Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ομιλία Δημάρχου Πύλου - Νέστορος στη σύνοδο Δημάρχων και λοιπών τοπικών αρχών των κρατών μελών της Ε.Ε. (11/02/2014 Βρυξέλλες)


Κυρία Αντιπρόεδρε της Επιτροπής των Περιφερειών,
Αγαπητή κα Γενική Διευθύντρια Le Bail,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Φίλοι και Φίλες,
Ξεκινώντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά από πλευράς μου τους διοργανωτές για τη σημερινή διάσκεψη, αλλά και να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την πρωτοβουλία της Επιτροπής των Περιφερειών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η παρούσα εκδήλωση συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, από αυτές που δεν παρουσιάζονται συχνά και σε τόσο διευρυμένο πλαίσιο, να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και να ανταλλάξουμε απόψεις σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών μας.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται, άλλωστε, στις προσπάθειες μας για απτή εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας,, η οποία, μεταξύ άλλων, προτάσσει τη δράση της Ένωσης, και των κρατών μελών της στο εγγύτερο δυνατό προς τον πολίτη επίπεδο, που είναι οι τοπικές αρχές.
Κυρίες και Κύριοι,
Μαζευτήκαμε εδώ για να συζητήσουμε ένα από τα σημαντικότερα, κατά τη γνώμη μου, ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την άσκηση από τους πολίτες μας του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις εμπειρίες που έχουμε εμείς, ως εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, από την πρακτική εφαρμογή του στις πόλεις και στις περιφέρειές μας.

Όπως γνωρίζετε, το δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ να κυκλοφορούν ελεύθερα και να διαμένουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους, συνιστά μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις αρχές που κατοχυρώνονται από το πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ουσιαστικά αφορά στη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου, χωρίς σύνορα, όπου εξασφαλίζεται η ελευθερία της κυκλοφορίας, αλλά και κυρίως της εγκατάστασης σύμφωνα και με τις διατάξεις της Συνθήκης.
Η πρακτική εφαρμογή της άσκησης αυτού του δικαιώματος αντανακλά στην καθημερινότητα του ίδιου του πολίτη σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο έχων την ευρωπαϊκή ιθαγένεια πολίτης από το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας να έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει, να διαμείνει, αλλά και να εργαστεί ελεύθερα, τηρώντας τις απαραίτητες διατυπώσεις, στο βορειότερο άκρο της Ευρώπης. Αυτή η πρακτική δυνατότητα που παρέχει το δικαίωμα αυτό σε όλους τους πολίτες της Ένωσης, όπως αντιλαμβάνεστε, θα πρέπει να διαφυλαχτεί άρρηκτα.
Εκπροσωπώντας στη σημερινή συνάντηση, όχι μόνον την περιοχή από την οποία προέρχομαι, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, η οποία, όπως και άλλα κράτη μέλη της Ένωσης, δοκιμάζεται από μια πρωτόγνωρη για τις τελευταίες δεκαετίες οικονομική κρίση, θεωρώ ότι θα πρέπει αυτό το δικαίωμα να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται χωρίς περιορισμούς ή δεύτερες σκέψεις από όλους μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Δήμο τον οποίο εκπροσωπώ και έχω την τιμή να υπηρετώ ως δήμαρχος, τον Δήμο Πύλου Νέστορος , ένας μικρός, αλλά ιστορικός δήμος της Πελοποννήσου, έχει πληθυσμό 21.077 κατοίκους και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Αποτελεί κυρίως προορισμό αρκετών πολιτών της Ε.Ε. κυρίως λόγω των υψηλής ποιότητας τουριστικών υποδομών στην περιοχή, ενώ αρκετοί υπήκοοι άλλων κρατών μελών της Ένωσης διαθέτουν παραθεριστικές κατοικίες στην Πύλο, μένοντας αρκετό χρονικό διάστημα κατ’ έτος και έχοντας ενταχθεί και συνυπάρξει αρμονικά με τον τοπικό πληθυσμό της περιοχής. Επίσης, πολίτες άλλων κρατών μελών της Ένωσης εργάζονται εποχιακά σε αγροτικές εργασίες σε τακτά χρονικά διαστήματα στην περιοχή.
Οι ανωτέρω υπήκοοι των άλλων κρατών μελών της Ένωσης, οι οποίοι, είτε διαμένουν κατέχοντας ιδιοκτησία στην Ελλάδα, είτε εργάζονται σε αγροτικές εργασίες ή σε τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή, συμμετέχουν άλλωστε ισότιμα με τους Έλληνες πολίτες, τόσο στην πληρωμή φόρων προς το ελληνικό κράτος, όσο και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης χωρίς να επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία. Το ίδιο προφανώς και θα ισχύει και για τους Έλληνες, οι οποίοι διαμένουν ή εργάζονται σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς τούτο, δηλαδή την μη επιβάρυνση των κοινωνικών συστημάτων των χωρών υποδοχής στις οποίες διαμένουν υπήκοοι από τις χώρες του Νότου, επικαλούμαι την πρόσφατη Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του παρελθόντος Νοεμβρίου, στην οποία εξηγεί με εύληπτο τρόπο και βασιζόμενη σε επιστημονικά στοιχεία – αυτό είναι πολύ σημαντικό – ότι η άσκηση του δικαιώματος αυτού δεν δημιουργεί πρόσθετα βάρη. Τουναντίον παρέχει πλεονεκτήματα, τόσο στους μετακινούμενους πολίτες όσο και στα κράτη μέλη προέλευσης και προορισμού.
Κυρίες και Κύριοι,
Προερχόμενος από μια χώρα, η οποία βιώνει μεν μια πρωτόγνωρη για την πρόσφατη ιστορία της οικονομική κρίση, αλλά προσπαθεί δε να διέλθει αυτής με αξιοπρέπεια και επίπονη προσπάθεια, , , θεωρώ ότι είναι χρέος μας αν μη τι άλλο να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα στους νέους μας αλλά και σε όλους τους πολίτες μας εν γένει και χωρίς διακρίσεις να αντλήσουν πραγματικά οφέλη από την ενιαία αγορά και για τους περισσότερους από εμάς το κοινό μας νόμισμα και – εφόσον το θελήσουν – να επιδιώξουν να το κάνουν μέσω της μετεγκατάστασής και της εργασίας τους σε άλλη χώρα της ΕΕ.. Και επιτρέψτε να πω ότι μια ενιαία αγορά όπου το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης ασκείται υπό αιρέσεις και αστερίσκους είναι κούφια!
Είναι επίσης χρέος μας να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις ένταξης στην τοπική κοινωνία, επίσης σε αυτούς οι οποίοι επιλέξουν να έρθουν στην Ελλάδα να διαμείνουν ή να εργαστούν, σεβόμενοι τους νόμους και το Σύνταγμα της κάθε χώρας υποδοχής. Οι εμπειρίες μας στην Ελλάδα από την έως σήμερα άσκηση του εν λόγω δικαιώματος μόνο ως θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Οι κοινωνίες μας δέχονται αρμονικά και εντάσσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα φίλους από άλλα κράτη μέλη, οι οποίοι επιλέγουν τον τόπο μας ως το νέο / δεύτερο σπίτι τους. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, είναι καθήκον μας να συνεργαστούμε αρμονικά και χωρίς ιδιοτέλεια μεταξύ μας ως πόλεις αλλά και στο πλαίσιο των οργάνων της Ε.Ε., ώστε να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα ανακύπτουν κατά την άσκηση αυτού του αναφαίρετου με βάση τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας.
Εδώ θα ήθελα περαιτέρω να αναφερθώ στο ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην προαγωγή και στην διασφάλιση της ορθής εφαρμογής του εν λόγω θεμελιώδους δικαιώματος.
Ο ρόλος μας, ως τοπικές αρχές, εκλεγμένες από τους πολίτες μας, θα πρέπει να ενισχυθεί προς την κατεύθυνση:
  • αφενός της προώθησης του δικαιώματος,
  • αφετέρου της ανάπτυξης πρωτοβουλιών και δράσεων, ώστε οι πολίτες των άλλων κ-μ που επιλέγουν να ζήσουν στις περιοχές μας να ενταχθούν αποτελεσματικά στην τοπική οικογένεια.
Τέλος, αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, θα ήθελα να επισημάνω το εξής: δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες της οικονομικής κρίσης, αλλά και των όποιων περιπτώσεων κακής χρήσης ή και κατάχρησης θα έλεγα του δικαιώματος, να μολύνουν αυτό το καταπληκτικό επίτευγμα. Η δυνατότητα κάθε ευρωπαίου πολίτη, υπό όρους και προϋποθέσεις, να ζήσει και να δημιουργήσει σε όποια πόλη ή χώρα της Ευρώπης επιθυμεί θα πρέπει να διασφαλισθεί ως «κόρην οφθαλμού».

Εάν αρχίσουμε την αμφισβήτηση αυτού του δικαιώματος, το «κουτί της Πανδώρας» και οι συνέπειες από ένα πιθανό άνοιγμά του δεν θα αργήσουν να μας συναντήσουν κάπου στο κοντινό μέλλον … Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου