Ο Αντώνιος Δημ. Καλαντώνης εξασφάλισε απλή άδεια για την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος στην Κορώνη το 1935 (ΦΕΚ, αρ. φ. 62, 3/3/1935). Το προεδρικό διάταγμα του 1935 όριζε ότι το παραγόμενο ρεύμα για τον φωτισμό θα ήταν εναλλασσόμενο τριφασικό 220/127 V, αλλά νέο διάταγμα του 1936 τροποποίησε το άρθρο αυτό, ορίζοντας ότι το παραγόμενο ρεύμα θα ήταν συνεχές, τάσης 220 V (ΦΕΚ, αρ. φ. 502, 12/11/1936). Ήδη το 1934 ο Α. Καλαντώνης –ο ίδιος το 1932 είχε εξασφαλίσει απλή άδεια για τον ηλεκτροφωτισμό της Μεθώνης, την οποία δεν φαίνεται να υλοποίησε– είχε προμηθευτεί δύο μεταχειρισμένα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (πετρελαιομηχανή - γεννήτρια) και είχε εγκαταστήσει δίκτυο διανομής συνεχούς ρεύματος χαμηλής τάσης στην Κορώνη. Η Ηλεκτρική Εταιρεία Κορώνης εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ στις 10 Οκτωβρίου 1958. Τον Ιούνιο του 1957, πριν από την εξαγορά της, η ηλεκτρική εταιρεία της Κορώνης διέθετε 153 πελάτες και απασχολούσε τους ακόλουθους εργαζόμενους: Αντώνιο Δημ. Καλαντώνη, ηλεκτροτεχνίτη-μηχανοδηγό Δημήτριο Καλαντώνη, βοηθό μηχανοδηγού Δημήτριο Αντ. Καλαντώνη, μαθητευόμενο ηλεκτρολόγο μηχανικό Νικόλαο Πολιτόπουλο, εργάτη Σωτήριο Τεριζάκη, εργάτη.
Αριστερά: Άποψη της Κορώνης από το λιμάνι, περ. 1950. Κάτω: Η πετρελαιομηχανή Avance (κατακόρυφη, μονοκύλινδρη, 20 ίππων και 425 στροφών το λεπτό), σουηδικής κατασκευής, περ. 1929, του ενός από τα 2 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη με τα οποία ηλεκτροδοτούσε την Κορώνη η Ηλεκτρική Εταιρεία του Α. Καλαντώνη και επιστολή του βουλευτή Μεσσηνίας Γεωργίου Αντ. Σαμαρά προς τη ΔΕΗ για την ανανέωση του εξοπλισμού του σταθμού παραγωγής της Κορώνης. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ.
Κάτω: Το 1960 η Λιμενική Επιτροπή Κορώνης αποφάσισε τη δημιουργία πλατείας (ΑΒΓΔΕΖ), κάτι που προϋπέθετε την κατεδάφιση του σταθμού παραγωγής και των παρακείμενων αποθηκών, καθώς και την αποξήρανση τμήματος του λιμανιού. Κατόπιν συνεννόησης με τη ΔΕΗ, το έργο αναβλήθηκε προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες από τη ΔΕΗ ώστε να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση της Κορώνης. Τελικά, τα έργα ξεκίνησαν το 1965, οπότε και το λιμάνι της Κορώνης πήρε τη σημερινή του μορφή. Στο σκαρίφημα διακρίνεται η θέση του παλαιού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Α. Καλαντώνη, πριν από την κατεδάφισή του. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου