«Νόμιμη η διαδικασία κοπής
των πεύκων στο Νιόκαστρο»
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΗΕφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της
για την υλοτομία 43 στρεβλών - ξηρών - κυρτών - επικίνδυνων ατόμων
πεύκης και τη μερική αποκλάδωση 20 ατόμων πεύκης και 5 ατόμων ευκαλύπτου, προς άρση της επικινδυνότητας, στο αλσύλλιο περιμετρικά του
Νιόκαστρου. Σε έγγραφό της η προϊσταμένη της Εφορείας Ευαγγελία
Μηλίτση υπογραμμίζει ότι «ακολουθήθηκε όλη η νόμιμη διαδικασία αδειοδοτήσεων από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί
η επικινδυνότητα».
Αφού καταγράφει το έγγραφο αίτημα του δήμου προς την Εφορεία για
την κοπή και την κλάδευση των δέντρων και την επιτόπια επιθεώρηση δασολόγου, η κ. Μηλίτση αναφέρει: «Ακολούθησε αυτοψία αρμοδίου δασικού
οργάνου παρουσία του γ.γ. του Δήμου Πύλου - Νέστορος, όπου διαπιστώθηκε
πράγματι ότι κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, κατά μήκος των τειχών
του κάστρου, αλλά και διάσπαρτα εντός του αλσυλλίου, φύονται 43
στρεβλά - ξηρά - κυρτά - επικίνδυνα άτομα πεύκης, που χρήζουν υλοτομίας,
καθώς και 20 άτομα πεύκης και 5 άτομα ευκαλύπτου, που φέρουν αρκετούς
ξηρούς κλάδους και χρήζουν μερικής αποκλάδωσης. Ολα τα παραπάνω
δέντρα είχαν καταλλήλως σημανθεί από το δήμο με κόκκινη κορδέλα και η
Εφορεία μας τα είχε επισημάνει».
Η διεύθυνση Δασών κάτι παραπάνω θα ξέρει ως ο κατεξοχήν ειδικός σε τέτοια θέματα:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.eleftheriaonline.gr/local/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/82465-peyka-niokastro
Ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος "αδειάζει" το Δασαρχείο Καλαμάτας, το Δασονομείο Πύλου και το Δήμο Πύλου - Νέστορος και αντιδρά στην κοπή 43 πεύκων στο πευκοδάσος βόρεια του Κάστρου της Πύλου, από το παλιό Γυμνάσιο έως το ξενοδοχείο "Karalis Beach".
«Λόγοι επικινδυνότητας και ανάγκης άμεσης επέμβασης δεν προκύπτουν τουλάχιστον για το σύνολο της υλοτομίας και με τον τρόπο που διενεργήθηκε ως αποσποσματική και άστοχη δασοκομική παρέμβαση μπορεί να χαρακτηρισθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το πόρισμα-απάντηση του διευθυντή Δασών εστάλη στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από αίτημα της ίδιας γενικής διεύθυνσης προς τη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας, για διερεύνηση του φακέλου σχετικά με την υλοτομία στο πευκοδάσος Νεόκαστρου στην πόλη της Πύλου.
Χαρακτηριστικά στο πόρισμά του ο κ. Σωτηρόπουλος επισημαίνει:
«1) Οι υλοτομίες που έγιναν, δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις του άρθρου 54 παρ. 1 εδ. 2 του Ν. 998/1979 όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 36 του Ν. 4280/2014, όπου δεν απαιτείται ούτε άδεια, ούτε ενημέρωση της Δασικής αρχής. 2) Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Δ.Σ. αναφέρει μόνον εργασίες καθαρισμού, εσφαλμένα ζήτησε την υλοτομία 40 ατόμων πεύκης και προέβη (μετά από αυτοψία του γεν. γραμματέα - δασολόγου) σε σήμανση των δέντρων προς υλοτομία λόγω "επικινδυνότητας ή ξήρανσης". 3) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας παρείχε σχετική συγκατάθεση για την υλοτομία, αποδεχόμενη τη γενική εισήγηση του δασολόγου (γ.γ. του Δήμου) περί επικινδυνότητας λόγω κύρτωσης, μη αναφέροντας οποιαδήποτε ανάγκη προστασίας, συντήρησης, έρευνας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου. 4) Το Δασαρχείο Καλαμάτας και το Δασονομείο Πύλου αντιμετώπισαν το θέμα ως ελάσσονος σημασίας και μετά από σχετική μη εμπεριστατωμένη εισήγηση άπειρου δασοφύλακα (ούτε καν του δασοπόνου προϊσταμένου του Δασονομείου) χορηγήθηκε άδεια υλοτομίας (σύμφωνη γνώμη) για 43 άτομα πεύκης, ενώ θα έπρεπε για ένα τόσο σοβαρό θέμα να διενεργηθεί σχετική αυτοψία - αναφορά από δασολόγο της υπηρεσίας.
Ακόμη, εάν διαπιστωνόταν ανάγκη για τη λήψη ειδικών διαχειριστικών μέτρων σε όλη την έκταση του αλσυλλίου, θα έπρεπε να ζητηθεί η σύνταξη ή να συνταχθεί σε συνεργασία με το δήμο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία μελέτη διαχείρισης του αλσυλλίου με την έγκριση της οποίας θα ορίζονταν όλα τα απαιτούμενα διαχειριστικά μέτρα (υλοτομίες, αραιώσεις, καθαρισμοί υπορόφου, φυτεύσεις, κλαδεύσεις κ.ο.κ.).
Λόγοι επικινδυνότητας και ανάγκης άμεσης επέμβασης δεν προκύπτουν τουλάχιστον για το σύνολο της υλοτομίας και με τον τρόπο που διενεργήθηκε ως αποσποσματική και άστοχη δασοκομική παρέμβαση μπορεί να χαρακτηρισθεί».
https://www.eleftheriaonline.gr/local/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/82465-peyka-niokastro
Αν δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους είναι για να τους λυπάσαι. Δεν είναι η πρώτη φορά που άλλα λέει η μια υπηρεσία και άλλα η άλλη. Δύο υπηρεσίες συμφωνούν και μια διαφωνεί όμως. Θα πάρουμε την άποψη της πλειοψηφίας τότε και θα συνηγορήσουμε στην κοπή των πεύκων, γιατί είναι πραγματικά άρρωστα και επικίνδυνα, και θα δικαιώσουμε την πλειοψηφία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους είναι για να τους λυπάσαι. Δεν είναι η πρώτη φορά που άλλα λέει η μια υπηρεσία και άλλα η άλλη. Δύο υπηρεσίες συμφωνούν και μια διαφωνεί όμως. Θα πάρουμε την άποψη της πλειοψηφίας τότε και θα συνηγορήσουμε στην κοπή των πεύκων, γιατί είναι πραγματικά άρρωστα και επικίνδυνα, και θα δικαιώσουμε την πλειοψηφία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην χάσουμε κάθε αίσθηση λογικής σε αυτό τον τόπο ρε παιδίά, αλλή η δουλειά του αρχαιολόγου και άλλη του δασολόγου. Είναι αυτονόητο ότι το θέμα αυτό είναι θέμα δασολόγου και όχι αρχαιολόγου ή πλειοψηφίας!. Άλλωστε " Η Διεύθυνση Δασών ανά νομό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι αρμόδια ιδίως για τη δασική ανάπτυξη και την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων, την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων, τις δασικές χαρτογραφήσεις και ιδιοκτησιακά θέματα του νομού. Οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και των υποθέσεων αρμοδιότητάς της και να ακολουθεί τις οδηγίες του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών ασκεί επιπλέον καθήκοντα συντονιστικού χαρακτήρα για την εύρυθμη λειτουργία των Δασαρχείων της περιοχής δικαιοδοσίας του. Παρέχει οδηγίες και κατευθύνσεις στα Δασαρχεία για κάθε θέμα που ανακύπτει κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, συντονίζει τη λειτουργία τους και οφείλει να υποβάλει Έκθεση, ανά τρίμηνο, στον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων σχετικά με τη λειτουργία κάθε Δασαρχείου ξεχωριστά". Το πόρισμα που είδαμε στις ενημερωτικές ηλεκτρονικές σελίδες της καλαμάτας δεν χωράει νομίζω αμφισβήτηση, τα έκαναν μαντάρα ο Δήμος και το Δασονομείο!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή