Απόλυτα πεπεισμένος για την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας κεντροδεξιάς παράταξης που θα έχει ως βασικό πυλώνα τη ΝΔ και θα εκτείνεται από τον χώρο της «δεξιάς» μέχρι το «παραδοσιακό κέντρο», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αναγνωρίζει ότι η μνημονιακή εποχή επέδρασε καταλυτικά (και) στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Τα όσα συνέβησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα οι παλιές διαχωριστικές γραμμές να καταπέσουν, κόμματα της μεταπολίτευσης να καταρρεύσουν και τώρα να δημιουργούνται νέες ανάγκες για έκφραση των πολιτών μέσα από σύγχρονους πολιτικούς φορείς που θα καλύπτουν ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας.
Ο κ. Σαμαράς από την πρώτη ημέρα της θητείας του ως προέδρου της ΝΔ, είχε τον προβληματισμό για το εάν το κόμμα που ίδρυσε ο Κων. Καραμανλής το '74 θα έπρεπε να μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, με δεδομένο ότι η περίοδος της μεταπολίτευσης «έκλεινε» βίαια υπό την πίεση του μνημονίου.
Τότε, παρά το ότι ο προβληματισμός ήταν εντός και οι εισηγήσεις πολλές, ο κ. Σαμαράς προτίμησε να παραπέμψει για το μέλλον τις όποιες αποφάσεις με δεδομένο ότι τότε τα προβλήματα για την ελληνική κοινωνία ήταν πολλά και πιεστικά και οι πολίτες δεν θα ήθελαν πιθανώς να παρακολουθήσουν αυτήν την πορεία μετεξέλιξης της ΝΔ.
Σήμερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου ? σύγχρονου κεντροδεξιού πολιτικού φορέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι αρκετά προχωρημένες και έχουν ήδη σχεδιαστεί τα πρώτα βήματα που θα οδηγήσουν -μετά τις ευρωεκλογές- στον σχηματισμό αυτού του φορέα.
Τα βήματα
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται προσεκτικά από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά και έναν μικρο αριθμό συνεργατών του αφορούν τόσο τα ιδεολογικά και πολιτικά προτάγματα όσο και τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στον νέο αυτό φορέα και θα σηματοδοτήσουν το αμφίπλευρο «άνοιγμα» τόσο προς το «κέντρο» όσο και προς τη «δεξιά». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του σε τρεις κινήσεις
1. Ανασχηματισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που προσδιορίζονται χρονικά για μετά τις αναμετρήσεις του Μαΐου θα έχουν και πολιτικό περιεχόμενο, καθώς πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και πρόσωπα που δεν προέρχονται από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ και πιθανώς ούτε καν από το Κοινοβούλιο.
2. Αλλαγή του ονόματος. Στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι το «Νέα Ελλάδα» δεν αποτελεί μόνον ένα σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε στο τελευταίο συνέδριο της ΝΔ, αλλά αποτυπώνει μια συνολική φιλοσοφία για το πώς θα πρέπει να είναι η χώρα στη μετα-μνημονιακή εποχή.
3. Σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης. Ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να επικυρώσει και να επισημοποιήσει τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει μέσα από τη συνεδρίαση ενός εκ των ανωτάτων κομματικών οργάνων της σημερινής ΝΔ. Οι εισηγητές αυτής της άποψης τονίζουν ότι η μέσα από την Εθνική Συνδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του φθινόπωρου, μπορεί να παρουσιαστεί το νέο αφήγημα για τη χώρα στη μετα-μνημονιακή εποχή και μέσα από αυτό οι αποφάσεις για τη συγκρότηση της νέας κεντροδεξιάς...
Ο στόχος του εγχειρήματος του πρωθυπουργού είναι διπλός: Θα επιδιώξει να καλύψει αφενός το κενό που μοιραία δημιουργείται στον χώρο του κέντρου, λόγω της κακής εικόνας που εμφανίζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, και αφετέρου να καλύψει τον χώρο της «δεξιάς» «απορροφώντας» τους ψηφοφόρους των κομμάτων των κ.κ. Καμμένου και Πολύδωρα που προέρχονται άλλωστε στην πλειοψηφία τους από τη ΝΔ, αλλά και της Χρυσής Αυγής που εμφανίζει πλέον σημαντικά σημάδια κάμψης των δημοσκοπικών της ποσοστών.
Στο εσωτερικό της ΝΔ, πολλά κορυφαία στελέχη θα στηρίξουν το εγχείρημα αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκουν στον στενό κύκλο των πολιτικών φίλων του κ. Σαμαρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος είναι ενήμερος για τις σκέψεις του πρωθυπουργού, δεν έχει αντίρρηση (άλλωστε είχε και ο ίδιος αντίστοιχο δίλημμα όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, το 1997), ενώ και η κυρία Ντ. Μπακογιάννη έχει επισημάνει δημόσια την ανάγκη διεύρυνσης της επιρροής της ΝΔ προς το «κέντρο».
Κατά συνέπεια, ο πρωθυπουργός έχει σημαντικούς συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια και αυτό που απομένει είναι η οριστικοποίηση των αποφάσεών του το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς θέλει να ξεκινήσει την όλη διαδικασία μετά τις ευρωεκλογές.
Τι συζήτησαν οι δύο άνδρες
Ραντεβού και πράσινο φως στις αλλαγές και από τον Καραμανλή
Ενήμερος από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά για τις προθέσεις του να προχωρήσει στη μετεξέλιξη της ΝΔ σε μια παράταξη που θα καλύπτει πολιτικά τον χώρο μεταξύ του λεγόμενου παραδοσιακού κέντρου και της Δεξιάς, είναι ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος κάθε άλλο παρά αντίθετος είναι σε αυτήν την προοπτική...
Σύμφωνα με τους τακτικούς συνομιλητές του, ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί μεν από απόσταση τα τεκταινόμενα στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς γι΄αυτόν αποτελεί θέμα αρχής να μην εμπλέκεται σε αυτές τις διαδικασίες, αλλά σαφώς και ενδιαφέρεται για την πορεία του κόμματος, στο οποίο ήταν πρόεδρος για 12 χρόνια. «Οι αλλαγές είναι θεμιτές, αρκεί να μην αλλοιώνουν τις βασικές ιδεολογικές και πολιτικές αρχές που προώθησε ο ιδρυτής της, Κων. Καραμανλής», συμπληρώνουν τα ίδια πρόσωπα που απηχούν εν πολλοίς και τις απόψεις του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού.
Το ιστορικό
Ο κ. Καραμανλής είναι βέβαιον ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδια του κ. Σαμαρά, καθώς και ο ίδιος είχε ανάλογο προβληματισμό το 1997, όταν εξελέγη στην ηγεσία της ΝΔ.
Ωστόσο, δεν προχώρησε τελικά στην επανίδρυση της ΝΔ παρά και τη συζήτηση που είχε προκαλέσει εκείνη την περίοδο η φράση του στενού του συνεργάτη τότε κ. Ι. Λούλη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει (σε συνέντευξή του στο «Εθνος») «φθαρμένο προϊόν» τη ΝΔ.
Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι μακριά από την εκτίμηση Σαμαρά ότι το μνημόνιο οδήγησε σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων που ίσχυαν στο πολιτικό σκηνικό από τη μεταπολίτευση έως το 2010 και πιστεύει ότι οι πολιτικοί οργανισμοί χρειάζονται ανανέωση, προκειμένου να συμβαδίζουν με τις ανάγκες των καιρών και κυρίως να καλύπτουν τις απαιτήσεις που έχουν οι πολίτες από τους φορείς που τους εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να συναντηθεί ξανά με τον κ. Καραμανλή, αμέσως μόλις οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι ο προκάτοχός του στην ηγεσία της ΝΔ πρέπει να είναι απολύτως ενήμερος για όλες τις κινήσεις που κάνει σε αυτό το επίπεδο καθώς του αναγνωρίζει το ειδικό βάρος που έχει στο εσωτερικό της παράταξης.
Ο μεσαίος χώρος
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο άνοιγμα προς το παραδοσιακό Κέντρο είχε επιχειρήσει και επί των δικών του ημερών ο κ. Καραμανλής με την πολυσυζητημένη πολιτική του «μεσαίου χώρου». Ο τότε πρόεδρος της ΝΔ θεωρούσε ότι δεν αρκούσε η δραστηριοποίηση εντός της «δεξιάς» για κερδίσει την εξουσία και είχε προβάλει τον μεσαίο χώρο ως μια ιδεολογικοπολιτική αφετηρία προκειμένου να διεμβολίσει το ισχυρό τότε ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια περίοδο μάλιστα είχε προσπαθήσει και με την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων (βλ. Γ. Τζαννετάκο, τον οποίο πρότεινε για περιφερειάρχη Αττικής) να πείσει για τις προθέσεις του, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν αρνητικά από τον πυρήνα της κομματικής βάσης της ΝΔ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου - σύγχρονου κεντροδεξιού πολιτικού φορέα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου