Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουν οι παραγωγοί στην παρούσα φάση της ελαιοκαλλιέργειας, για την αντιμετώπιση δύο σημαντικών εχθρών της ελιάς, όπως τονίζεται από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.
Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται προσοχή για την αντιμετώπιση του ρυγχίτη και του πυρηνοτρήτη - αλλά υπογραμμίζεται ότι μόνο στις περιπτώσεις που οι παραγωγοί διαπιστώνουν ικανό αριθμό εχθρών θα πρέπει να κάνουν παρεμβάσεις, με τα κατάλληλα και εγκεκριμένα σκευάσματα. Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, μας επισήμανε:
«Ο ρυγχίτης φέτος εμφανίζεται σε πληθυσμούς που χρήζουν παρακολούθησης. Εχει μια γενιά κάθε δύο χρόνια και στην αρχή του χρόνου βγαίνει από το έδαφος. Την άνοιξη βρίσκεται στους ελαιώνες και στην αρχή τρέφεται με λίγη βλάστηση και λίγα άνθη, ενώ στην συνέχεια με μικρούς τρυφερούς καρπούς. Επομένως τώρα είναι η καταλληλότερη περίοδος για την καταπολέμησή του. Πριν ψεκάσει ο παραγωγός όμως πρέπει να διαπιστώσει αν υπάρχει η κρίσιμη πυκνότητα πληθυσμού, καθώς οι ψεκασμοί δεν πρέπει να γίνονται με βάση το στάδιο της καλλιέργειας, αλλά εφόσον υπάρχει ανάγκη.
Αυτό που μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί είναι να πάρουν μια πλαστική λεκάνη ή ένα τούλι, να τα τοποθετήσουν κάτω από κλαδιά τα οποία θα τινάξουν στη συνέχεια -πρωινές ώρες- και στην συνέχεια πρέπει να γίνει καταμέτρηση των ακμαίων του ρυγχίτη, ο οποίος είναι μικρό κολεόπτερο με χρώμα κεραμιδί και μεγάλο ρύγχος. Αν ο μέσος όρος είναι πάνω από 2 ανά τίναγμα, τότε χρειάζεται άμεσα επέμβαση με τα κατάλληλα σκευάσματα και αφού συμβουλευτούν τους κατά τόπους γεωπόνους, σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος.
Την ίδια αυτή περίοδο εμφανίζεται και ο πυρηνοτρήτης. Η καταπολέμηση στη συμβατική και ολοκληρωμένη καλλιέργεια πρέπει να γίνεται μόνο στην καρπόβια γενιά και αφού διαπιστωθούν κρίσιμοι πληθυσμοί. Η καταμέτρησή τους γίνεται με την τοποθέτηση παγίδων - και όταν διαπιστωθεί ότι ο αριθμός αρχίζει να μειώνεται, τότε πρέπει να γίνεται ψεκασμός. Επίσης πέρα από τις παγίδες οι παραγωγοί μπορούν να παίρνουν δείγματα και από καρπούς. Σημαντικό όμως είναι ότι μπορεί να έχουμε αρκετές συλλήψεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και ζημιές, καθώς πολλές φορές λόγω κυρίως των καιρικών συνθηκών τα αυγά δεν εκκολάπτονται.
Και σε αυτή την περίπτωση η καταπολέμηση πρέπει να γίνεται με εγκεκριμένα σκευάσματα και σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται σε αυτά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου