Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

«Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα» : Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας του Andrea Bonetti για τη διαφύλαξη της μεσσηνιακής φύσης

Η Costa Navarino και το City Link, σε συνεργασία με το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και με τη χορηγία επικοινωνίας από τους Νew York Times, παρουσίασαν σε δημοσιογραφική εκδήλωση μια έκθεση 26 φωτογραφιών για τη φυσική ομορφιά της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, πλήθος δημοσιογράφων και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων.
O βασικός συντελεστής της έκθεσης με τίτλο «Μια μέρα στη λιμνοθάλασσα», Andrea Bonetti, έχει εργαστεί ως βιολόγος άγριας φύσης για δύο δεκαετίες και έχει εκτενώς φωτογραφήσει τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και τα απειλούμενα είδη της ευρύτερης περιοχής.
Η έκθεση εστιάζει στο να αποτυπώσει σε βάθος το μεγαλείο της ελληνικής φύσης και μας ταξιδεύει σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας και καταφύγιο για 271 διαφορετικά είδη πουλιών, καθώς και μοναδικό καταφύγιο σε όλη την Ευρώπη για τον αφρικανικό χαμαιλέοντα.
Οι φωτογραφίες θα φιλοξενηθούν μέχρι τις 5 Ιουνίου στο City Link, στη Στοά Σπυρομήλιου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο την προβολή του μοναδικού περιβαλλοντικού πλούτου της Μεσσηνίας στο ευρύτερο κοινό και την ανάδειξη δράσεων για τη διαφύλαξη της φύσης.
Ο φωτογράφος Andrea Bonetti ανέφερε σχετικά: «Η συγκεκριμένη έκθεση φωτογραφίας αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας 20 χρόνων για την ανάδειξη της σημασίας του φυσικού πλούτου της Γιάλοβας. Στόχος είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τη συμβολή της περιοχής στη διαφύλαξη του οικοσυστήματος της Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Costa Navarino, που στηρίζει σταθερά αντίστοιχες προσπάθειες».
Η Costa Navarino, ένας από τους κορυφαίους πρότυπους αειφόρους προορισμούς στην περιοχή της Μεσογείου, έχει θέσει το σεβασμό για το περιβάλλον στον κεντρικό πυρήνα της φιλοσοφίας της ήδη από την αρχή της λειτουργίας της.
Στην κατεύθυνση αυτή, δημιουργούνται υποδομές που διαφυλάσσουν και προβάλλουν το φυσικό πλούτο και την αυθεντική φυσιογνωμία της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο κ. Στέφανος Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, υπογράμμισε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με σημαντικούς φορείς και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την παρουσίαση της μεσσηνιακής φύσης. Η προβολή, προστασία και διαφύλαξη της φύσης της Μεσσηνίας είναι στο κέντρο της φιλοσοφίας μας.
Πρωτοβουλίες σαν αυτή αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής μας, καθώς άνω του 10% του συνολικού προϋπολογισμού μας επενδύεται σε έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα υλοποιούμε εκτεταμένα προγράμματα για την προστασία του οικοσυστήματος και των απειλούμενων ειδών, σε συνεργασία με το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία».
Η Εύη Κλαουδάτου, διευθύντρια Ανάπτυξης της PICAR A.E., δήλωσε: «Είναι πάντα στόχος και προτεραιότητά μας να στηρίζουμε δράσεις που ενισχύουν την κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής και φιλοσοφίας, συνδιοργανώνουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και φιλοξενούμε την έκθεση μέσα στην ανακαινισμένη Στοά Σπυρομήλιου. Σκοπός αυτής της δράσης είναι το City Link να αναδείξει στο ευρύ κοινό το φυσικό πλούτο της Γιάλοβας, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σπουδαίας περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Ελλάδας».
Για τη συνεργασία τους με την Costa Navarino, αλλά και τη συμβολή τους στην έκθεση, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας αναφέρθηκαν στην επιτακτική ανάγκη να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα για την περιοχή της Μεσσηνίας, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλη βιοποικιλότητα.
Ο κ. Θεόδωρος Μπένος Πάλμερ, διευθυντής του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ, δήλωσε: «O ΑΡΧΕΛΩΝ, σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ – Costa Navarino, υλοποιούν ένα εκτενές πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας για την Caretta caretta στην παραλία του Ρωμανού, συστηματικά από το 2010. Το πρόγραμμα καταγράφει ετησίως τον πληθυσμό της Caretta caretta, ενώ χαρτογραφεί, παρακολουθεί και προστατεύει τις φωλιές χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία. Ένα πρόγραμμα δράσης που εξασφαλίζει την προστασία των αυγών και των νεοσσών μέχρι το τελικό τους ταξίδι προς τη θάλασσα».
Η δρ. Μαρία Δημάκη, γενική γραμματέας της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, επισήμανε: «Η συνεργασία μας με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., για τη μελέτη και προστασία του χαμαιλέοντα της Πύλου, είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αυτό το σπάνιο είδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πιθανές φυσικές ή ανθρωπογενείς μεταβολές του περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου