Την Πέμπτη 5 και την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε, στη Νάπολη και στην Πολλίκα της Ιταλίας αντίστοιχα, η 6η Διακρατική Διάσκεψη των χωρών που ενέγραψαν τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Εκ μέρους της Ελλάδας συμμετείχαν η Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, η Αμαλία Λιάτου, γεωπόνος-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Βίκυ Ιγγλέζου, Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος.
Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της θητείας της Ιταλίας ως συντονίστρια χώρα των κοινών δράσεων της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής τόσο σε Υπουργικό όσο και σε επίπεδο Εμβληματικών Κοινοτήτων.
Οι εργασίες της Διάσκεψης ξεκίνησαν την Πέμπτη 5 Μαΐου στο φιλόξενο χώρο του San Domenico Maggiore (παλιά μονή) στο κέντρο της Νάπολης. Στη Διάσκεψη προέδρευσε ο Pasquale Giuditta, Διευθυντής στο Υπουργείο και Συντονιστής του Διακυβερνητικού Δικτύου των χωρών για τη Μεσογειακή Διατροφή, ο οποίος παρουσίασε το έργο που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η συντονίστρια χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας της: τη Λευκή Βίβλο για τη Μεσογειακή Διατροφή καθώς επίσης και τις δράσεις προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής στην EXPO 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Υπουργείων των 7 χωρών παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν αναπτύξει για την προστασία και προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής καθώς και τις συνέργειές τους με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.
Την Παρασκευή 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της Διάσκεψης στο Palazzo Principi Capano στην Πόλλικα (Pollica), έδρα της Ιταλικής Εμβληματικής Κοινότητας του Cilento. Αυτή η δεύτερη μέρα της Διάσκεψης ήταν αφιερωμένη στις Εμβληματικές Κοινότητες των 7 εμπλεκομένων χωρών. Ο Pasquale Giuditta παρουσίασε την «Εφαρμογή ενός μοντέλου διακυβέρνησης για τη Μεσογειακή Διατροφή, που θα έχει επικεφαλείς τις Εμβληματικές Κοινότητες».
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Εμβληματικών Κοινοτήτων παρουσίασαν τις δράσεις που πραγματοποιούν για τη διαφύλαξη και προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής. Η παρουσίαση της Διευθύντριας του Μανιατακείου Ιδρύματος, Βίκυς Ιγγλέζου, είχε τίτλο «Το ταξίδι της Μεσογειακής Διατροφής μετά την εγγραφή στον κατάλογο της UNESCO: Η αφήγηση του Μανιατακείου Ιδρύματος ως τεχνικός σύμβουλος της Κορώνης-Εμβληματική Κοινότητα της Ελλάδας». Η ομιλία της επικεντρώθηκε στις δράσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και το Μανιατάκειον Ίδρυμα σε συνεργασία με διάφορους φορείς προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή βιωσιμότητα της Μεσογειακής Διατροφής με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Επεσήμανε ότι η Εμβληματική Κοινότητα αφενός αγκαλιάζει τις παραδοσιακές δομές καλλιέργειας των τοπικών προϊόντων, αφετέρου πολλά έθιμα και παραδόσεις συνδέονται με τις διατροφικές συνήθειες, τα τοπικά προϊόντα διατροφής καθώς και το στοιχείο της διαπολιτισμικής και διαγενεακής ανταλλαγής. Επιπλέον, οι περισσότερες εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής είναι άμεσα συνδεδεμένες με ένα τραπέζι. Η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων έχει μακρά παράδοση στην κοινότητα και επηρεάζει την ποιότητα ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Στην παγκοσμιοποιημένη κουλτούρα του πρόχειρου φαγητού, οι Κορωναίοι προβάλλουν τη δική τους γαστρονομική κουλτούρα η οποία είναι η τοπική ποικιλία της Μεσογειακής Διατροφής. Ανέφερε ότι η εγγραφή του στοιχείου ανέδειξε τα άμεσα και έμμεσα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη με όρους επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης, ανταγωνισμού, δημιουργίας θέσεων εργασίας, κοινωνικής ένταξης, συνοχής και καινοτομίας. Ολοκλήρωσε την ομιλία της υπογραμμίζοντας ότι η σύγχρονη πρόκληση είναι να αναδειχτεί η Μεσογειακή Διατροφή με τέτοιους όρους και προϋποθέσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια νέα σχέση ανάμεσα στην κοινωνία και τη φύση ... και δεδομένου ότι η πολιτιστική κληρονομιά αναδημιουργείται συνεχώς, είναι μέρος της ανθρώπινης δημιουργικής δύναμης να υπερβεί την εποχή της και να χτίσει γέφυρες για το μέλλον.
Στο τέλος της Διάσκεψης, σε μια συμβολική τελετή παραδόθηκε ο συντονισμός στην Πορτογαλία, η οποία ως συντονίστρια χώρα θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την εφαρμογή κοινών δράσεων της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής τόσο σε Υπουργικό όσο και σε επίπεδο Εμβληματικών Κοινοτήτων.
Έχοντας ως κοινό όραμα η Μεσογειακή Διατροφή να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού ιστορικού, κοινωνικού, πολιτιστικού πλούτου που τη διαμορφώνει, ο Δήμος Πύλου–Νέστορος και το Μανιατάκειον Ίδρυμα επιδιώκουν τα μέγιστα δυνατά, για την προώθηση της συνεργασίας του δικτύου των 7 χωρών και των ανακηρυγμένων από την UNESCO Εμβληματικών Κοινοτήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου