Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Καταδικάσθηκαν εφοριακός και επιχειρηματίας για απάτη στη ΔΟΥ Πύλου


Σημαντικά μείωσαν χθες στο Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας την ποινή τους ένας 62χρονος εφοριακός και ένας 67χρονος επιχειρηματίας από την περιοχή της Πυλίας, για υπόθεση απιστίας σε βάρος της ΔΟΥ Πύλου το 2006.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας είχε καταδικάσει τον καθέναν σε ποινή καθείρξεως 20 χρόνων, αναγνωρίζοντας ως ελαφρυντικά στον εφοριακό ότι συμπεριφέρθηκε καλά μετά την πράξη του και στον επιχειρηματία ότι επέδειξε ειλικρινή μετάνοια. Ο εφοριακός βρίσκεται από τότε στη φυλακή, ενώ τον ίδιο δρόμο πήρε και ο επιχειρηματίας μετά τη χθεσινή του εμφάνιση στο δικαστήριο, καθώς στο πρώτο δικαστήριο είχε παραστεί μόνο ο δικηγόρος του.
Το Πενταμελές Εφετείο χθες τους έκρινε και πάλι ενόχους και τους επέβαλε ποινή καθείρξεως 12 ετών στον καθέναν, αλλά και από 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για το Δημόσιο.
 
Κρατούσε τις επιταγές
Όπως κατέθεσε επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών, ο έλεγχος στη ΔΟΥ Πύλου ξεκίνησε, όταν ο κατηγορούμενος εφοριακός και τότε ταμίας στην εφορία αρνούνταν να αλλάξει πόστο και να παραδώσει. Τότε αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε έλλειμμα 722.000 ευρώ, το οποίο προερχόταν από 57 επιταγές, τις οποίες κρατούσε στο συρτάρι του ο εφοριακός.
Οι 57 επιταγές, όπως είπε η επιθεωρήτρια (άλλες ακάλυπτες και άλλες όχι), ανήκαν οι περισσότερες στον κατηγορούμενο επιχειρηματία, αλλά και σε άλλους φορολογούμενους.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείτο, ο ταμίας μπορούσε να παραλάβει προσωπικές επιταγές, στη συνέχεια όμως έπρεπε να τις πηγαίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να εκδοθούν επιταγές υπέρ του Δημοσίου και να γίνει είσπραξη του ποσού από την εφορία. Ο κατηγορούμενος εφοριακός, όμως, κρατούσε τις επιταγές και έτσι φαινόταν ότι ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει την οφειλή του, αλλά χωρίς ποτέ να έχει πληρώσει, αφού οι επιταγές δεν είχαν εισπραχθεί.
Αυτό, σημείωσε, γινόταν από το 2001, ενώ από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι το ίδιο είχε κάνει ο εφοριακός και το 1994, οπότε επέστρεψε τα χρήματα όταν κλήθηκε από την επιθεωρήτρια.
Το έλλειμμα με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα έχει φτάσει το 1.575.000 ευρώ, ενώ το κεφάλαιο ήταν 518.000 ευρώ. Ο δε κατηγορούμενος επιχειρηματίας έχει πληρώσει στην εφορία για την υπόθεση αυτή 115.000 ευρώ.
 
Απολογίες
Κατά την απολογία του ο 61χρονος εφοριακός ομολόγησε τις πράξεις του και προσπάθησε να τις δικαιολογήσει, με τη φράση: «Δεν μπορούσα να πω όχι».
Ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει απαντήσει στον εαυτό του γιατί το έκανε και πως η όλη ιστορία τον έχει οδηγήσει σε ψυχολόγο. «Ακόμα αναρωτιέμαι πώς έφτασα σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε, για να εξηγήσει μετά ότι το 2001 ο επιχειρηματίας τού είπε να κρατήσει για 2-3 ημέρες μια επιταγή του. Αυτό, σχολίασε, συνεχίσθηκε και υποστήριξε ότι φοβήθηκε, γι’ αυτό και δεν αντέδρασε.  
Όταν, όμως, η εισαγγελέας τού επισήμανε ότι το 1994 το είχε ξανακάνει, απάντησε καταφατικά, αλλά και ότι μέχρι το 2011 που το ξαναέκανε είχε σταματήσει.
Από την πλευρά του, ο 67χρονος αρνήθηκε κάθε κατηγορία, λέγοντας πως δεν είχε ανάγκη να κάνει κάτι τέτοιο. Αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, σημειώνοντας ότι ήταν μεγάλες. Είπε ότι δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις με το συγκεκριμένο εφοριακό και πως ποτέ δεν του ζήτησε να κρατήσει τις επιταγές του, καθώς ο ίδιος είχε πάντα διαθέσιμα κεφάλαια.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε την ενοχή και των δύο. Για τον εφοριακό είπε ότι παραδέχθηκε το αδίκημα της απιστίας και ότι το ποσό είναι ιδιαίτερα μεγάλο, συγκρινόμενο και με το μικρό μέγεθος της περιοχής όπου λειτουργούσε η εφορία. Επίσης, είπε ότι ο εφοριακός είχε πράξει το ίδιο το 1994 αλλά «κουκουλώθηκε», ενώ το 2004 είχε εξαπατήσει την επιθεωρήτρια για τις πράξεις του.
Σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματία, ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν να μην είχε ζητήσει από τον εφοριακό να κρατάει τις επιταγές του και πως ασχέτως αν δεν έχουν προκύψει στοιχεία, σήμερα όλα γίνονται για κάποιο όφελος. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως αν αυτό γινόταν χωρίς αντάλλαγμα, θα ήταν για μικρό χρονικό διάστημα και όχι για τόσα χρόνια.
Τελικά, το δικαστήριο τους καταδίκασε εκ νέου και αυτή τη φορά οδηγήθηκαν αμφότεροι στη φυλακή.

Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 29/01/2014

6 σχόλια:

  1. ονόματα δεν έχουν; .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι περισσότεροι τους ξέρουμε. Βλέπεις υπάρχουν και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που μπορούν να σε βάλουν σε περιπέτειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων, αφού έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα ....... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε του πρώτου σχολίου, τα ονόματα τα ξέρεις ,απλά έκανες τον κόπο να γράψεις την μ@@@@ια σου διότι προφανώς δεν είχες τι αλλο να κανεις πρωινιάτικα .καλο σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...... Χ.Ξ. ..... προφανώς αντιμετωπίζεις σύνθετο πρόβλημα, γιά το οποίο θα χρειαστείς βοήθεια από επαγγελματίες. Το μόνο που μπορώ να σε συμβουλεύσω, είναι πρωινούς περιπάτους και βαθιές αναπνοές ...... αν συνεχίζεις να νοιώθεις την ίδια επιθετικότητα ...... χώσε το κεφάλι σε ένα κουβά παγωμένο νερό ..... i rest my case, γιατί απλά "οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φτυσε τα αρ@@@@ια σου ρε καραγκιοζακο ..αφού επιμένεις και θέλεις ονόματα τον έναν τον λένε ΜΗΝΑ,και τον άλλον ΑΝΕΣΤΗ. Ο πρώτος σου έκανε τον κόλο ναααααα και ο άλλος ειναι ο πυροσβέστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή