Με συνεργασία και ενιαία στρατηγική πρέπει να κινηθεί η Μεσσηνία, για να πάρει την προστιθέμενη αξία από την επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο το νομό. Στο πρώτο αυτό διάστημα αναγκαία και σημαντική είναι η ενημέρωση σε παραγωγούς και ελαιοτριβείς. Η επιτροπή διαβούλευσης που θα συγκροτηθεί, θα είναι διαρκής για όλα τα θέματα του ΠΟΠ.
Στα επόμενα βήματα που θα επιδιωχθούν, περιλαμβάνονται η τυποποίηση εντός ζώνης, εντός Μεσσηνίας, ενώ σημαντικό είναι το ζήτημα των ελέγχων του ΠΟΠ σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Αυτά τονίστηκαν και αποφασίστηκαν σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη για την επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη Μεσσηνία, στην αίθουσα του Διοικητηρίου “Παναγιώτης Φωτέας”.
Επισημάνθηκε ότι από τους 7.500 τόνους ελαιολάδου της επαρχίας Καλαμάτας μόνο ένα μικρό ποσοστό διακινείται ως ΠΟΠ και εκτιμήθηκε πως από τους 50.000 - 60.000 τόνους σε όλο το νομό, το πολύ οι 10.000 να είναι ΠΟΠ. Προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί το λάδι ως ΠΟΠ Καλαμάτα θα πρέπει η συλλογή του ελαιοκάρπου να ξεκινά Οκτώβριο - Νοέμβριο και να ολοκληρώνεται τέλη Δεκεμβρίου. Για να έχει το προϊόν οξύτητα έως 0,5 θα πρέπει να σταματήσει η χρήση των πλαστικών σακιών, η έκθλιψη στο ελαιοτριβείο πρέπει να γίνεται εντός 24ώρου από τη συγκομιδή, η μάλαξη να διαρκεί 30-40 λεπτά ενώ ο ελαιόκαρπος με δάκο ή άλλες ασθένειες θα πρέπει να απομακρύνεται για να μη υποβαθμίζει ελαιόλαδο.
Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη είπε ότι «είναι μια επιτυχία, μια θετική εξέλιξη η επέκταση του ΠΟΠ. Αναγνωρίζονται τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, πιστοποιείται το προϊόν». Παρατήρησε πως «στόχος είναι να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραγωγή ΠΟΠ». Στα πρώτα άμεσα θέματα ζήτησε να γίνει μία ενημερωτική συγκέντρωση ανά δήμο, με όλα τα θέματα που θα προκύψουν, με ευθύνη των δύο Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας. Διευκρίνισε ότι «παρατηρήσεις, αντιρρήσεις και ενστάσεις να τις καταγράψουμε και να τις δούμε σε επόμενο χρόνο» και προέτρεψε: «Να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχουμε. Πρέπει σήμερα να συμφωνήσουμε σε διαβούλευση και συντονισμό μεταξύ μας».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κώστας Κατσούλης είπε ότι «δε χρειάζεται πανικός, το ΠΟΠ δεν είναι για το 2015. Χρειάζεται να ενημερωθούν σωστά οι παραγωγοί και πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά».
Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος ανέφερε ότι η επέκταση από μόνη της δεν αρκεί για να λύσει όλα τα προβλήματα και σημείωσε την ανάγκη για εκστρατεία ενημέρωσης. Προέτρεψε να αυξήσουμε τα δραματικά μικρά ποσοστά της τυποποίησης και χαρακτήρισε τεράστιο θέμα τη διαφύλαξη της ποιότητας. Ενημέρωσε ότι αλλάζουν δραματικά οι συνθήκες παραγωγής και στην Καλαμάτα και σε όλο το νομό. Ανέφερε ότι: Η συλλογή του ελαιοκάρπου πρέπει να γίνεται Οκτώβριο - Νοέμβριο και μπορεί να φθάνει έως τέλη Δεκεμβρίου, λόγω καιρικών συνθηκών. Τέλος τα πλαστικά σακιά, έκθλιψη στο ελαιοτριβείο εντός 24ωρου, απομάκρυνση προϊόντος με δάκο ή άλλες ασθένειες, μάλαξη 20 30 λεπτά και οξύτητα 0,5 από 0,8.
Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος πρότεινε να υπάρξει ενιαία έκφραση για όλο το νομό, με συνεννόηση, για να κάνουμε το ΠΟΠ Καλαμάτα πρωταθλητή. Αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποιοτικών προδιαγραφών και σημείωσε: «Από δω και πέρα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Συνεργασία και συνεννόηση».
Ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων Μεσσηνίας Γιάννης Ηλιάδης παρατήρησε ότι πρέπει να γίνει ενημέρωση στους ελαιοτριβείς και πως θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από τους παραγωγούς. Είπε ότι «τα ελαιοτριβεία είναι εκσυγχρονισμένα και μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά είναι μεγάλη η γραφειοκρατία».
Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Γυφτέας επεσήμανε ότι το ΠΟΠ πρέπει να τυποποιηθεί εντός ζώνης, εντός Μεσσηνίας. Εκφράζοντας την ανησυχία του, σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, είπε ότι «όπως τα έχουμε ξεπουλήσει, θα ξεπουλήσουμε και το λάδι. Θα φεύγουν 20 βυτία την ημέρα, πώς θα τα ελέγξουμε. Τώρα θα δίνουμε και τη σφραγίδα στους ξένους. Το χάσαμε το όνομα. Βρείτε τρόπο να ελέγξουμε τα βυτία. Να ενεργοποιήσετε φορείς που να ελέγξουν το προϊόν. Δεν θα πάρει υπεραξία η Μεσσηνία, αν δεν τρέξουμε γρήγορα». Ο εκπρόσωπος του “Ελαιώνα” Νίκος Αθανασόπουλος ενημέρωσε ότι οι κανόνες ολοκληρωμένης διαχείρισηςπου εφαρμόζει ο συνεταιρισμός τους, είναι πολύ ανώτεροι από τους κανόνες του ΠΟΠ. Δήλωσε με βεβαιότητα ότι τώρα μπορούν να παράγουν το 50% του προϊόντος τους ΠΟΠ και λίγο αργότερα θα μπορούν όλο το λάδι τους. Ζήτησε να υπάρξουν έλεγχοι για το ΠΟΠ και έκρινε ως επόμενο βήμα την τυποποίηση εντός νομού.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Σταύρος Αδαμόπουλος έκανε λόγο για εθνική μεσσηνιακή στρατηγική ελαιολάδου και πρότεινε τη δημιουργία επιτελικής ομάδας από παραγωγούς, ελαιοτριβείς και τυποποιητές. Δήλωσε, επίσης, με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να δώσει λάδι με πιστοποιητικό στους Ιταλούς.
Ο Γιώργος Δούβας, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, ζήτησε από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας να ενημερώσουν τους παραγωγούς.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων ΠΟΠ Θανάσης Μαυρούλης παρατήρησε ότι έχουμε ένα στοίχημα να αποκαταστήσουμε τη φήμη του ελαιολάδου και σημείωσε πως «πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στην αγορά, να δώσουμε περισσότερο τυποποιημένο». Ενημέρωσε ότι το ΠΟΠ Καλαμάτα δεν έφθασε το 20% του τυποποιημένου ελαιολάδου και πρότεινε τη δημιουργία Ομάδων από παραγωγούς, ελαιοτριβείς και τυποποιητές.
Ο επικεφαλής της “Πελοπόννησος Πρώτα” Νίκος Πατσαρίνος πρότεινε αποφασιστικότητα, συλλογικότητα και συντονισμό και απηύθηνε έκκληση για μεγαλύτερη συνεργασιμότητα.
Ο επικεφαλής της “Πελοποννησιακής Συνεργασίας” Παναγιώτης Αλευράς εκτίμησε ότι η επέκταση του ΠΟΠ δεν είναι πανάκεια κι επεσήμανε ως πιο σημαντικό τη διασφάλιση της ποιότητας. Παρατήρησε ότι η Agrocert έχει την ευθύνη να προστατεύσει το ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη χώρα και ανέφερε πως το κράτος και η Ε.Ε. δεν έχουν τη δυνατότητα ελέγχου. Τάχθηκε υπέρ της τυποποίησης εντός ζώνης και της αναβάθμισης ποιότητας.
Η επικεφαλής της “Πελοπόννησος Οικολογική” Δήμητρα Λυμπεροπούλου παρατήρησε ότι «όσο δύσκολη ήταν η επέκταση του ΠΟΠ, τόσο εύκολο είναι να χαθεί». Και προέτρεψε «να συμμορφωθούμε γρήγορα και να βοηθήσουμε τη διαδικασία του εμπορίου». Για την επέκταση του ΠΟΠ τοποθετήθηκαν ακόμα η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, ο διευθυντής Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας Γιάννης Λιοντήρης, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος, Πύλου - Νέστορος Λεωνίδας Γαϊτάνης και Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης, ενώ παρέμβαση έκανε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων κ. Νικολόπουλος.
Ενημερωτικές συναντήσεις για το ΠΟΠ Καλαμάτα
Ενημερωτικές συναντήσεις για την τροποποίηση των προδιαγραφών του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, πραγματοποιούνται μεθαύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί, στην Καλαμάτα και στην Κυπαρισσία.
Στην Καλαμάτα την οργανώνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας και θα γίνει στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”.
Η διεύθυνση καλεί τους ελαιοτριβείς, τους τυποποιητές, τους ενδιαφερόμενους παραγωγοί καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου να συμμετέχουν, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην παραγωγή του ΠΟΠ Καλαμάτα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία, στα γραφεία 212 και 207 και στα τηλ. 27213 61238 και 27213 61207.
Παρόμοια συνάντηση πραγματοποιεί στην Κυπαρισσία, την ίδια ώρα και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας. Ο διευθυντής Αντ. Παρασκευόπουλος ενημέρωσε ότι προγραμματίζονται συναντήσεις εξειδικευμένες για τους παραγωγούς σε Χώρα, Γαργαλιάνους, Φιλιατρά, Κυπαρισσία, Κοπανάκι και Δώριο.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/07/2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου