Σε τρεις πυλώνες, την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, στηρίζει το όραμά του για την ανάπτυξη του Δήμου Πύλου – Νέστορος ο υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «Κοινωνία σε Κίνηση», Ηλίας Κανάκης, όπως γνωστοποίησε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Ρεξ» .
Ο κ. Κανάκης επισήμανε ότι βασικό ζήτημα για την περιοχή είναι η πρόσβαση στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, που σήμερα είναι προβληματική. «Αν θέλουμε τουριστική ανάπτυξη, χωρίς οδική πρόσβαση ή πρόσβαση από εναέρια μέσα (ελικοδρόμιο κ.λπ.) ή και θαλάσσια, δε θα έρθει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά κρουαζιερόπλοια που δεν μπαίνουν στο λιμάνι της Πύλου. «Αν έμπαιναν δύο το μήνα, αυτό θα σήμαινε μια τεράστια ανάσα για την τοπική οικονομία», σχολίασε.
Ανάπτυξη
Αναρωτήθηκε τι σημαίνει ανάπτυξη και δήλωσε ότι, μολονότι έθεσε την ερώτηση στο σημερινό δήμαρχο, δεν έλαβε απάντηση. «Ανάπτυξη είναι», συνέχισε, «η αύξηση της παραγωγής του πλούτου και μπορεί να επέλθει μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, της προστιθέμενης αξίας στην πρωτογενή παραγωγή στα ήδη υπάρχοντα προϊόντα, της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, των νέων ποιοτικών κατηγοριών ελαιολάδου. Εμείς, λόγω του μικρού κλήρου, δεν μπορούμε να αναπτύξουμε την ανταγωνιστική γεωργία, αλλά μόνο την ποιοτική, που αποτελεί όμως συγκριτικό πλεονέκτημα. Θέλει όμως βούληση να αναδειχθεί αυτή η διαφορά. Στον δε τομέα του λαδιού, μπορούμε να δημιουργήσουμε και ενεργειακό αποτύπωμα, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κόστος παραγωγής, προστιθέμενη αξία στο προϊόν, ανταγωνιστικότητα στην ποιοτική γεωργία. Θα πρέπει να ξεκινήσει μια μελέτη που θα ισχύει για όλα τα στάδια παραγωγής και θα δείχνει πού υπάρχει πρόβλημα, πού μπορεί να μειωθεί το κόστος και το κέρδος να πάει στο τελικό προϊόν».
Βελτίωση της καθημερινότητας
Ένας άλλος μεγάλος στόχος, είναι η βελτίωση της καθημερινότητας με την αγροτική οδοποιία. «Αυτό είναι τεράστιο θέμα. Δεν μπορεί να αφήνει ο δήμαρχος να φαίνεται πως δεν έχει χρήματα να διαθέσει για την αγροτική οδοποιία και την ίδια ώρα, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, να φτιάχνει πλατεία στα Παπούλια. Θέλουμε έργα βιτρίνας ή να λυθούν πρώτα τα προβλήματα της καθημερινότητας», αναρωτήθηκε.
Χαρακτήρισε στη συνέχεια ως το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου Πύλου _ Νέστορος το μεγάλο μήκος ακτογραμμής, τα λιμάνια που υπάρχουν, τις παραλίες, τα κάστρα και τις περιοχές Natura. «Αν δεν τα συνδέσουμε όλα αυτά, δεν πρόκειται να προχωρήσει κάτι», είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα την ανακήρυξη της Κορώνης προ διετίας ως έδρας της μεσογειακής διατροφής. «Αυτό έμεινε καθαρά στη γουρνοπούλα που έφαγαν εκείνο το βράδυ. Αν το είχαν οι Ιταλοί στα χέρια τους, θα ήταν το μεγαλύτερο γεγονός για τα προϊόντα τους. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα σχετικό σύμφωνο ποιότητας και να συμπεριληφθούν σε αυτό το εστιατόριο, η πρωτογενής παραγωγή, το ξενοδοχείο, τα πάντα. Φαίνεται δε πως υπάρχουν χρήματα στο ΕΣΠΑ για σχετικές δράσεις προώθησης. Εμείς, με τον Γ. Κόκκινο, ως πρόεδρο της επιτροπής και εμένα ως αντιπρόεδρο, το κάναμε. Το έχουμε παραδώσει στο δήμαρχο και όλα σταμάτησαν εκεί».
Πρωιμότητα των προϊόντων
Ακολούθως, επισήμανε και την πρωιμότητα παραγωγής των προϊόντων, λόγω των καιρικών συνθηκών της περιοχής, και πρόσθεσε ότι με έξι στρέμματα επιτραπέζιο σταφύλι βγαίνει εισόδημα και ζει μια οικογένεια για ένα χρόνο. Λόγω αυτού του παράγοντα και σε συνεργασία με τη χρήση νέων τεχνολογιών, μπορεί να βγει επιτραπέζιο σταφύλι από τη Μεσσηνία στην αγορά τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα. «Κανείς, όμως, δεν έχει στρέψει το ενδιαφέρον του παραγωγού σε αυτή την κατεύθυνση. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μικρό “σχολείο” για να δίνουμε κατεύθυνση στους αγρότες τι να κάνουν, αλλά θέλει πολιτική βούληση», είπε χαρακτηριστικά.
Ιστορία, πολιτισμός και συνέργειες
Αναφερόμενος στην ιστορία και τον πολιτισμό, είπε, ανάμεσα σε άλλα, πως το Παλαιόκαστρο φέρει το θυρεό της Βενετίας. «Αν αυτό γίνει γνωστό, θα το αναστηλώσει ο Δήμος της Βενετίας, τη στιγμή που εμείς το αφήνουμε να ερειπώνει», υπογράμμισε. Σε άλλο σημείο τόνισε πως αν αναπτυχθούν και συνέργειες μεταξύ συλλόγων και φορέων, μπορούν να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες, ακόμη και να «τρέξουν» κοινοτικά προγράμματα.
Ομηρία των πολιτών
Επιτέθηκε κατά της σημερινής Δημοτικής Αρχής, λέγοντας πως δεν έχει αξιοποιήσει τα Τοπικά Συμβούλια. «Δε μοίρασε ούτε αρμοδιότητες, αλλά ούτε και πόρους. Για να μπαλωθεί μια λακκούβα, θα πρέπει κάποιος να περάσει από το Δήμο, να εκθέσει το πρόβλημα και να περιμένει όταν και πότε θα ικανοποιηθεί το αίτημα. Δεν έγινε για μικροπολιτικούς λόγους, μόνο και μόνο για να υπάρχει μια ομηρία των πολιτών», υπογράμμισε και καταλήγοντας ανέφερε ότι στις προθέσεις του, αν κερδίσει ο συνδυασμός τις εκλογές, «είναι να αναπτυχθεί συνεργασία με γραφείο στις Βρυξέλλες και ό,τι έχει σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να το πληροφορούμαστε άμεσα, από εκεί. Αν δε δοθούν υπεραξίες στον πολιτισμό, την πρωτογενή παραγωγή και τον τουρισμό, δεν κάνουμε τίποτε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου