Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Παίρνει… πρωτάθλημα στη φοροδιαφυγή η Καλαμάτα


Σε υψηλή θέση βρίσκονται τόσο η Τριφυλία όσο και η Πύλος 
Ένα έτος χωρίς φοροδιαφυγή στην Ελλάδα θα αρκούσε για να γλιτώσουμε τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεραίνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες. Το παραπάνω συμπέρασμα μπορεί να προκαλεί σοκ, αλλά δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα μας.
Τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ παραμένουν ανέγγιχτα κι ανέλεγκτα στα συρτάρια του ΣΔΟΕ, η κυβέρνηση ζητά εναγωνίως 7 δισ. από διαφυγόντες φόρους για να κλείσει «τρύπες» και χρηματοδοτικό κενό, κι ο πλανήτης ανακαλύπτει ξανά εμβρόντητος το μοναδικό, μικρό θαύμα της ελληνικής φοροδιαφυγής.
Το περιοδικό Slate, έως ότου βγουν στο φως οι κρυμμένοι θησαυροί των ολιγαρχών, αποκαλύπτει τους… φτωχότερους ίσως φοροφυγάδες αυτού του κόσμου. Οι οποίοι είναι Έλληνες, ελεύθεροι επαγγελματίες της ανώτερης μεσαίας τάξης και πληρώνουν κάθε μήνα – συστηματικά και αδιαλείπτως - σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια περισσότερα χρήματα απ’ όσα, επισήμως τουλάχιστον, εισπράττουν.
Τα στοιχεία του Slate βασίζονται στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο του 2012 και αποδεικνύουν το αυτονόητο: Ότι ουδείς μπορεί να αποπληρώνει κάθε μήνα δόσεις δανείων που είναι υψηλότερες από τα δηλωμένα εισοδήματά του, εκτός εάν είναι… Έλληνας και φοροφυγάς.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τη συγκεκριμένη μελέτη, στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, η φοροδιαφυγή χτυπάει «κόκκινο», αφού κυμαίνεται από 52% έως 68%, ενώ ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 11,9%.  Μάλιστα, και στην υπόλοιπη Μεσσηνία τα ποσοστά κυμαίνονται πολύ πάνω από αυτόν, συγκεκριμένα από 21% έως 33%, με τη δεύτερη θέση να μοιράζονται η Τριφυλία και η Πύλος.
Επίσης, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι είναι οι επαγγελματικές ομάδες που αποκρύπτουν από την εφορία τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος.
Σε ό,τι αφορά, γενικότερα, τους επαγγελματικούς κλάδους που φοροδιαφεύγουν, είναι ξεκάθαρο από τη μελέτη ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι εκείνοι που καταφέρνουν να φορολογηθούν για μικρότερο εισόδημα από αυτό που κερδίζουν μέσα στη χρονιά.
Η μελέτη η οποία εκπονήθηκε, κατέληξε, επίσης, στα εξής εντυπωσιακά συμπεράσματα:
Πρώτον, δανειολήπτες με μηνιαία εισοδήματα μικρότερα από τη μηνιαία δόση των δανείων και των καρτών εξυπηρετούσαν κανονικά τις τραπεζικές υποχρεώσεις.
Δεύτερον, οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια όχι με βάση το δηλωθέν εισόδημα, αλλά με αυτό που πίστευαν ότι θα είχε στην πραγματικότητα ο ελεύθερος επαγγελματίας.
Τρίτον, τα πραγματικά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών υπολογίζονταν 1,92 φορές υψηλότερα -κατά μέσο όρο- σε σχέση με αυτά που δηλώνονταν.
Από τους υπολογισμούς προκύπτει το συμπέρασμα ότι η φοροδιαφυγή, καθώς είναι ένα μέγεθος το οποίο «παράγεται» κάθε χρόνο, αποτέλεσε μία βασική -αν όχι τη βασικότερη- αιτία στέρησης εσόδων από το κράτος και, κατά συνέπεια, στέρησης του ρυθμού ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.
Η μελέτη εξετάζει ακόμα τις αιτίες που επιτρέπουν τη διατήρηση του φαινομένου και τα κύρια συμπεράσματα είναι:
α) Σε κλάδους που η χρήση παραστατικών δεν είναι συνήθης, η φοροδιαφυγή είναι πιο εύκολη και υψηλότερη.
β) Το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται να μη διαθέτει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, λόγω προσωπικών κινήτρων που σχετίζονται με τα επαγγέλματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο και τις ισχυρές επαγγελματικές τους ενώσεις.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη "ΘΑΡΡΟΣ" 27/02/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου