Κληρονομιά Τζορτζ Κάππας
Εξελίξεις υπάρχουν ως προς την κληρονομιά του Τζορτζ Κάππας (Γ. Καπόπουλος), από τους Κωνσταντίνους Μεσσηνίας, ο οποίος απεβίωσε στις 9 Αυγούστου 1987 στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α. και με την από 25 Μαρτίου 1980 διαθήκη του, κατέλειπε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας σημαντικό μέρος της περιουσίας του που αποτελείτο από το 37,5% 69 οριζοντίων ιδιοκτησιών ( 64 διαμερισμάτων και 5 καταστημάτων) στην οδό Market 1651 του Σαν Φρανσίσκο και το 50% από μία παραθαλάσσια περιοχή την KAPPAS HOUSEBOAT AND YACHT MARINA εκτάσεως 200 στρεμμάτων με πλωτά σπίτια για κότερα (το υπόλοιπο ανήκε στην σύζυγό του).
Το μερίδιο του Νοσοκομείου Καλαμάτας είναι αξίας 25.000.000 δολαρίων ΗΠΑ για την «Μαρίνα» Σοσσαλίτο και η αξία ολόκληρης της πολυκατοικίας σε 3.000.000 δολάρια ΗΠΑ (η εκτίμηση ανήκει στον κτηματομεσίτη της περιοχής κ. Μάκρας). Η «ΜΑΡΙΝΑ» είναι μισθωμένη από την θυγατέρα του Γ. Κάππα Ντόροθι Στέκλερ για 50 χρόνια (μέχρι το 2024 με δικαίωμα παράτασης μέχρι το 2044) και αποκομίζει μηνιαίως 500.000 δολάρια ΗΠΑ.
Μετά την απόφαση 246982/20 Φεβρουαρίου 2006 του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνια, αναγνωρίστηκε η Ελένη Γαλατόλο (κόρη του ευεργέτη) ως επικαρπώτρια με το Νοσοκομείο να έχει την ψιλή κυριότητα και τον εκάστοτε γενικό πρόξενο να είναι επίτροπος και να διαχειρίζεται τα δικαιώματα του νοσοκομείου.
Έκτοτε, όπως μας πληροφόρησε ο νομικός σύμβουλος του Νοσοκομείου Καλαμάτας Χρ. Αρχοντής, ανά τρεις ή έξι μήνες, το Νοσοκομείο λαμβάνει ισολογισμούς από τον πρόξενο στο Σαν Φρανσίσκο, όπου δηλώνονται τα έσοδα από τη Μαρίνα και την πολυκατοικία.
«Όχι» στην πώληση της πολυκατοικίας
Όμως, προ επταμήνου, το ελληνικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο έλαβε από τους δικηγόρους της Γαλατόλο, αίτημα με διπλό σκέλος.
Το πρώτο σκέλος αφορά τη μαρίνα «Σοσελίτο», όπου η Πολιτεία του Σαν Φρανσίσκο πρότεινε τον επανακαθορισμό – επαναπροσδιορισμό των ορίων της, με τη μεταβίβαση- αποδοχή ορισμένων παλιρροιακών τεμαχίων. Ο πρόξενος υποστηρίζει ότι το Νοσοκομείο θα πρέπει να δεχθεί τον επανακαθορισμό των ορίων, καθώς και ότι η Πολιτεία είναι έτοιμη να αποζημιώσει, ενώ η γνωμοδότηση του δικηγόρου του προξενείου, είναι πως η προτεινόμενη διαδικασία, είναι προς το συμφέρον του Νοσοκομείου και η άποψη του κ. Αρχοντή, είναι πως θα πρέπει να γίνει δεκτή.
Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με την πολυκατοικία της οδού Μάρκετ 1651. Το αίτημα αφορά στην υπογραφή συμφωνητικού βάσει του οποίου θα δίνεται η συγκατάθεση για την πώλησή της, ενώ γίνεται γνωστό πως σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθεί προς τούτο νομική διαδικασία. Στο σκέλος αυτό του αιτήματος, το Νοσοκομείο αντέδρασε με το σκεπτικό πως αφού δεν υπάρχει εκτίμηση ορκωτών ελεγκτών, δεν είναι γνωστό το ακριβές ύψος της αξίας των καταστημάτων και των οικιών.
Ο ευεργέτης, η διαθήκη και τα προβλήματα
Ο Γ. Καπόπουλος γεννήθηκε το 1899 και είχε αδελφό του τον Θεμιστοκλή. Μετακινήθηκαν στην Αμερική οικογενειακώς τη δεκαετία του 1910, αρχικά στο Σικάγο και στη συνέχεια στο Σαν Φρανσίσκο. Όλη η οικογένεια δούλευε και αποταμίευε χρήματα, που επένδυσαν σε αγορές, όπως έγινε με μια πολυκατοικία στην οδό Μάρκετ 65, για να ακολουθήσει η αγορά μιας παραθαλάσσιας έκτασης που μεταμορφώθηκε σε μαρίνα αρχικά για τον ελλιμενισμό ατμάκατων και στη συνέχεια σε ασφαλή πολυτελή μαρίνα, με πλωτά σπίτια την «ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΠΠΑΣ». Εκτός αυτών είχε και κάποιο εστιατόριο στην περιοχή «Σοσελίτο» και ένα ξενοδοχείο με την επωνυμία «Φραντζίσκιαν Οτέλ».
Ο Γ. Καπόπουλος είχε παντρευτεί την Ντόρλι Κάππας και απέκτησε δύο κόρες την Ελένη Γαλατόλο (επίθετο του συζύγου της) και την Δωροθέα Στέκλερ (επίθετο του συζύγου της).
Στη διαθήκη του ο Μεσσήνιος ευεργέτης, έχει, μεταξύ άλλων εκφράσει τη βούληση όσο ζει η κόρη του Έλεν να λαμβάνει όλο το καθαρό εισόδημα από την περιουσία χωρίς να έχει δικαίωμα να το «πουλήσει, υποθηκεύσει ή βαρύνει» και μετά τον θάνατό της να περιέλθει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Από το 1988, ξεκίνησε η αντιδικία του Νοσοκομείου με την Ελένη Γαλατόλο. Η σχετική αλληλογραφία ξεκίνησε στις 12.2.1988 όταν ο τότε Γενικός Πρόξενος Αδαμ. Βασιλάκης με έγγραφό του προς τις αρμόδιες αρχές (υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών) αναφέρει την ύπαρξη της κληρονομιάς και ζητά να του επιτραπεί να ζητήσει πληροφορίες για την υπόθεση από τον δικηγόρο που την χειρίζεται. Έξι μήνες αργότερα ζητά να του σταλεί ειδικό πληρεξούσιο από το Νοσοκομείο για να διαχειριστεί το θέμα, αίτημα που γίνει δεκτό από το Νοσοκομείο και ένα μήνα αργότερα ο με έγγραφό του στέλνει στις ίδιες υπηρεσίες αντίγραφο της διαθήκης, που φαίνεται πως παρέλαβε από την Ελένη Γαλατόλο με την επισήμανση να κοινοποιηθεί η διαθήκη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για να λάβει γνώση.
Από εκεί και μετά υπάρχει στασιμότητα έως το 2000. Για το θέμα ενημέρωσε ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος Γ. Μπενετάτος όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα για κοινωνική του υποχρέωση και στη συνέχεια όταν επισκέφθηκε την Καλαμάτα και συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου Καλαμάτας Παν. Παπαδόπουλο. Στην συνάντηση αυτή παρουσία του συμβούλου του Νοσοκομείου Θεοδ. Μπρεδήμα και του κ. Αρχοντή, έγινε για πρώτη φορά, λεπτομερής αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης (περιγραφή της κληρονομιάς, πιθανή αξία, διεκδίκηση της κ. Ελ. Γαλατόλο κ.λπ.).
Ο κ. Παπαδόπουλος, ζήτησε αντίγραφα του φακέλου της υπόθεσης και την υποβολή από τον κ. Μπενετάτο λεπτομερούς σημειώματος. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε και καταβλήθηκε προσπάθεια για την κατοχύρωση της κληρονομιάς και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Το υπόμνημα στάλθηκε , ενώ το τότε Δ.Σ. του Νοσοκομείου είχε ενημερωθεί για την αντιδικία που είχε ξεκινήσει η θυγατέρα του Γ. Κάππα με σκοπό να αμφισβητήσει τα δικαιώματα του Νοσοκομείου και να διεκδικήσει χρήματα που, η ίδια, όπως έλεγε, είχε καταβάλλει για φόρους και δαπάνες συντήρησης των ακινήτων.
Αποφασίστηκε το 2001 η πραγματοποίηση ταξιδίου στο Σαν Φρανσίσκο αντιπροσώπων του Νοσοκομείου και στις 7 Ιουνίου γνωστοποιήθηκε από τον δικηγόρο Μπενετάτο η αγωγή της Γαλατόλο ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας με θέμα την διανομή της κληρονομιάς και την καταβολή φόρων και εξόδων της κληρονομιάς ύψους 1 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, της οποίας η συζήτηση είχε προσδιορισθεί αρχικά για τις 20 Ιουνίου 2001 και μετά από δεκάδες αναβολές που πέτυχε το Νοσοκομείο (αρχικά για ενημέρωση και οργάνωση της αντίκρουσης της αγωγής και ακολούθως εξαιτίας της κυβερνητικής αλλαγής του Μαρτίου 2004), η αντίδικος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από το δικόγραφο της αγωγής της και να συμβιβασθεί.
Τον Δεκέμβριο του 2001 μετά από απόφαση του τότε ΠεΣΥΠ Πελοποννήσου επί προεδρίας Οδ. Βουδούρη αποφασίζεται η μετάβαση του αναπληρωτή διευθυντή Θεοδ. Πισιμίση στο Σαν Φρανσίσκο για ενημέρωση επί των θεμάτων της κληρονομιάς. Με την επιστροφή του ο κ. Πισιμίσης ενημέρωσε τα ΔΣ του ΠεΣΥΠ και Νοσοκομείου Καλαμάτας και οργανώθηκε υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων η αντίκρουση της αγωγής.
Σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας, με διοικητή του Νοσοκομείου τον Π. Τομάρα, το 2003, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής παρακολούθησης της εξέλιξης της υπόθεσης και συστήθηκε διευρυμένη επιτροπή για τους απαιτούμενους χειρισμούς και την άσκηση πίεσης προς την Γαλατόλο να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα του Νοσοκομείου στην κληρονομιά. Ζητήθηκε η συμβολή τοπικών βουλευτών και των δύο κομμάτων καθώς και άλλων υψηλόβαθμων πολιτικών παραγόντων (Αντ. Σαμαρά, του τότε υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και του υφυπουργού Ι. Μαγκριώτη) και μέχρι τον Μάρτιο 2004 υπήρχε η εκτίμηση πως θα συνέφερε συμβιβασμός με την αντίδικο σε ποσό μικρότερο από 100.000 δολάρια ΗΠΑ. Η εκτίμηση αυτή απορρίφθηκε από το νέο Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων (Μάρτιος 2004) και υποδείχθηκε η αντίκρουση της αγωγής στο Δικαστήριο με σύμφωνες γνωμοδοτήσεις των δύο δικηγόρων της διευρυμένης επιτροπής [Χρ. Αρχοντή και Δημ. Παπατσώρη (ήταν και νομαρχιακός σύμβουλος)]. Η Γαλατόλο, άρχισε να υποχωρεί. Η τελική ευνοϊκή έκβαση της υπόθεσης οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην Γενική Πρόξενο του Σ. Φρανσίσκο Πολυξένη Στεφανίδου (ανέλαβε το 2004), και η συμφωνία υπεγράφη στις 28 Νοεμβρίου 2007.
Τα προβλήματα συνεχίστηκαν όταν οι δικηγόροι Γ. Μπενετάτος και Γ. Χούλος, αξίωσαν δικαστικά αμοιβές ύψους 100.000 δολλαρίων ΗΠΑ έκαστος. Οι απαιτήσεις του πρώτου απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, ενώ, με τον δεύτερο επιτεύχθηκε συμβιβασμός στις 10.000 δολάρια ΗΠΑ.
Η κληρονομιά θα περιέλθει οριστικά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μετά τον θάνατο της Ελένης Γαλατόλο και τότε θα αναλάβει ουσιαστικά καθήκοντα διαχειριστή ο Γενικός Πρόξενος.
του Χάρη Χαραλαμπόπουλου "ΘΑΡΡΟΣ" 21/09/2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου