Κομμένα καλώδια της ΔΕΗ από κλοπή ρεύματος τυλιγμένα σε κάγκελα Νηπιαγωγείου!
Παγίδες θανάτου, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για ανυποψίαστους πολίτες και παιδιά, δημιουργούν δεκάδες τσιγγάνοι στη Μεσσηνία, κόβοντας καλώδια της ΔΕΗ προκειμένου να κλέψουν ηλεκτρική ενέργεια.
Καλώδια να ακουμπάνε πάνω σε κάγκελα Νηπιαγωγείου ή να βρίσκονται μέσα σε υδάτινο χαντάκι, δημιουργώντας ένα ηλεκτροφόρο πεδίο μήκους 300 μέτρων, είναι μερικά από τα ευρήματα των ανθρώπων της ΔΕΗ, κατά τους ελέγχους που πλέον κάνουν καθημερινά. Η εμπειρία τους έχει αποδείξει ότι το 90% των τσιγγάνων κλέβουν ρεύμα από τις κολώνες της ΔΕΗ, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
Όπως χαρακτηριστικά λέει τεχνικός της ΔΕΗ που μιλάει σήμερα στο «Θ», τη «νύχτα εκτάσεις ολόκληρες σπινθηροβολούν από τα καλώδια που είναι κατεβασμένα κάτω».
Υδάτινο ηλεκτροφόρο χαντάκι
Οι ρευματοκλοπές από τσιγγάνους έχουν αυξηθεί υπερβολικά τα τελευταία χρόνια και πλέον καθημερινά η αστυνομία σχηματίζει δικογραφίες για τέτοια αδικήματα. Η μεθοδολογία γνωστή: Απευθείας από το δίκτυο της ΔΕΗ κλέβουν ρεύμα με αυτοσχέδια άγκιστρα που είναι είτε λυγισμένες πρόκες, είτε κομμάτι χαλκός. Στη συνέχεια το κατεβάζουν με καλώδια και το περνάνε μέσα από κτήματα, νερά, δρόμους κ.λπ. Τα καλώδια μεταξύ τους συνδέονται απλά και το σημείο επαφής τους γυμνό και εκτεθειμένο, είναι ένας άμεσος κίνδυνος για τον οποιονδήποτε.
«Αγρότες με τα μηχανήματά τους, τρακτέρ, φρέζες κ.λπ., δουλεύοντας, έχουν κόψει καλώδια που είναι μέσα στα κτήματά τους. Από τύχη δεν προκαλούνται ατυχήματα, σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Όποιος το ακουμπήσει θα χάσει τη ζωή του, γιατί τα καλώδια έρχονται απευθείας από το δίκτυο και δεν υπάρχει κάπου ασφάλεια», σημείωσε ο τεχνικός της ΔΕΗ.
Πέρυσι, στην Ασπροπουλιά κυνηγόσκυλο ακολουθούμενο από το αφεντικό του, πήδηξε μέσα σε χαντάκι που είχε νερό για να πιάσει το θήραμα. Το σκυλί σκοτώθηκε ακαριαία, καθώς μέσα στο χαντάκι περνούσε καλώδιο που είχαν κόψει τσιγγάνοι και είχε διαρροή ρεύματος. Από τύχη δεν ακολούθησε το σκυλί και ο κυνηγός.
Στο ίδιο χαντάκι, το οποίο είχε μήκος περίπου 300 μέτρα, βρήκαν σκοτωμένα από ηλεκτροπληξία δύο πρόβατα και μια αλεπού.
Στα κάγκελα Νηπιαγωγείου
Όπως περιγράφει ο τεχνικός, ακολουθώντας τα καλώδια φτάνουν στα καταλύματα των τσιγγάνων, όπου και εκεί έχουν μείνει έκπληκτοι. Έχουν βρει ακόμα και σε σκηνές τα παράνομα καλώδια να καταλήγουν σε κανονικούς ηλεκτρικούς πίνακες με ασφάλειες και να τροφοδοτούνται έτσι δεκάδες συσκευές, από ψυγεία και πλυντήρια, μέχρι φορητοί υπολογιστές, τηλεοράσεις και προβολείς.
«Έχουμε βρει με το ρεύμα αυτό να τροφοδοτούν σπίτια 150 τ.μ. Πως έχουν χτισθεί αυτά τα σπίτια κανείς δεν ξέρει… Πολλά τέτοια σπίτια υπάρχουν στη Μεσσήνη, στην Καλαμάτα, στην περιοχή προς την Ανάληψη, στο Αριοχώρι, στην Ασπροπουλιά και αλλού», σημείωσε ο τεχνικός, ενώ η εμπειρία του έχει δείξει ότι πάνω από το 90% των τσιγγάνων κλέβουν ρεύμα από τις κολώνες.
Τα όσα μας είπε στη συνέχεια ο τεχνικός, είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικά:
«Εκτός του ότι θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, βάζουν σε κίνδυνο και τις ζωές άλλων. Έχει τύχει σε καταυλισμούς, επειδή δεν έχουν σφίξει καλά το άγκιστρο που έχουν τοποθετήσει προκειμένου κλέψουν ρεύμα και σπινθηρίζει, ο αγωγός να έχει πέσει στο έδαφος. Στον Άγιο Νικόλαο της Μεσσήνης, έχουν κοπεί δύο αγωγοί από τα άγκιστρα, και πλέον δεν έχει ρεύμα μια ολόκληρη περιοχή. Στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, από δύο κολώνες κατέβαιναν 45 άγκιστρα! Μέσα σε ένα μήνα τα έχουμε κατεβάσει 4 φορές. Τα κόβουμε και τα ξαναβάζουν. Στη Μεσσήνη, στον καταυλισμό Αβέρωφ, δίπλα στο Συνεταιρισμό της Ένωσης, είχαν τυλίξει το καλώδιο στα κάγκελα του Νηπιαγωγείου και σπινθήριζε επάνω στα κάγκελα! Τα κτήματα, σε πολλές περιοχές, είναι γεμάτα καλώδια. Όταν μας κάλεσαν στον καταυλισμό της Μπιρμπίτα, τότε που τα είχαν ξηλώσει όλα, βρήκαμε να έχουν κάνει σύνδεση από το μετασχηματιστή των 20.000 V. Είναι αδύνατον αυτό να το έκαναν μόνοι τους. Κάποιος τους βοήθησε. Το πιο τραγικό είναι ότι ακριβώς εκεί που ήταν ο μετασχηματιστής βρήκαμε αίματα. Κάτι είχε συμβεί, που ποτέ δε μάθαμε. Ελέγχους πλέον κάνουμε συνεχώς και οι υπαίτιοι συλλαμβάνονται. Πολλές φορές όμως πιάνουμε τους . Δικάζονται κάποιους μήνες και στη συνέχεια τους ξαναπιάνουμε. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τον κίνδυνο πρόκλησης τραγικών ατυχημάτων να αυξάνεται συνεχώς», κατέληξε ο τεχνικός της ΔΕΗ.
Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 16/02/2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου