Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

«Το φρούριο της Κορώνης - περιηγητική και ιστορική αναζήτηση» ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΙΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ

Το βιβλίο του Γιάννη Α. Μπίρη "Το φρούριο της Κορώνης - περιηγητική και ιστορική αναζήτηση" κυκλοφόρησε από το Μανιατάκειον Ιδρυμα σε επιμέλεια Βίκυς Ιγγλέζου. Το πόνημα έχει εμπλουτιστεί με χάρτες, εικόνες, επιγραφές και χαρακτικά, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον στην ανάγνωση. 
Οπως αναφέρει προλογίζοντας ο πρόεδρος Δημήτρης Μανιατάκης, «με το βιβλίο αυτό το Μανιατάκειον Ιδρυμα επιθυμεί να ξεναγήσει τον αναγνώστη στην Κορώνη και το ενετικό της φρούριο, ένα από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής και φορέα ιστορικής μνήμης, που συνιστά εθνικό θησαυρό και ταυτόχρονα πολιτιστική παρακαταθήκη της περιοχής. 
Η χώρα μας αποτελεί μία από τις λίγες παγκοσμίως χώρες με τόσο πολλά κάστρα και φρούρια. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν πάνω από 600. Αρχαία και μεσαιωνικά, μικρά και μεγάλα, ανθηρά, αλλά και κακοδιατηρημένα, δεν συγκροτούν απλά ένα κομμάτι του μακρινού παρελθόντος, αντίθετα, απασχόλησαν τη διεθνή ευρωπαϊκή πολιτική και πολεμική σκηνή πολλές φορές κατά τη νεότερη Ιστορία».
Ο ίδιος ο συγγραφέας Γιάννης Μπίρης αναφέρει στον πρόλογο πως οι μεσσηνιακές του ρίζες ήταν αυτές που τον έκαναν να αναζητήσει την ιστορία του τόπου, μέσα από παλιά κείμενα και ντοκουμέντα, αλλά και με την επιτόπου επίσκεψη για συλλογή στοιχείων για κάθε περιοχή ξεχωριστά. Ευχαριστεί δε για τη βοήθειά τους την Πόπη Ράλλη, το Νίκο Μπλούνα, το Δημήτρη Μανιατάκη και τη Βίκυ Ιγγλέζου.
Ο Γιάννης Μπίρης γεννήθηκε το 1957 και κατάγεται από τη Χώρα Μεσσηνίας. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ειδικεύθηκε στη Γενική Χειρουργική και στην υπερηχοτομογραφία. Εργάζεται στον Πειραιά ασκώντας την Ιατρική στο υπερηχογραφικό εργαστήριό του. Εχει γράψει τα βιβλία: "Χώρα - Πύλος - Μεθώνη", "Μεθώνη", "Ο μετανάστης". Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Κορώνης από το 2007, έτος ίδρυσής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου