Με τη συμμετοχή τη στο πρόγραμμα Interreg MED
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεσογειακού ελαιολάδου, µέσω της ανάπτυξης και εφαρµογής καινοτόµων µεθόδων παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου σχετιζόµενων µε τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, είναι η δράση με την οποία θα συμμετέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ευρωπαϊκό πρόγραµµα Interreg MED.
Η έγκριση συμμετοχής στην περιφέρεια θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου και το θέμα θα εισηγηθεί ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς.
1,6 εκατ. ευρώ
Ο γενικός στόχος του προγράµµατος MED είναι η προώθηση της βιώσιµης ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου µέσω της υλοποίησης καινοτόµων ιδεών και πρακτικών (τεχνολογίες, διακυβέρνηση, καινοτόµες υπηρεσίες, κ.ά.), της λογικής χρήσης των πόρων (ενέργεια, νερό, θαλάσσιοι πόροι, κ.ά.), της αξιοποίησης συγκριτικών πλεονεκτηµάτων του πρωτογενή τοµέα και της υποστήριξης της κοινωνικής ένταξης µέσω µιας ολοκληρωµένης και βασισµένης στην εδαφική συνεργασία, προσέγγισης.
Ιδιαίτερος στόχος του προγράµµατος, όπου προτείνεται η συµµετοχή της περιφέρειας, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Μαντά, είναι η ενίσχυση της τιµής του ελαιολάδου, σε σχέση µε τα ανταγωνιστικά προϊόντα, µέσω της αύξησης των περιεχοµένων υγειοπροστατευτικών φαινολικών συστατικών, όπως επίσηµα πλέον αναγνωρίζονται από την κοινοτική οδηγία 432/2012 και έτσι να ενισχυθεί ο πρωτογενής αγροτικός τοµέας στις µεσογειακές περιοχές.
Ο συνολικός προϋπολογισµός του προγράµµατος είναι 1,6 εκατ. ευρώ και οι συµµετέχοντες φορείς είναι: Ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη» ως συντονιστής, το Φαρµακευτικό Τµήµα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Τµήµα Χηµείας και Γεωπονίας του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα στην Ισπανία, η Andalucian Society of Oleocanthal στην Ισπανία, το Πανεπιστήµιο του Σπλιτ στην Κροατία και η Περιφέρεια Απουλίας στην Ιταλία.
Κέντρο πιστοποίησης
Για να επιτευχθεί ο στόχος θα πραγµατοποιηθούν δράσεις που θα αποσκοπούν:
- Στην ανάπτυξη µεθόδων χηµικής ανάλυσης του ελαιολάδου, ώστε να µπορεί να πιστοποιηθεί µε κοινά αποδεκτό τρόπο το περιεχόµενο των υγειοπροστατευτικών φαινολικών συστατικών. Επίσης, η δηµιουργία κέντρου πιστοποίησης για την αναγραφή ισχυρισµού υγείας στην ετικέτα του προϊόντος.
- Στη διερεύνηση των κυριότερων παραγόντων (ποικιλία, γεωγραφική προέλευση, εποχή συγκοµιδής, διαδικασία παραγωγής, συλλογής και επεξεργασίας) που επηρεάζουν τα επίπεδα των υγειοπροστατευτικών φαινολικών συστατικών.
- Στη δηµιουργία εκλαϊκευµένου οδηγού µε τις κατάλληλες πρακτικές για την παραγωγή ελαιολάδου µε υγειοπροστατευτικό χαρακτήρα και συναφούς εκπαιδευτικού υλικού για ελαιοκαλλιεργητές, ελαιοτριβείς και κάθε εµπλεκόµενο στη διαδικασία παραγωγής και εµπορίας του ελαιολάδου και στη διάχυση της γνώσης που θα παραχθεί.
- Στην πιλοτική εφαρµογή για ένα χρόνο των προτεινόµενων µεθόδων από επιλεγµένους παραγωγούς και ελαιοτριβείς σε κάθε χώρα.
Ελαιόλαδο με health claim
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα πλαίσια της συµµετοχής της θα αναλάβει:
- Το συντονισµό για τη συλλογή 1000-2000 δειγµάτων ελαιολάδου από την Πελοπόννησο, σύµφωνα µε τις οδηγίες των επιστηµονικών φορέων και την αποστολή τους για ανάλυση στο Πανεπιστήµιο Αθηνών.
- Την πραγµατοποίηση σειράς ενηµερωτικών εκδηλώσεων για τους παραγωγούς της περιφέρειας.
- Δράσεις εξωστρέφειας, µέσω της υποστήριξης συµµετοχών σε διεθνείς εκθέσεις για τους παραγωγούς, που θα υιοθετήσουν πιλοτικά τις µεθόδους του προγράµµατος και θα παράγουν ελαιόλαδα µε ενισχυµένο υγειοπροστατευτικό χαρακτήρα.
Με τη συµµετοχή της στο πρόγραµµα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεκδικεί να γίνει πρωτοπόρα στην παραγωγή ελαιολάδου µε ισχυρισµό υγείας (health claim) και αυξηµένη τιµή, να ενισχύσει νέους δυναµικούς παραγωγούς που θα ενταχθούν στην πιλοτική εφαρµογή και να θέσει τη βάση για τη δηµιουργία του πρώτου κέντρου πιστοποίησης για τον ισχυρισµό υγείας του ελαιολάδου σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου