Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Οι Μεσσήνιοι της Ευρώπης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Στη μάχη για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης έχει μπει πλέον η Καλαμάτα ευελπιστώντας ότι σε 7 χρόνια από σήμερα, το 2021, θα είναι αυτή που μαζί με μία πόλη της Ρουμανίας θα φιλοξενήσουν το σημαντικό αυτό θεσμό.
Πρόκειται φυσικά για μία προσπάθεια με πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για την πόλη αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Είναι μια προσπάθεια όμως με αυξημένες απαιτήσεις, καθώς ο φάκελος της υποψηφιότητας θα πρέπει να πείσει πραγματικά την αρμόδια επιτροπή ότι όντως η Καλαμάτα είναι σε θέση επάξια να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα. 
Η Καλαμάτα όμως σε αυτή τη μάχη δεν θα είναι μόνη της, καθώς έχει ήδη αρκετούς συμμάχους, έτοιμους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μία ισχυρή υποψηφιότητα. Αυτοί είναι οι Μεσσήνιοι της Ευρώπης, καταξιωμένοι στον τομέα τους, με σημαντικό κύκλο, οι οποίοι υπό τη σκέπη της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας δίνουν από τώρα το “παρών” μέχρι και την οριστική απόφαση το φθινόπωρο του 2015. 
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η Εβδομάδα Μεσσηνίων της Ευρώπης που έχει ήδη προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιούλιο (20-27/7) στην Καλαμάτα, όπου σημαντικό μέρος της θα αφιερωθεί στην υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα (ΕΠΠ). 

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ: ΠΑΝ. ΜΠΑΖΙΓΟΣ
“Από την πλευρά μας δεν βλέπουμε αυτή την υποψηφιότητα μόνο για τον αστικό χώρο της Καλαμάτας, αλλά για ολόκληρη τη Μεσσηνία” τονίζει μιλώντας στην “Ε” ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, σημειώνοντας ότι εφόσον ζητηθεί από το Δήμο Καλαμάτας η σχετική βοήθεια, ο φορέας που εκπροσωπεί είναι έτοιμος να συμβάλει πολλαπλώς.
“Οσο περισσότερο ακουστεί το όνομα της Καλαμάτας, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στο “χτίσιμο” ενός δυνατού brand name για τα προϊόντα μας” υπογράμμισε ο κ. Μπαζίγος λέγοντας παράλληλα πως η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία υποστηρίζει θερμά τέτοιες προσπάθειες πρωτοφανείς για τα τοπικά δεδομένα, αλλά και καινοτόμες όπως η δημιουργία της Διαστημικής Πύλης τα επόμενα χρόνια.
ΛΟΝΔΙΝΟ: ΜΑΡΘΑ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ
“Η ιδέα για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από την Καλαμάτα είναι συναρπαστική, ιδιαίτερα συγκινητική διότι συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (στην οποία η πόλη έπαιξε πρωταρχικό ρόλο) και έχει ελπιδοφόρο μήνυμα” τονίζει η Καλαματιανή δημοσιογράφος και εκδότρια του διεθνούς περιοδικού "Τhe Hellenic Times International" στο Λονδίνο Μάρθα Χρυσομάλλη. “Χρειάζεται όμως προσοχή για να μην επιφέρει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης όπου δημοσιεύθηκαν αρκετά αρνητικά σχόλια. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι σύσσωμοι να εργαστούν για την επιτυχία της διάκρισης και να βγάλουν την πόλη ασπροπρόσωπη” επισημαίνει η κ. Χρυσομάλλη και συνεχίζει: “Εάν υπάρχουν Καλαματιανοί με διεθνές προφίλ τότε η πόλη θα μπορούσε να δώσει σαφείς οδηγίες και στοιχεία και ό,τι άλλο χρειάζεται και να χρησιμοποιήσει αυτά τα άτομα για κινητοποίηση-δραστηριοποίηση στο εξωτερικό πριν κατατεθεί ο φάκελος για την πρόκριση της πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας θα μπορούσα να κάνω ένα ολόκληρο τεύχος αφιέρωμα στην Kαλαμάτα για να χρησιμοποιηθεί για την υποψηφιότητά της. Ενα τεύχος που θα αναδεικνύει το προφίλ της περιοχής, τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, την ιδιαιτερότητα του θαλασσίου και ορεινού τοπίου με εξειδικευμένες συνεντεύξεις και φωτογραφίες. Επίσης το ίδιο τεύχος θα μπορούσε να σταλεί σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς απανταχού”.
Οσον αφορά τις προσδοκίες της πόλης από αυτό το εγχείρημα η κ. Χρυσομάλλη υπογράμμισε: “Η Καλαμάτα είναι βασίλισσα του Νότου, είναι ιδιαίτερα προικισμένη από την φύση. Τώρα εάν πάρει και το στέμμα... ακόμα καλύτερα. Θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητά της με αποτέλεσμα να ανέβει η τουριστική κίνηση, θα πετύχει την καλύτερη και ευρύτερη γνωστοποίηση των τοπικών της προϊόντων, θα αυξήσει τις προοπτικές της διεθνώς από άποψη αδελφοποιήσεων και ανταλλαγής πολιτιστικών αγαθών και εμπειριών. Ενα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της είναι ο συνεδριακός τουρισμός και αναμένεται αύξηση πραγματοποίησης συνεδρίων στην Καλαμάτα. Οι δε κάτοικοί της εκτός από την οικονομική ενίσχυση που θα επιφέρει… η κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα επωφεληθούν και από κάποια έργα που θα γίνουν στην πόλη. Επίσης και το στυλ ζωής αναμένεται να έχει μία εξέλιξη (ελπίζουμε προς το καλύτερο)”. Κλείνοντας πάντως είπε: “Εάν η Καλαμάτα καταφέρει να επαναφέρει το παλιό αρχοντικό της στυλ και να το συνδυάσει με τα σύγχρονα επιτεύγματα και προσόντα της ευρύτερης περιοχής, τότε όχι μόνο θα είναι μία διακεκριμένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά θα είναι μία διεθνώς εξέχουσα πόλη, μια πόλη με διεθνή ακτινοβολία και αναγνωρισιμότητα!”.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΥ
Σύμμαχο η Καλαμάτα έχει και στο Στρασβούργο, όπου από το 1995 κατοικεί με το σύζυγο και τα δύο της παιδιά η καταγόμενη από την πόλη μεταφράστρια Αναστασία Βαγιακάκου. “Η ιδέα πως η Καλαμάτα ίσως γίνει Πολιτιστική Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα με ενθουσιάζει αφάνταστα. Πάντα ένιωθα πολύ περήφανη για την καταγωγή μου και τις ρίζες μου” ανέφερε μιλώντας στην “Ε” και συνέχισε: “Η Καλαμάτα έχει τις δυνατότητες αλλά και τα μέσα για να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Με το Μέγαρο, αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., τους πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και με το καταπληκτικό κλίμα της μπορεί να προσελκύσει όχι μόνο Ευρωπαίους αλλά και ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο”.
Ποια όμως θα μπορούσε να ήταν η προσφορά των απόδημων σε αυτή την προσπάθεια; Η κ. Βαγιακάκου σημείωσε: “Εμείς, των λόμπι, θα βοηθήσουμε σ’ αυτή την προσπάθεια με την συνεργασία μας στους διάφορους τομείς για την ανάπτυξη του πολιτιστικού έργου. Κάνουμε τα πάντα για να γίνει όχι μόνο η Καλαμάτα γνωστή, αλλά γενικότερα η Μεσσηνία. Κάθε χρόνο έρχονται  αρκετές οικογένειες Γάλλων για να επισκεφθούν τα μέρη μας και αυτό βοηθάει στην αναγνωρισιμότητα της περιοχής διεθνώς”.
Καταλήγοντας η κ. Βαγιακάκου αναφέρθηκε στις προσδοκίες που θα πρέπει να έχει η περιοχή: “Η Καλαμάτα τα τελευταία 30 χρόνια έχει παρουσιάσει μια αξιοζήλευτη για επαρχιακή πόλη πολιτιστική δραστηριότητα. Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα συμβάλλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της πολιτιστικής δράσης της πόλης. Επίσης τα χρήματα που θα επενδυθούν στην πόλη θα βελτιώσουν την εικόνα της, θα την κάνουν ομορφότερη, με καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της. Τέλος για δέκα μήνες θα είναι σημείο αναφοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη με ανυπολόγιστα οφέλη από την προβολή της”.
ΜΟΣΧΑ: ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ
“Πρέσβειρα” της Μεσσηνίας υπάρχει και στη Ρωσία. Ο λόγος για τη Θεοδώρα Γιαννίτση, πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στη Μόσχα η οποία με τη σειρά της μίλησε στην “Ε” για το εγχείρημα της διεκδίκησης του σημαντικού αυτού θεσμού: “Εκτιμώ ότι η Καλαμάτα διαθέτει όλες εκείνες τις παραμέτρους, που της εξασφαλίζουν, δίκαια, την ιδιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας: πολιτιστική κληρονομιά (Αρχαία Μεσσήνη, Θουρία, εξαιρετικό Μουσείο που επιμελήθηκε η κ. Αραπογιάννη κ.ά.), ένδοξο ιστορικό παρελθόν (23 Μαρτίου 1821 - έναρξη Επανάστασης, πλατεία 23ης Μαρτίου και ναός Αγίων Αποστόλων), έντονη πολιτιστική ζωή στο παρόν, εξαιρετικός κόμβος για γειτονικούς προορισμούς (Μυστράς, Μεθώνη, Κορώνη, Ναβαρίνο, Ανάκτορα Νέστορος, Αρχαία Μεσσήνη, Σπάρτη, Μάνη, Σπήλαια Διρού κ.ά.), μοναδικό φυσικό κάλλος” τόνισε η κ. Γιαννίτση, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προοπτικές συμβολής των απόδημων σε αυτό το στόχο. “Ο καθένας με τη δραστηριότητά του, επαγγελματική ή ερασιτεχνική, μπορεί να αξιοποιήσει το δυναμικό του, ώστε να καταστεί κρίκος σε όλη αυτή τη διαδικασία. Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού από πλευράς του δύναται και προτίθεται να στηρίξει αυτή την προσπάθεια πολύπλευρα: προωθώντας ανάλογο ενημερωτικό υλικό σε θεσμικούς φορείς της Ρωσίας, που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, αλλά και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, μοιράζοντας υλικό σε κάθε εκδήλωση (2-3 εκδηλώσεις εβδομαδιαίως), παρουσιάζοντας σχετικό βίντεο προ της έναρξης κάθε εκδήλωσής μας, προβαίνοντας σε μαζική αποστολή e-mails/ενημερωτική στήριξη (η βάση δεδομένων μας διαθέτει περί τις 10.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις), προβαίνοντας σε αποστολή υλικού στους καθηγητές και μαθητές μας (έχουμε περί τους 550 μαθητές και περίπου 1.400 προεγγραφές για εκμάθηση ελληνικών από τον προσεχή Σεπτέμβριο), αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για διοργάνωση ενδοσχολικών αγώνων με ερωτήσεις, που σχετίζονται με την ιστορία της Μεσσηνίας και δη της Καλαμάτας κ.ά.”. Ολοκληρώνοντας τη δική της αναφορά στο θέμα, η Μεσσήνια πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού επεσήμανε ότι η ευρύτερη περιοχή μπορεί αναμφίβολα να προσδοκά “αναγνωσιμότητα της πόλης, της πολιτιστικής της κληρονομιάς, του απαράμιλλου κάλλους-πλούτου της, προσέλκυση τουριστών και αύξηση τουριστικού ρεύματος (π.χ. από τη φίλη ομόδοξη Ρωσία, όπου η  Ελλάδα ανέκαθεν βρισκόταν σε θέση περιωπής)”.
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΨΑΡΟΥΛΗΣ
Δεδομένη φυσικά θα πρέπει να θεωρείται και η συμβολή του “ανθρώπου της Μεσσηνίας στη Σκανδιναβία” Θανάση Ψαρούλη, ο οποίος με ορμητήριο τη Στοκχόλμη “διαδίδει” καθημερινά την περιοχή στη Βόρεια Ευρώπη. “Η ιδέα αυτή από το Δήμο της Καλαμάτας είναι θαυμάσια αλλά και η πρόκληση πολύ μεγάλη. Η Καλαμάτα είναι μια περιφερειακή πόλη με μεγάλη υποδομή και με μεγάλη παράδοση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι ένας τόπος που έχει γεννήσει και γεννάει πολιτισμό. Με την απελευθέρωσή της αναβίωσε ουσιαστικά την Ελλάδα και μαζί τον ελληνικό κλασικό πολιτισμό που συνέβαλε και συμβάλλει τα μέγιστα διεθνώς. Σε συνδυασμό με την ευρύτερη περιοχή με μια κληρονομιά μυθικής, αρχαίας, βυζαντινής, νέας ιστορίας και φυσικού πλούτου και κάλλους, θεωρώ ότι πληροί τις προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση του θεσμού αυτού. Επάνω στην υποδομή αυτή χτίζεις τα πάντα, ό,τι σου ταιριάζει” είπε ο κ. Ψαρούλης και συνέχισε: “Ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα η Καλαμάτα δεν αφορά μόνο την πόλη της Καλαμάτας και την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Φυσικά οι Καλαματιανοί, οι Μεσσήνιοι ακόμα και οι Ευρωπαίοι πολίτες φίλοι της Καλαμάτας και της Ελλάδας μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή της Καλαμάτας προσφέροντας τεράστια βοήθεια. Η δύναμη των Μεσσηνίων του εξωτερικού είναι μεγάλη και ίσως όχι και τόσο γνωστή στη Μεσσηνία. Είναι απαραίτητη μια εύστοχη και  συντονισμένη συνεργασία και φυσικά υποχρέωσή μας να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την θαυμάσια αυτή προσπάθεια”.  
Τέλος ο Θαν. Ψαρούλης κάνει λόγο για τεράστια προβολή της Καλαμάτας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία “θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τουρισμού και στις εξαγωγές των μεσσηνιακών προϊόντων, καθώς και στην προσέλκυση αρκετών επενδυτών. Η υποδομή και τα έργα που θα γίνουν και θα μείνουν, πρέπει μετά να είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, σε μία προσπάθεια να αλλάξει η όψη και ο χάρτης της Μεσσηνίας. Είναι μεγάλη ευκαιρία να απογειωθεί όλη η περιοχή και είναι κρίμα να χαθεί”.
Τα παραπάνω άτομα φυσικά δεν είναι τα μόνα, αλλά αποτελούν μόνο ένα μέρος του πολυπληθούς Μεσσηνιακού Ευρωπαϊκού Συνδέσμου της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας. Οι απανταχού Μεσσήνιοι μπορούν και πρέπει να μπουν στο "παιχνίδι" και με συντονισμένο τρόπο να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς και συνάμα ισχυρού φακέλου υποψηφιότητας.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/03/2013
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/35203-messinioi-evrwpis-politistiki-proteyousa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου