Πολλαπλασιαστικά αυξανόμενες οι
συνέπειες στον τουρισμό της Πελοποννήσου
-Η έλλειψη ρευστότητας φέρνει έλλειψη προμηθειών
Της Βίκυς Βετουλάκη
Λίγα μόνο 24ωρα χρειάσθηκαν για να καταβαραθρωθεί ό,τι θετικό επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια στον τομέα του τουρισμού σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τους δείκτες να κάνουν κατακόρυφη βουτιά και τις μειώσεις αφίξεων ξένων τουριστών να φτάνουν ήδη κατά μέσο όρο στο 25% (σε ορισμένες περιοχές σχεδόν διπλασιάζεται το ποσοστό). Όσο για εκείνες στον εγχώριο τουρισμό, έχουν πλέον φτάσει στο 60%
Τα στοιχεία από το σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου δείχνουν μια δραματική κατάσταση, με κανέναν να μην ξέρει πώς μπορεί- κι αν μπορεί- να γίνει αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, με τον πολύ μεγάλο κίνδυνο η έλλειψη ρευστότητας να φέρει έλλειψη προμηθειών σε τουριστικές μονάδες και άλλα επαγγέλματα στη «βιομηχανία» του τουρισμού.
Ερωτώμενη σχετικά η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, μιλά για πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού, αμέσως μετά την ανακοίνωση διενέργειας δημοψηφίσματος.
Τεράστιες επιπτώσεις
Αν και φαίνεται ότι η Μεσσηνία δέχεται τις λιγότερες, αλλά όχι και αμελητέες, επιπτώσεις από τις τελευταίες εξελίξεις, όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταγράφει πολύ αρνητικά στοιχεία.
Ο εγχώριος τουρισμός έχει παγώσει εντελώς και αυτό παρατηρείται, με την ανάλογη διακύμανση, σε όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχείων, από 5* έως τις πιο μικρές μονάδες.
Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις από το εξωτερικό, υπάρχει μια σταθερότητα στα προπληρωμένα πακέτα και οι τουρίστες έρχονται. Ωστόσο, παρουσιάζεται μεγάλο πρόβλημα στις περιοχές που επισκέπτονται κυρίως μεμονωμένοι τουρίστες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μάνη. Καθώς στη Μάνη οι βασικοί επισκέπτες είναι από Γερμανία, Ολλανδία και Νορβηγία, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με ακυρώσεις, ενώ κανείς πλέον δεν κάνει κρατήσεις.
Σε ό,τι αφορά τον ξένο τουρισμό, στα 5αστερα ξενοδοχεία υπάρχει μια συγκράτηση, όχι όμως και στις μικρές μονάδες, όπου παρατηρούνται προβλήματα. Στο Τολό καταγράφονται ακυρώσεις σε ποσοστό 80%.
Μεγάλο πλήγμα φαίνεται να έχει δεχτεί η Καλαμάτα όσον αφορά στο συνεδριακό τουρισμό, με πολλές ακυρώσεις υλοποίησης συνεδρίων, κυρίως, ελληνικών.
Παράλληλα, όλες οι κατηγορίες τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με προμήθειες, καθώς πλέον όλοι οι προμηθευτές ζητούν ρευστό.
Ακυρώσεις, δε, παρατηρούνται στις κρουαζιέρες που έχουν προγραμματισθεί, ενώ είναι σχεδόν καθολικές οι μειώσεις των Ελλήνων για πακέτα διακοπών, κυρίως στο εξωτερικό.
Από το δημοψήφισμα
Ερωτώμενη για όσα συμβαίνουν, η κα Νικολάκου επανέλαβε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της Πελοποννήσου βασίζεται σε δύο άξονες, στον τουρισμό και την αγροτική μας οικονομία:
«Οι τελευταίες πρωτόγνωρες δραματικές εξελίξεις για τη χώρα μας είναι δεδομένο ότι έχουν πολλαπλές συνέπειες σε όλους τους τομείς. Ο τουρισμός είναι βασικό εθνικό ζήτημα. Ιδιαίτερα το χρονικό διάστημα μετά τη διακήρυξη διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου, οι επιπτώσεις στον τουρισμό είναι πολλαπλασιαστικές.
Στην Περιφέρειά μας, με μεγάλη ανησυχία, παρατηρούμε μια σημαντική υποχώρηση της δυναμικής των κρατήσεων. Η υποχώρηση αυτή παρουσιάζει διακυμάνσεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Ουσιαστικά θα έλεγα ότι έχουν σταματήσει οι νέες κρατήσεις σε υψηλό ποσοστό, ενώ υπάρχει κι ένας σημαντικός αριθμός ακυρώσεων, σε περιπτώσεις που δεν είχε προεξοφληθεί η κράτηση. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και όσον αφορά στις οργανωμένες εκδρομές και τις τουριστικές μετακινήσεις με λεωφορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ιδιαίτερα στον τομέα των συνεδρίων, των εταιρικών ταξιδίων κινήτρων και επιβράβευσης, υπάρχουν σχεδόν καθημερινές ακυρώσεις. Ευτυχώς, μερικά από αυτά αναβάλλονται για το φθινόπωρο».
Ανασφάλεια
Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες από το εξωτερικό, η κα Νικολάκου σημείωσε ότι μείωση εμφανίζεται και στις παραδοσιακές αγορές, όπως η Γερμανία, η δε Αγγλία παρουσιάζει μια σταθεροποίηση, ενώ θετικότερη εικόνα με το 2014 εμφανίζεται από τη γαλλική και πολωνική αγορά: «Αντίστοιχα στον εισερχόμενο τουρισμό με τη Ρωσία, εμφανίζονται αναμενόμενες μεγάλες απώλειες. Σε ό,τι αφορά τον εγχώριο τουρισμό, από Έλληνες επισκέπτες, όπως είναι φυσικό, η κατάσταση είναι χειρότερη. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω τη μεγάλη προσπάθεια της Περιφέρειας, σε συνεργασία με την Aegean, για τη σύνδεση της Καλαμάτας με το Παρίσι, αλλά και τις συνεχείς εξωστρεφείς δράσεις μας σε αγορές όπως αυτής της Πολωνίας, πολιτική επιλογή που, όπως φαίνεται, δικαιώνεται απόλυτα.
Η ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει το ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό, με τη μη σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους, καθώς και η ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, δημιουργούν κινδύνους να μην υπάρξουν σημαντικές προκρατήσεις στο πρώτο κύμα σύναψης συμφωνιών του Σεπτεμβρίου για το 2016, κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, για να μην αποτελέσουν ντόμινο οι επιπτώσεις για την επόμενη τουριστική περίοδο.
Άποψή μας είναι ότι πρέπει η περιπέτεια της χώρας μας να σταματήσει εδώ και τώρα. Να επανέλθει άμεσα η κανονικότητα και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, έτσι ώστε να μετριαστούν, έστω και την ύστατη στιγμή, οι επιπτώσεις οι οποίες έχουν πλήξει τον τουρισμό μας.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο να μην αυξηθεί το ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση σε οποιαδήποτε συμφωνία επέλθει μεταξύ της χώρας μας και των εταίρων. Όσο συνεχίζεται η ρευστή πολιτική κατάσταση και η ανασφάλεια, μειώνεται ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Πελοποννήσου, ο οποίος θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του εισοδήματος της Πελοποννήσου, στην αύξηση της ανεργίας και στην επιδείνωση του ισοζυγίου πληρωμών σε περιφερειακό επίπεδο.
Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος οι επαγγελματίες τουρισμού και σίτισης να αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιασμού των επιχειρήσεών τους, κάτι το οποίο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι από το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επικοινωνία γίνεται προσπάθεια, με ανταγωνιστικά τουριστικά πακέτα, υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών και μειωμένες τιμές, να συγκρατηθούν οι επιπτώσεις του πλήγματος που δέχθηκε ο τουρισμός μας στην κορύφωση της περιόδου.
Οφείλουν οι κυβερνητικοί παράγοντες και όλοι οι αρμόδιοι να δημιουργήσουν συνθήκες προνομιακής αντιμετώπισης των οικονομικών υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος όλων των επαγγελματιών που συνδέονται με τον τουριστικό τομέα και οι οποίοι με αγωνία περίμεναν να αυξηθεί το εισόδημά τους την κρίσιμη τουριστική περίοδο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».
"ΘΑΡΡΟΣ" 03/07/2015
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών. Οι κρατήσεις συνεχίζουν να διατηρούνται σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι επειδή οι ταξιδιωτικές εταιρείες είναι κατάλληλα προετοιμασμένες προκειμένου να διασφαλίσουν ευχάριστες διακοπές για τους επισκέπτες τους».
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η TUI Ελλάς η οποία είναι μέλος της TUI Travel PLC (η TUI Travel PLC είναι από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρείες παγκοσμίως) και υπογραμμίζει ότι αυτή η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.
Το 2015 ο όμιλος TUI αναμένει ένα νέο ρεκόρ αφίξεων, σημειώνεται στην ανακοίνωσή της και σημειώνει το γεγονός ότι στην μακρά αυτή περίοδο διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., η TUI επέλεξε να πραγματοποιήσει στα τέλη του Ιουνίου στην Κρήτη, την εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματός της, παρουσία σημαντικών τουριστικών φορέων και μέσων ενημέρωσης. «Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζει την πεποίθησή μας για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού που βασίζεται στο ότι η Ελλάδα θα έχει πάντα τον ήλιο, την θάλασσα και την μοναδική φιλοξενία των ανθρώπων της», αναφέρεται στη ανακοίνωση της TUI Ελλάς.
Κοντός ψαλμός "αλληλούια".
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.capital.gr/story/3039886
ΑπάντησηΔιαγραφή