Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ηχηρό μήνυμα η κοινή παρουσία Πάπα και Οικουμενικού Πατριάρχη"

«Η κοινή παρουσία των δύο κορυφαίων ηγετών του Χριστιανισμού, του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στην Λέσβο, θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους ισχυρούς του κόσμου και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης για την ανάγκη επικράτησης της ειρήνης αλλά και για την ευαισθητοποίηση για τη δεινή κατάσταση των προσφύγων». 
Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην ιταλική ηλεκτρονική εφημερίδα Adnkronos και τη δημοσιογράφο Maria Cristina Vicario ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, με την ευκαιρία της ιστορικής επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, το επόμενο Σάββατο στη Λέσβο, στο νησί που όπως σημειώνει η εφημερίδα, έχει μετατραπεί σε σύμβολο για το δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες. 

«Οταν άλλοι έκλειναν δρόμους -σημειώνει ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, αναφερόμενος στο κλείσιμο της βαλκανικής οδού- οι Ελληνες και ιδιαίτερα η πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών μας, άνοιξαν τις καρδιές τους, έγιναν μια μεγάλη νοητή αγκαλιά και βοήθησαν χωρίς διακρίσεις τους πρόσφυγες. Γιατί για όλους εμάς τους χριστιανούς στο πρόσωπο του κάθε ξένου βλέπουμε τον ίδιο τον λυτρωτή Ιησού Χριστό, που στα πρώτα χρόνια της ζωής του βίωσε τον ξεριζωμό». 
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας προσθέτει: «Η αδικία, η οικονομική εκμετάλλευση, η φτώχεια δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε καθολικούς και ορθοδόξους, σε χριστιανούς και πιστούς άλλων θρησκειών. Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε και να παρηγορήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν, να προστατεύσουμε τις κοινωνίες μας, τις αξίες και τις παραδόσεις μας αλλά και το φυσικό περιβάλλον όπου ζούμε και το οποίο αποτελεί μέρος της Δημιουργίας του Θεού». 
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος αναφέρει,ότι η επίσκεψη στη Λέσβο, «συμβάλλει στην περαιτέρω συνεργασία σε ανθρωπιστικά και κοινωνικά ζητήματα, χωρίς ωστόσο να υποτιμούμε και την ανάγκη προώθησης του εν εξελίξει θεολογικού διαλόγου ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία». Στο θέμα του κοινού εορτασμού του Πάσχα από όλους τους χριστιανούς, σημειώνει ότι «υπάρχουν διάφορες απόψεις στο ζήτημα αυτό, που η κάθε μία αξίζει τον σεβασμό και την προσοχή». «Οι Προκαθήμενοι των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών αποφάσισαν πως ακόμα δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για να συζητηθεί το θέμα αυτό στην επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στην Κρήτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου