Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Πράσινο νοσοκομείο θα εξοικονομεί ένα εκατ. ευρώ τον χρόνο

Τη λύση στην ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση της παροχής των ίδιων –με το παρελθόν– υπηρεσιών προς τους πολίτες με όλο και συρρικνωμένους προϋπολογισμούς, φαίνεται ότι έχει βρει τα τελευταία χρόνια το νοσοκομείο Καλαμάτας. Με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την προώθηση έργων όπως εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων, παραγωγή οξυγόνου ιατρικής χρήσης, φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγαστρα του πάρκινγκ και αντικατάσταση λαμπτήρων, το νοσοκομείο Καλαμάτας θα μπορεί σε λίγο διάστημα να εξοικονομεί περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως για τις λειτουργικές του δαπάνες.

Πήρε και βραβείο

Το πρώτο βήμα έγινε τον προηγούμενο Αύγουστο με την εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων για τη θέρμανση των χώρων του και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης που κατέστησε τη μονάδα υγείας της Καλαμάτας το πρώτο «πράσινο» νοσοκομείο της χώρας. Αλλωστε για το συγκεκριμένο έργο το νοσοκομείο βραβεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην εκδήλωση των «Enviromental Award 2014». Βασική ιδέα για την έναρξη του έργου ήταν η εκμετάλλευση της άφθονης ηλιακής ενέργειας, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας της περιοχής ακόμη και τους χειμερινούς μήνες. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και είχε συνολικό προϋπολογισμό 504.300 ευρώ. Τα οφέλη του συστήματος όπως εκτιμώνται είναι: ετήσια εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της ποσότητας πετρελαίου που προμηθεύεται το νοσοκομείο κατά 250.000-300.000 ευρώ, από τις περίπου 750.000 ευρώ που δαπανούσε ετησίως προ του έργου το νοσοκομείο. Ενεργειακή εξοικονόμηση 1.615.411 KWh θερμότητας σε ένα έτος. Και δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 546,2 τόνους ετησίως.

Το επόμενο βήμα αφορά τη βιοκλιματική αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γιώργος Μπέζος, το έργο αφορά μεταξύ άλλων τον ελαιοχρωματισμό όλου του κτιρίου με ψυχρά υλικά καθώς και με προσθήκη θερμομόνωσης στα δώματα της οροφής. Και οι δύο αυτές παρεμβάσεις θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, η έκταση της οποίας προς το παρόν δεν έχει εκτιμηθεί. «Η συγκεκριμένη πρόταση», σημειώνει ο κ. Μπέζος, «έχει αξιολογηθεί θετικά από τη διαχειριστική αρχή του ΕΠΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος, και αναμένουμε την προέγκριση για τη δημοπράτηση του έργου (θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την περιφέρεια Πελοποννήσου). Η εκτίμησή μου είναι ότι από τα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να υλοποιείται».
Αλλωστε αρχές του φθινοπώρου το νοσοκομείο Καλαμάτας θα παράγει και θα καλύπτει από μόνο του τις ανάγκες σε οξυγόνο ιατρικής χρήσης, εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό σε ετήσια βάση 400.000 ευρώ. Το έργο που είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Πελοποννήσου και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία, αφορά την εγκατάσταση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, δύο μονάδων παραγωγής υγρού οξυγόνου για ιατρική χρήση και θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς υγειονομικούς σχηματισμούς στη χώρα.

Υπό αξιολόγηση από το ΥΠΕΚΑ είναι αυτή την περίοδο (αν και υπάρχει μία προφορική θετική απάντηση) η πρόταση του νοσοκομείου για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος σε στέγαστρα που θα τοποθετηθούν στον χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου, επιφάνειας περίπου πέντε στρεμμάτων. Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση 6.000 λαμπτήρων με λάμπες τύπου LED. Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη της διοίκησης του νοσοκομείου από το έργο αυτό η εξοικονόμηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει τις 240.000 ευρώ, όταν η ετήσια δαπάνη στη ΔΕΗ για το νοσοκομείο Καλαμάτας είναι 450.000 ευρώ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου