Τόση ήταν η ζέστη χθες στη Μεθώνη που κάποιοι δεν άντεξαν και έπεσαν στη θάλασσα. Οι υπόλοιποι είχαν φούριες. Αλλοι μαγείρευαν, άλλοι χώριζαν προσεκτικά το φαγητό σε μερίδες, άλλοι ήταν επί της μεταφοράς. Αλλες ομάδες ετοίμαζαν κιτ φαρμάκων πρώτης ανάγκης, συγκέντρωναν κουβέρτες και είδη υγιεινής - κάποιοι άνοιγαν τα πατάρια για ξεχασμένα παιχνίδια. Σημείο συνάντησης, το Πολιτιστικό Κέντρο, εκεί όπου από το πρωί της Δευτέρας φιλοξενούνται οι 105 Αφγανοί και Σύροι πρόσφυγες που εγκαταλείφθηκαν από το δουλεμπορικό έξω από το λιμάνι του χωριού.
Οι κάτοικοι του χωριού δεν θυμούνται άλλο τέτοιο περιστατικό. Οι ακτές της Μεσσηνίας δεν αποτελούν συνήθη τόπο «ελλιμενισμού» σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες - η τελευταία φορά, λένε από το Λιμενικό Πύλου, ήταν πριν από 3 ή 4 χρόνια. Ως συνήθως, οι άνθρωποι παραπλανήθηκαν. Κατά την προσέγγιση στη Μεθώνη, ξημερώματα Δευτέρας, ο καπετάνιος της θαλαμηγού που είχε αποπλεύσει από την Τουρκία, τους ανήγγειλε ότι «πιάσαμε Ιταλία», τον τόπο προορισμού τους. Αφού έριξε άγκυρα, βγήκε στην ακτή και εξαφανίστηκε με τη βοήθεια συνεργού του. Το Λιμενικό ρυμούλκησε το σκάφος (έφερε την ονομασία «Miami Beach» και είχε σημαία Αγγλίας) και κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, μετέφερε τους πρόσφυγες στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μεθώνης που βρίσκεται στην παραλία. Στο πλοίο επέβαιναν 92 Αφγανοί και 11 Σύροι, ανάμεσα στους οποίους 52 ανήλικοι (περίπου 20 μικρά παιδιά και ένα βρέφος). Στο σκάφος εντοπίστηκαν και δύο Τούρκοι διακινητές, που συνελήφθησαν.
Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Η Πολεμική Αεροπορία και ο Ερυθρός Σταυρός προσέφεραν κουβέρτες και στρώματα για να ξεκουραστούν οι ταξιδιώτες, το ξενοδοχείο Costa Navarino αλλά και ο δήμος φρόντισαν για το φαγητό, ενώ στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συγκινητική ήταν όμως και η εμπλοκή των κατοίκων. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα», λέει στην «Κ» η κ. Νίκη Κώνστα, που αυτές τις ημέρες βρισκόταν στη Μεθώνη. «Ολο το χωριό έχει ξεσηκωθεί, έρχονται στο Πολιτιστικό Κέντρο, κουβαλάνε ρούχα, παιχνίδια, φαγητό, γλυκίσματα». Το ίδιο αναφέρουν και άνθρωποι του Λιμενικού: «Ο κόσμος βοηθά και με το παραπάνω. Δεν βλέπεις ίχνος ρατσιστικού στοιχείου. Ακόμα κι αυτό, είναι σημαντικό στις μέρες μας».
Χθες το πρωί, η εικόνα ήταν για φωτογραφία. Παιδάκια της 1ης και 2ας Δημοτικού επισκέφθηκαν τον χώρο της φιλοξενίας των προσφύγων, το καθένα με μια σακούλα με ένα παιχνίδι στο χέρι. «Τα έδιναν με την καρδιά τους», λέει η κ. Κώνστα. «Ηταν καταπληκτικό». Από προχθές, όμως, οι κάτοικοι πιέζουν τους αστυνομικούς (αφού έληξε το ποινικό μέρος, το Λιμενικό παρέδωσε τη σκυτάλη στην Αστυνομία) να επιτρέψουν τουλάχιστον στα παιδιά να βγουν έξω. «Το Πολιτιστικό Κέντρο είναι στην παραλία, ενώ σε 20 μέτρα είναι η παιδική χαρά. Τους παρακαλάμε να αφήσουν τα είκοσι παιδάκια να βγουν έξω να τα δει ο ήλιος, αλλά δεν μας αφήνουν. Απαγορεύεται λένε από τους νόμους. Τη μόνη που άφησαν να βγει και να κάτσει σε μια καρέκλα ήταν τη μαμά του βρέφους».
Πάντως, οι πρόσφυγες είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Ενας μόνο έπαθε κρίση σκωληκοειδίτιδας ενώ βρισκόταν στη Μεθώνη και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο για χειρουργείο. Οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς, όσοι υποφέρουν από χρόνιο νόσημα, λαμβάνουν πλέον κανονικά τα φάρμακά τους. Εντός δύο ημερών, αναμένεται να διασαφηνιστεί εάν οι πρόσφυγες θα λάβουν πολιτικό άσυλο ή εάν θα προωθηθούν σε κέντρα κράτησης προς απέλαση...
Της Λίνας Γιάνναρου
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου