΘΑΡΡΟΣ" 23/07/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου