Αντώνης Σαμαράς: Θα μπορούσα να πω... έκανα το χρέος μου, αναγνωρίζεται η προσφορά μου, συνεπώς πηγαίνω σπίτι μου. Δεν έχω αυτό το δικαίωμα. Μόνο όταν επανέλθει η χώρα στην τροχιά που την είχαμε βάλει, θα θεωρήσω ότι έχω κάνει το χρέος μου...
«Τις μεγάλες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις κατά του λαϊκισμού και του κρατισμού» θεωρεί ως το πεδίο ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού της Ελλάδας, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι εκεί μπορούν «να συμπέσουν άνθρωποι που προέρχονται από τον χώρο της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς, άνθρωποι που είναι αντίθετοι με τον κρατισμό, άνθρωποι που έχουν αηδιάσει από τον λαϊκισμό και κοιτάνε μπροστά». Μιλώντας στην «Κ» εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζεται μαχητικά όχι μόνον την κυβερνητική του πορεία αλλά συνολικά τον τρόπο που πολιτεύτηκε από το 2009 και επιμένει ότι ηττήθηκε από τον λαϊκισμό. Παράλληλα, δηλώνει «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις. «Θα μπορούσα να πω σήμερα: Εγώ έκανα το χρέος μου, τώρα πια αναγνωρίζεται η προσφορά μου, συνεπώς πηγαίνω σπίτι μου. Δεν έχω αυτό το δικαίωμα. Μόνο όταν επανέλθει και σταθεροποιηθεί η χώρα στην τροχιά που την είχαμε βάλει, θα θεωρήσω ότι έχω κάνει το χρέος μου».
– Ας ξεκινήσουμε από τα πρόσφατα. Πώς είδατε τη γιορτή του ΣΥΡΙΖΑ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης;
– Διχαστική και θλιβερή. Διχαστική, γιατί απεγνωσμένα ο κ. Τσίπρας προσπαθούσε να «φορτώσει» στους προηγούμενους τις ευθύνες της καθίζησης που ο ίδιος προκάλεσε. Και στην οικονομία και στο μεταναστευτικό και στο ασφαλιστικό και παντού. Και θλιβερή, γιατί ενώ εμείς βγάζαμε τη χώρα από την κρίση, εκείνος την επανέφερε στην κρίση και το... «πανηγυρίζει» κι από πάνω! Την ώρα που οι πάντες στρέφονται εναντίον του, την ώρα που η αντιπολίτευση αποδεικνύει πως ο ίδιος προκάλεσε τα σημερινά δεινά, την ώρα που όλα τα κοινωνικά στρώματα που τον στήριξαν είναι πια οργισμένα μαζί του, αυτός κάνει πως δεν καταλαβαίνει και... «πανηγυρίζει»! Κάτι σαν τον καπετάνιο του «Τιτανικού», ένα πράγμα...
– Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται, και πρόσφατα στη Βουλή, ότι η οικονομία προφανώς δεν είναι Τιτανικός αλλά αντιθέτως τροχιοδρομεί, έτοιμη να απογειωθεί.
– Πώς είναι έτοιμη να «απογειωθεί»; Με capital controls; Με τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους; Με την επιστροφή στα ελλείμματα και την ύφεση; Με τη φυγή των επενδυτών; Με το αντικαπιταλιστικό παραλήρημα του κ. Τσακαλώτου στη Βουλή; Με την εξαφάνιση των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων; Ετσι θα «απογειωθεί» η χώρα; Αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή σπρώχνουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε απολύσεις ή λουκέτα ή σε μαύρη εργασία. Ετσι θα «απογειωθεί» η οικονομία; Διπλασιάζουν τον φόρο των αγροτών, όταν το κόστος παραγωγής τους είναι πολλαπλάσιο από εκείνο των συναδέλφων τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πώς θα επιβιώσουν; Δείτε και το μεταναστευτικό...
– Επ’ αυτού. Aκούγονται ήδη φωνές στην Ευρώπη αφενός περί αποκλεισμού της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν, αφετέρου περί ενός συμψηφισμού του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος με τους όρους του μνημονίου.
– Το άνοιγμα των συνόρων ήταν λάθος. Οι «απειλές» ότι θα στείλει «τζιχαντιστές» στην Ευρώπη ήταν έγκλημα! Κατάργησαν την «Αμυγδαλέζα»! Δηλαδή τον κλειστό χώρο υποδοχής λαθρομεταναστών, που ήταν αποτρεπτική πολιτική και λειτουργούσε. Και τώρα τους υποχρεώνουν να ανοίξουν... σαράντα «Αμυγδαλέζες»! Δύο «κλειστά στρατόπεδα υποδοχής», το καθένα εικοσαπλάσιο από την «Αμυγδαλέζα»! Κοιτάξτε, ο πόλεμος μαινόταν στη Συρία από το 2011. Εμείς αναλάβαμε στα μέσα του 2012. Κι όσο ήμασταν στη διακυβέρνηση, επειδή ακριβώς υπήρχε η «αποτροπή», δεχόμασταν περίπου πενήντα χιλιάδες τον χρόνο. Τώρα μπαίνουν οκτακόσιες χιλιάδες τον χρόνο!
Επί των ημερών μας, αυτοί που έφευγαν ήταν περίπου όσοι έμπαιναν. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη «εγκλωβιστεί» στην Ελλάδα πάνω από 400 χιλιάδες λαθρομετανάστες... Φώναζε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να δημιουργεί «τείχη προς τον έξω κόσμο». Κι όταν άνοιξε τις πόρτες της Ελλάδας, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δημιουργούν τείχη που αφήνουν έξω την Ελλάδα! Τώρα, ως προς τη συζήτηση περί συμψηφισμών. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κάνουν την Ελλάδα χώρο αποθήκευσης, «νήσο Ελις», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας. Δεν θα αφήσουμε να γίνει η χώρα «χωματερή ψυχών»... Και κανένας «συμψηφισμός» δεν επιτρέπεται! Τις μεταρρυθμίσεις θα τις κάνουμε γιατί είναι απαραίτητες για τη χώρα και την ανάπτυξη. Τα σύνορά μας θα τα φυλάμε, γιατί χωρίς σύνορα δεν υπάρχει χώρα. Και η Ελλάδα είναι χώρα κι όχι «χώρος»!
– Δεν είναι όμως όλοι παράτυποι μετανάστες. Το προσφυγικό κύμα υπάρχει.
– Το «κλειδί» ήταν και παραμένει ο διαχωρισμός λαθρομεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, από τους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό τον διαχωρισμό εμείς τον εισηγηθήκαμε επίμονα κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Και η υπόλοιπη Ευρώπη καθυστέρησε. Και ξύπνησε μόνο έπειτα από επαναλαμβανόμενες τραγωδίες. Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε για καιρό, πως «όλοι έχουν δικαίωμα ασύλου». Πως «δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες». Το θυμάστε; Ενώ οι περισσότεροι ήταν λαθρομετανάστες! Πράγμα που εμπράκτως τώρα αναγνωρίζουν όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Με το που ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και «άνοιξε τα σύνορα», η Ελλάδα υπέστη «άοπλη εισβολή», και η υπόλοιπη Ευρώπη απειλεί να μας βγάλει από τη Σένγκεν. Θα φορτώσουν στην πλάτη της Ελλάδας όλο το πρόβλημα. Επειδή ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύθηκε με ιδεοληψίες αυτοκαταστροφής. Και η καταστροφή για την Ελλάδα θα είναι τεράστια αν συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτή την τεράστια ζημιά που έκανε ο κ. Τσίπρας και οι ανεκδιήγητοι ιδεοληπτικοί συνεργάτες του, μπορούμε να τη διορθώσουμε ακόμα. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά μπορούμε. Δεν καταθέτουμε τα όπλα και δεν δεχόμαστε «συμψηφισμούς». Θα ήταν ταφόπλακα για την ίδια τη χώρα μας...
– Υιοθετείτε πολύ σκληρή γλώσσα. Αναρωτιέμαι αν, είναι ένα σενάριο, υπάρξει απώλεια δεδηλωμένης πώς θα βάλει πλάτη η Ν.Δ. Εκτός κι αν θεωρείτε ότι πρέπει να δοθούν καθαρές λύσεις μέσω εκλογών;
– Κανείς δεν ξέρει υπό ποίες συνθήκες και πότε θα συμβεί αυτό που λέτε: να χάσει τη «δεδηλωμένη».
Αλλά δεν μπορεί να ζητεί να ψηφίζουμε μαζί του τα καινούργια μέτρα που έφερε με το τρίτο Μνημόνιο, επειδή κάποιοι βουλευτές του δεν τον ακολουθούν. Κι ύστερα να συνεχίζει την «αριστερόστροφη» πολιτική του, μαζί πάλι με τους δικούς του.
Ακόμα και τώρα, ακόμα και μετά την καταστροφή που προκάλεσε, μπορούν να γίνουν τα πράγματα διαφορετικά. Με χτύπημα του «πελατειακού κράτους», που εκείνος οικοδομεί, μπορεί να υπάρξει ανακούφιση στον ιδιωτικό τομέα. Με ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας, νοικοκύρεμα, ανάκαμψη και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
– Ο κ. Τσίπρας πορεύεται με στόχο την περίφημη ελάφρυνση του χρέους. Αλήθεια, οι εταίροι γιατί δεν σας έδωσαν, εγκαίρως, τη ρύθμιση χρέους; Τι ειπώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 με την καγκελάριο Μέρκελ και αμέσως μετά φάνηκε ότι πάγωσε κάθε συζήτηση;
– Οπως δείχνουν οι τελευταίες εκθέσεις του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος εθεωρείτο «βιώσιμο» το φθινόπωρο του 2014. Κι αν μέναμε στον ίδιο δρόμο, το χρέος θα ήταν απολύτως βιώσιμο και σήμερα! Επαψε να είναι «βιώσιμο» το χρέος μας, όταν άρχισε τη θλιβερή διαπραγμάτευσή του ο Τσίπρας μαζί με τον Βαρουφάκη, που οδήγησε σε νέο δανεισμό και νέο Μνημόνιο. Οπότε εκτοξεύθηκαν τα ελλείμματα, εκτοξεύθηκε το μελλοντικό χρέος και βυθίστηκε το ΑΕΠ. Αυτό που ο Τσίπρας εμφανίζει ως... «επιτυχία» του, ότι «μείωσε τα πλεονάσματα των επομένων ετών», τελικά ήταν αυτό που μας κατέστησε το χρέος μας μη βιώσιμο. Εκείνο που είχαμε εξασφαλίσει εμείς και θα παίρναμε τότε, ήταν «ανακούφιση χρέους», ως ανταμοιβή για την επιτυχία μας. Εκείνο που ζητεί τώρα είναι «σωσίβιο» για να γίνουμε ξανά «βιώσιμοι».
Και βέβαια, τότε οι ξένοι έβλεπαν την προοπτική να έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση και να ανατρέψει τα πάντα. Και προφανώς δεν βιάζονταν να δώσουν όσα δικαιούμασταν, πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Ελλάδα...
– Πριν από τις εσωκομματικές κάλπες, είχατε σημειώσει πως ο δικός σας ρόλος θα είναι ενοποιητικός. Τώρα που αυτό το κεφάλαιο έκλεισε, πώς βλέπετε τον ρόλο σας, δεδομένου ότι –αν θυμάμαι καλά– είχατε αναφέρει σε ισπανικό μέσο ότι δεν είναι ακόμη η ώρα για να ασχοληθούν μαζί σας οι ιστορικοί.
– Ως πρωθυπουργός, έβγαζα τη χώρα από την ύφεση και τα μνημόνια και εκείνοι την ξανάβαλαν! Εβαζα τη χώρα στον δρόμο των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και την επανέφεραν στο τέλμα του κρατισμού. Εχω τη μεγάλη αγωνία να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκινήσαμε τότε. Και δεν θα εγκαταλείψω στη μέση αυτή την προσπάθεια.
Θα βοηθήσω να ολοκληρωθεί. Με όποιον τρόπο χρειαστεί. Θυμάμαι πόσο σκληρά πάλευα να εμποδίσω τα χειρότερα. Πόσα βράδια, έπειτα από εξοντωτική δουλειά, έμενα ξάγρυπνος για να εμποδίσω τα χειρότερα. Και μαζί έμεναν ξάγρυπνοι και οι συνεργάτες μου. Γιατί κάθε φορά που βλέπατε ένα «σκληρό» μέτρο που παίρναμε τότε, δεν βλέπατε τα χειρότερα που αποτρέπαμε. Τώρα τα είδατε τα χειρότερα... Τα έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ! Και μας απειλούν ακόμα χειρότερα... Τώρα είμαστε όλοι στρατευμένοι στον αγώνα να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Και να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά εξόδου από την κρίση και εξόδου από την ύφεση.
Θα μπορούσα να πω σήμερα: Εγώ έκανα το χρέος μου, τώρα πια αναγνωρίζεται η προσφορά μου, συνεπώς πηγαίνω σπίτι μου. Δεν έχω αυτό το δικαίωμα. Μόνο όταν επανέλθει και σταθεροποιηθεί η χώρα στην τροχιά που την είχαμε βάλει, θα θεωρήσω ότι έχω κάνει το χρέος μου…
Είναι ο λαϊκισμός, ανόητε...
– Παραφράζοντας τη φράση Σόιμπλε προς Τσίπρα, απαντά ο πρώην πρωθυπουργός στο ερώτημα εάν ένα χρόνο μετά έχει καθαρή άποψη για τα αίτια της ήττας, τον Ιανουάριο του 2015.
– Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω με το πνεύμα των καιρών: «Είναι ο λαϊκισμός, ανόητε»! (με το συμπάθιο…). Εμείς βγάζαμε τη χώρα από το μνημόνιο με σταδιακή ανάκαμψη, πλεονάσματα, σταδιακές φορολογικές μειώσεις και προσέλκυση επενδύσεων. Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 φαινόταν πια η διαφορά. Και ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε τότε ότι μέσα σε μια μέρα «θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα νόμο κι ένα άρθρο» και ότι η χώρα θα επέστρεφε στην προ της κρίσης επίπλαστη «ευημερία». Οπότε, σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού ξεγελάστηκε και επέλεξε τον «εύκολο δρόμο». Και ένα χρόνο αργότερα, η κοροϊδία αποκαλύφθηκε. Τι παραπάνω εξήγηση χρειάζεστε;
– Ναι, αλλά ο κ. Τσίπρας συνέχισε να κερδίζει, και τον Σεπτέμβριο, παρά τα όσα μεσολάβησαν.
– Μέσα σε μόλις επτά μήνες, ήταν πολύ δύσκολο ο κόσμος να δεχθεί ότι έχει παραπλανηθεί! Αλλά κι αυτό δεν του έλυσε κανένα πρόβλημα. Ούτε δείχνει κάποια «επιτυχία». Απόγνωση και αδιέξοδα δείχνει… Οποιος έχει να κάνει έργο δεν κάνει εκλογές κάθε τρεις και λίγο. Ασκεί τη διακυβέρνηση. Οποιος κάνει αλλεπάλληλες εκλογές, μάλλον δεν ξέρει πού πηγαίνει. Αλλά αν θέλετε να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, για δείτε και τη φθορά του: Εμείς σε δυόμισι χρόνια δύσκολης διακυβέρνησης χάσαμε 107.000 ψήφους. Ο κ. Τσίπρας μέσα σε επτά μήνες έχασε 320.000 ψήφους! Εχουν τεράστια φθορά σε μικρό χρόνο, διότι δεν υπάρχει ψέμα που να μην είπαν, δεν υπάρχει υπόσχεση που έδωσαν και δεν αποδείχθηκε ωμή εξαπάτηση.
– Εχετε ακούσει την κριτική, ότι δηλαδή το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του Τσίπρα» ήταν «το Ζάππειο του Σαμαρά».
– Αυτό είναι ο χειρότερος λαϊκισμός! Και μάλιστα τον κάνουν και πολλοί που εμφανίζονται ως τάχα… «αντιλαϊκιστές»! Τα «Ζάππεια» είναι ολόκληρη η μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας! Την οποία τώρα έχουν προσυπογράψει όλοι. Ακόμα και ο ίδιος ο Τσίπρας…
Στα «Ζάππεια» μιλήσαμε για αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου απείλησε να βγάλει νόμο που θα το απαγορεύει! Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ το προσυπέγραψε. Τώρα το προσυπέγραψε και ο Τσίπρας. Στα «Ζάππεια» μιλήσαμε για μηδενισμό του ελλείμματος. Τότε πολλοί το κορόιδεψαν! Και μέσα σε δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης εκεί το φτάσαμε:
Παραλάβαμε το έλλειμμα στο 9,5% του ΑΕΠ στα μέσα του 2012 και ουσιαστικά το μηδενίσαμε. Τώρα ο Τσίπρας ξαναφούσκωσε το έλλειμμα και τελικά αποδέχθηκε να το μηδενίσει κι αυτός, έπειτα από τρία χρόνια, το 2018! Στα «Ζάππεια» μιλούσαμε για ανάγκη συνολικής μείωσης όλων των φόρων, χωρίς να δημιουργούμε νέα ελλείμματα. Και επί των ημερών μας αρχίσαμε να μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργώντας ταυτόχρονα πρωτογενή πλεονάσματα! Τώρα αύξησαν πάλι τους φόρους, έβαλαν νέους και μας ξανάφεραν στα ελλείμματα! Στα «Ζάππεια» είχαμε μιλήσει για τα σφάλματα του πρώτου μνημονίου.
Κυρίως για το σφάλμα στους «πολλαπλασιαστές» που υποτιμούσαν την ύφεση. Και το ίδιο το ΔΝΤ αποδέχθηκε πως είχαμε δίκιο. Και το διόρθωσε. Είχαμε, επίσης, επισημάνει πως το «μείγμα πολιτικής» του πρώτου μνημονίου ήταν λάθος, γιατί έδινε έμφαση στους φόρους. Στο επόμενο μνημόνιο διορθώθηκε κι αυτό το λάθος, με έμφαση πλέον στη μείωση σπατάλης και όχι στους φόρους. Τώρα, με το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψαν, μας επανέφεραν στο λάθος «μείγμα» του πρώτου μνημονίου.
Στις παραμονές των εκλογών του 2012 προτείναμε «18 σημεία» οικονομικής πολιτικής. Από τα οποία μέσα σε δυόμισι χρόνια πραγματοποιήσαμε περίπου τα μισά. Οπως, για παράδειγμα, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη μείωση του φόρου αλληλεγγύης –τα αύξησε και τα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ–, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το «ηλεκτρονικό κράτος». Για να μην αναφερθώ στο Ελληνικό, στα περιφερειακά αεροδρόμια και στο σπάσιμο της ΔΕΗ. Αν είχαμε τέσσερα χρόνια και όχι δυόμισι, θα είχαμε ολοκληρώσει και τα υπόλοιπα. Αλλά πραγματοποιήσαμε την πιο σημαντική μας υπόσχεση: Ματαιώσαμε το Grexit. Που τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μας το ξανάφερε στο «παρά ένα».
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ», που τώρα το έχει εγκαταλείψει και ο ίδιος; Αλλά ακόμα κι όταν εμείς διαφωνούσαμε με το πρώτο μνημόνιο, ψηφίζαμε τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές σπατάλης! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ποτέ τίποτε όσο ήταν στην αντιπολίτευση.
Τι σύγκριση μπορεί να υπάρχει μεταξύ μας; Κι αυτό είναι το χειρότερο: Οτι κάποιοι συγκρίνουν τα ασύγκριτα. Και αυτή η ισοπέδωση είναι ο χειρότερος λαϊκισμός!
Τα απολιθωμένα στερεότυπα
– Σας αποδίδεται μία στροφή της Νέας Δημοκρατίας προς τη «συντηρητική Δεξιά», με το επιχείρημα ότι το κόμμα κατέστη, ιστορικά, πλειοψηφικό όταν ανοίχθηκε προς το Κέντρο. Το αποδέχεστε αυτό το ιδεολογικό πρόσημο;
– Είναι αστεία όλα αυτά! Επί των ημερών μας κυβερνήσαμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ επί δυόμισι χρόνια. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Τι παραπάνω;
Επί των ημερών μας μπήκε φυλακή η Χρυσή Αυγή ως «εγκληματική οργάνωση». Και μάλιστα με νόμο που δεν είχε ψηφίσει η Αριστερά! Ποιοι είναι οι «προοδευτικοί»; Αυτοί που έφτιαξαν δικό τους «παρακράτος» (κατά τις καταγγελίες πρώην υπουργού τους) και διαπραγματεύονταν τους κανόνες του σωφρονιστικού μας συστήματος με καταδικασμένους τρομοκράτες;
Ποια «συντηρητική Δεξιά»; Η κατάργηση του «ασύλου» παρανομίας στα πανεπιστήμια ήταν «συντηρητική δεξιά στροφή»; Από πού κι ώς πού; Την ψηφίσαμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2011, με τον νόμο Διαμαντοπούλου! Και το καταργεί ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Οι «φυλακές υψίστης ασφαλείας» υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Τις θεσμοθετήσαμε εμείς στην Ελλάδα μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ηταν αυτό «συντηρητική στροφή»;
Και τις καταργεί ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Είναι τάχα αυτό «προοδευτικό»;
Με το σχέδιο «Ξένιος Δίας» καθαρίσαμε την Αθήνα από λαθρομετανάστες. Και τώρα έχουν γεμίσει την Αθήνα και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με λαθρομετανάστες. Ηταν αυτό «συντηρητική στροφή»; Κι είναι τάχα… «προοδευτικό» αυτό που συμβαίνει σήμερα;
Τώρα όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μάς λένε πως, αν δεν μπορούμε να φυλάμε τα σύνορά μας, θα μας βγάλουν από τη Σένγκεν.
– Ναι, αλλά ο αντίλογος είναι ότι και οι ίδιοι δεν έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
– Είναι υποκριτική, βέβαια, η στάση ορισμένων από αυτούς. Τους προειδοποιούσα, άλλωστε, συνεχώς ότι αν δεν βοηθήσουν την Ελλάδα να ελέγξει τα σύνορα, θα κινδυνεύσουν και οι δικές τους χώρες…
Ομως, επιτρέψτε μου, ανεξαρτήτως της όποιας δικής τους υποκρισίας, επί της δικής μας διακυβέρνησης φυλάγαμε τα σύνορά μας και ελέγχαμε τις ροές προσφύγων και λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας! Και τότε δεν πνίγονταν πρόσφυγες ούτε λαθρομετανάστες στο Αιγαίο...
Ηταν αυτό «συντηρητική στροφή»; Οπως αποδείχθηκε, κάναμε το προφανές για όλα τα κράτη… Ακόμη και ο σοσιαλιστής πρόεδρος Ολάντ έβγαλε τον στρατό στους δρόμους του Παρισιού. Είναι «συντηρητικός δεξιός»;
Και μήπως είναι «προοδευτική στροφή» να χρηματοδοτεί το ελληνικό κράτος –μέσω του Εθνικού Θεάτρου– την προβολή του έργου των δολοφόνων τρομοκρατών;
– Ησασταν σαφής. Δεν αποδέχεστε τη συγκεκριμένη διάκριση.
– Κύριε Τερζή, το τι είναι «προοδευτικό» και τι «συντηρητικό» πρέπει να τα δούμε από μηδενική βάση. Γιατί φοβάμαι ότι στην Ελλάδα κουβαλάμε ακόμη απολιθωμένα στερεότυπα από το βαθύ παρελθόν. Ξεπερασμένα πια παντού στον κόσμο. Το κρίσιμο για το μέλλον της πατρίδας μας είναι οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις: ποιος τις πιστεύει, ποιος τις αντέχει και ποιος τις μπορεί! Αυτές είναι και προοδευτικές και φιλολαϊκές και αναπτυξιακές και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και πάνε μαζί και με το αίσθημα ασφαλείας και με την αξιοκρατία και με την αριστεία.
– Λέτε, λοιπόν, ότι αυτό θα είναι και το πεδίο των πολιτικών συνθέσεων την επομένη μέρα.
– Εκεί μπορεί να γίνει η μεγάλη σύνθεση που έχει ανάγκη ο τόπος: στις μεγάλες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις κατά του λαϊκισμού και τους κρατισμού. Και να συμπέσουν άνθρωποι που προέρχονται από τον χώρο της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς, άνθρωποι που είναι αντίθετοι με τον κρατισμό, άνθρωποι που έχουν αηδιάσει από τον λαϊκισμό και κοιτάνε μπροστά.
Ολα τα άλλα εμποδίζουν αυτήν τη νέα σύνθεση. Γιατί οι φιλελεύθεροι κατηγορούνται αμέσως ως «νεοφιλελεύθεροι». Και η αποκατάσταση αισθήματος ασφαλείας για τον πολίτη σπιλώνεται ως «δεξιός συντηρητισμός». Οπότε παραμένουμε αιχμάλωτοι στις ιδεοληψίες της δεκαετίες του ’50 και του ’60…
Απ’ αυτά ακριβώς πρέπει να απαλλαγούμε. Οχι να τα αναπαράγουμε σήμερα.
– Θα επιμείνω, έστω και ως σχήμα, στη διάκριση, διότι υπήρξε σχετική συζήτηση και κατά την εσωκομματική εκλογή της Ν.Δ. Υπάρχει μία συζήτηση εάν το φιλελεύθερο προφίλ του κ. Μητσοτάκη ενέχει κινδύνους απωλειών από τα δεξιά του κόμματος.
– Νομίζω ότι μέχρι στιγμής ο Κυριάκος το πάει καλά και ισορροπημένα. Οπως πρέπει…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου