Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ενας Φινλανδός στον παράδεισο της Μεσσηνίας

“Παράδεισος!”. Αυτό το χαρακτηρισμό χρησιμοποίησε ένας από τους πιο γνωστούς και πιο επιτυχημένους Φινλανδούς δημοσιογράφους, που βρέθηκε για... τουριστικό ρεπορτάζ στην Πελοπόννησο. Ο Γιούνι Φλινκίλα πέρασε δύο εβδομάδες “σαρώνοντας” τη Μεσσηνία και καταγράφοντας τις ομορφιές της περιοχής, τις οποίες και θα παρουσιάσει με άρθρα του σε έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας στη χώρα των χιλίων λιμνών. Εμείς τον συναντήσαμε στο ξενοδοχείο "Akti Taygetos", μία μέρα πριν αναχωρήσει για την πατρίδα του και μοιράστηκε μαζί μας τις εντυπώσεις του από την παραμονή του στη Μεσσηνία.
“Κόμβος” στην επίσκεψη του κ. Φλινκίλα ήταν, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με τους Βορειοευρωπαίους, η Costa Navarino και οι υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις γκολφ, τις οποίες χαρακτήρισε “διαμάντι”: “Είμαι και εγώ παίκτης γκολφ και ομολογώ ότι τα γήπεδα αυτά είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν διεθνώς και σίγουρα τα καλύτερα στην Ελλάδα”. Το ένα μάλιστα από τα αφιερώματα, που θα γράψει, θα δημοσιευθεί στο μεγαλύτερο περιοδικό για το γκολφ στη χώρα του (“Golflehti”) με κυκλοφορία πάνω από 100.000 τεύχη.

Φυσικά αυτό το δημοσίευμα, όπως και το αφιέρωμα που θα γίνει για λογαριασμό ενός από τα μεγαλύτερα φινλανδικά τουριστικά περιοδικά, το “Matkalehti” με κυκλοφορία πάνω από 50.000 τεύχη, θα περιέχουν εκτενείς αναφορές σε όλα όσα είδε κατά τη δεκαπενθήμερη παραμονή του στην περιοχή μας.
Πύλος, Φοινικούντα, Μεθώνη, Κορώνη, Κυπαρισσία, Καλό Νερό, Αρχαία Μεσσήνη, Καλαμάτα, Καρδαμύλη, Στούπα, Αγιος Νικόλαος… Για όλα τα μέρη είχε να πει τα καλύτερα δικαιολογώντας ουσιαστικά το χαρακτηρισμό “παράδεισος” που απέδωσε στη Μεσσηνία. Κατά την επίσκεψή του στην Αρχαία Μεσσήνη ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, η ομάδα του οποίου μάλιστα εκείνη τη στιγμή προχώρησε και στην ανακάλυψη ενός σημαντικού μωσαϊκού με τον Ηνίοχο, αλλά και μέρους των καταπληκτικών λουτρών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε κατά την επίσκεψή του στη Μάνη και για τον Ζορμπά του Καζαντζάκη, αναζητώντας πληροφορίες στη Στούπα και απορώντας γιατί η περιοχή δεν προβάλλει έντονα αυτόν το διεθνώς αναγνωρισμένο χαρακτήρα.
Στη συνέχεια ο κ. Φλινκίλα στάθηκε ιδιαιτέρως στην Καλαμάτα δηλώνοντας πολύ ευχαριστημένος από όσα συνάντησε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Οπως μας είπε, περιηγήθηκε στο Ιστορικό Κέντρο, την αγορά, την παραλιακή ζώνη και το Πάρκο Σιδηροδρόμων, τα οποία του άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Συγκρίνοντας μάλιστα την Καλαμάτα με το Ναύπλιο, το οποίο επίσης επισκέφθηκε, τόνισε ότι προτιμάει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, καθώς είναι μία πολύ ωραία “κανονική πόλη” και όχι επιτηδευμένα τουριστική.
“Το καλύτερο για κάποιον που θέλει να δει πολλές ομορφιές στη Μεσσηνία θεωρώ πως είναι να μείνει στην Καλαμάτα και από εκεί καθημερινά να διοργανώνει αποδράσεις προς τις υπόλοιπες περιοχές” λέει. 
Ρωτώντας τον τι είναι αυτό που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, μας απάντησε χωρίς δισταγμό, το κλίμα. "Οδεύουμε προς το χειμώνα και εδώ συνάντησα συνθήκες καλοκαιριού" τόνισε και συνέχισε: "Πολλοί συμπατριώτες μου εδώ και χρόνια επισκέπτονται την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και άλλα νησιά του Αιγαίου. Ηρθε όμως ο καιρός να γνωρίσουν κι άλλες περιοχές, όπως τη Μεσσηνία", την οποία χαρακτήρισε “έτοιμη να υποδεχθεί τον κόσμο”.
Πώς όμως αποφάσισε να περιηγηθεί στην Πελοπόννησο και να την εντάξει στα άρθρα του; Οπως μας είπε, συνδέεται με μακρόχρονη φιλία με τον μέχρι πρότινος διευθυντή του ΕΟΤ στο Ελσίνκι Βαγγέλη Πατούχα, ο οποίος κατάγεται από τη Μονεμβασιά και ο οποίος θέλησε να του ανταποδώσει δύο μοναδικές περιηγήσεις στη φινλανδική ύπαιθρο. Ανειλημμένες υποχρεώσεις όμως δεν του επέτρεψαν να έρθει μαζί του στην Ελλάδα και έφερε σε επαφή τον κ. Φλινκίλα με τον πρόεδρο της Διαδημοτικής Τουριστικής Προβολής Θανάση Ψαρούλη, ο οποίος φρόντισε να οργανώσει πλήρως το ταξίδι του και φυσικά να του γνωρίσει με τον καλύτερο τρόπο τη Μεσσηνία.
Μπήκαμε πάντως στον πειρασμό να τον ρωτήσουμε και για τα αρνητικά που συνάντησε επισκεπτόμενος τη χώρα μας, λέγοντας: “Ισως θα έπρεπε να ήταν λίγο πιο καθαρή η παραλία, καθώς υπήρχαν διάφορα πλαστικά και να υπήρχε λίγο πιο αρμονική συνύπαρξη πεζών - αυτοκινήτων. Περίμενα να δω πάντως ένα διαφορετικό σκηνικό λόγω της κρίσης, αλλά ο τρόπος ζωής και οι ομορφιές την κρύβουν αρκετά κάλα”. “Δεν υπάρχουν και πολλά αρνητικά” είπε γελώντας και συνέχισε: “Μου έκαναν εντύπωση πάντως οι φθηνές τιμές και η εξυπηρέτηση στα ταξί”.
Στη συνέχεια δήλωσε αισιόδοξος ότι πλέον η τουριστική αγορά της Μεσσηνίας είναι έτοιμη να υποδεχθεί επισκέπτες από τη Φινλανδία, ενώ σε ερώτησή μας για το αν σκοπεύει να επισκεφθεί και πάλι την περιοχή τόνισε: “Το ιδανικό για μένα την επόμενη φορά θα ήταν να έβρισκα να νοικιάσω ένα χώρο στην περιοχή της Πύλου για ένα μήνα, ώστε να μπορώ να παίζω γκολφ και να απολαμβάνω τις ομορφιές και τη φύση”.
Τα μηνύματα από τον ευρωπαϊκό Βορρά και τη Σκανδιναβία, όπως φαίνεται και από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για την επερχόμενη τουριστική περίοδο. Αυτό που μένει από εμάς είναι να μην αφήσουμε τη χρυσή ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο Φινλανδός δημοσιογράφος αναχώρησε το Σάββατο για τη Στοκχόλμη με την πτήση της Aegean από την Καλαμάτα και από εκεί για το Ελσίνκι και είναι σίγουρο ότι η περιοχή μας απέκτησε έναν ακόμα φίλο στη Σκανδιναβία, που θα την προβάλει με τον καλύτερο τρόπο.


* Ο Γιούνι Φλινκίλα κατά την παραμονή του στη Μεσσηνία φιλοξενήθηκε στην Costa Navarino, στα ξενοδοχεία "Galaxy", "Pharae Palace" και "Akti Taygetos" στην Καλαμάτα και στο "Κyparissia Beach" στην Κυπαρισσία.
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/30388-touristiko-reportaz-filandos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου