Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ξεκίνησε η μελέτη για την αποχέτευση Κορώνης

Ξεκίνησε η μελέτη για την αποχέτευση και το βιολογικό καθαρισμό της Κορώνης. Εργο σημαντικό που η περιοχή περιμένει εδώ και πολλά χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα - εμπόδιο στην προοπτική της ανάπτυξής της.
Επίσης, στις 23 Ιουλίου περνάει από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) η μελέτη για την προστασία του κάστρου της Κορώνης.
Τις θετικές αυτές εξελίξεις επεσήμανε στην "Ε" ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.
Η ανάδοχος σύμπραξη "Σίγμα Μελετών Α.Ε. - Ηydroment - Εμπλεκτον - Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ", ξεκίνησε τη μελέτη για το δίκτυο της αποχέτευσης και τη μονάδα του βιολογικού, που σε πρώτη φάση θα καλύψει τον οικιστικό ιστό της Κορώνης, με στόχο να την ολοκληρώσει στο τέλος του 2013. Ο κ. Καφαντάρης παρατήρησε ότι αμέσως μετά θα δημοπρατηθούν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ με 9 εκ. ευρώ. Σε επόμενη φάση ο βιολογικός προβλέπεται να καλύψει και γειτονικές περιοχές, όπως το Βασιλίτσι και το Χαρακοπιό.
Για το κάστρο ολοκληρώθηκαν οι μελέτες που είχε αναθέσει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και την επόμενη εβδομάδα περνούν από το ΚΑΣ. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι γι’ αυτές διατέθηκαν 60.000 ευρώ από το δήμο και 20.000 ευρώ από το Μανιατάκειον Ιδρυμα.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων σημειώνεται: «Αναφέρεται η ταχεία διάβρωση του υπεδάφους της περιοχής που αντανακλάται στα οχυρωματικά και τα λοιπά έργα, τα οποία βρίσκονται στην περίμετρο του Φρουρίου. Επιπλέον, στην περιοχή που έγινε η τελευταία κατάρρευση τμήματος του Φρουρίου υπάρχουν ενάλια κτηριακά κατάλοιπα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη χρήση και λειτουργία του λιμανιού. Στη βορειοανατολική γωνία οχύρωσης, μεταξύ των προμαχώνων Ι και ΙΙ, παρουσιάζεται μια έντονη υποσκαφή του φυσικού εδάφους με σπηλαίωση, γεγονός που ενέχει κίνδυνο περαιτέρω ζημίας. Τμήματα της οχύρωσης που βρίσκονται στη βορειοανατολική και την ανατολική πλευρά έχουν καταρρεύσει σε προγενέστερους χρόνους.  Σε κάποια παράκτια σημεία της άκρας "Λειβαδιά" εντοπίστηκαν αποθέτες με κεραμική, καθώς και αρχαία λαξεύματα που για την πλήρη φύση και τον τρόπο διαχείρισής τους θα πρέπει να επιληφθούν και συναρμόδιοι φορείς. Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν σε διάφορες θέσεις γύρω από τη χερσόνησο έως τη θέση "Ελεήστρια" σημεία διάβρωσης και κινδύνου κατάρρευσης του εδάφους που οφείλονται στη γεωλογική σύσταση της περιοχής».
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/27418-koroni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου