Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΠΑΛΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΓΚΛΙΑΝΟΥ Νέες προοπτικές από την επαναλειτουργία

Εγκαινιάστηκε χθες το μεσημέρι, παρουσία πλήθους κόσμου, ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος, στον Ανω Εγκλιανό από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ανοίγοντας έτσι τις πύλες του και πάλι για το κοινό μετά από 4 χρόνια περίπου, δίνοντας νέα προοπτική στο μνημείο και στην περιοχή ολόκληρη. Οπως τονίστηκε στα εγκαίνια, κύριο χαρακτηριστικό του είναι το νέο στέγαστρο, με την εξαιρετική αρχιτεκτονική που συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, ενώ ιδιαιτερότητα αποτελεί πλέον το γεγονός ότι η περιήγηση στο χώρο γίνεται από διαδρόμους που είναι κρεμαστοί από το στέγαστρο, δίνοντας έτσι μια άλλη οπτική στον επισκέπτη. Επίσης αξιοποιούνται όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες παρέχοντας πληροφορίες στους επισκέπτες για το Ανάκτορο. Τονίστηκε επίσης ότι ανοίγει ένας χώρος για το κοινό όλου του κόσμου, γιατί είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου. Τα έργα που έγιναν ήταν δύο: η “Κατασκευή Νέου Στεγάστρου Προστασίας του Ανακτόρου του Νέστορος”, προϋπολογισμού 2.068.400 ευρώ και η “Προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος”, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ και υλοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Εργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013”. Ιδιαίτερη δε αναφορά έγινε στη συμβολή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και του Πανεπιστήμιου του Cincinnati για την πραγματοποίηση του έργου. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς σημείωσε ότι “η σοφία του Νέστορα έχει διαχυθεί στη Χώρα, την Πύλο, τη Μεσσηνία και από εκεί σε όλη την Πελοπόννησο για να μας φωτίζει στους δύσκολους καιρούς που περνάμε”. Μιλώντας για το στέγαστρο επισήμανε ότι ένα μνημείο της κλίμακας και της σημασίας του Ανακτόρου του Νέστορα στεγάζεται από ένα επίτευγμα αρχιτεκτονικής και τεχνολογικής μεγάλης σημασίας, το παλιό και το νέο συναντιόνται εδώ. Δείχνει πως οι θετικές επιστήμες μπορούν να συνδυαστούν με ζητήματα της αρχαίας κληρονομιάς και να αρχίσουν να φτιάχνουν μια Ελλάδα που πατά σε όλα τα πόδια της μαζί. 
Σημείωσε ακόμη ότι η όλη η προσπάθεια που αφορά το Ανάκτορο είναι συνδυασμός προσπαθειών όχι μόνο πολύχρονων και όχι μόνο Ελλήνων. Είναι συνδυασμός προσπαθειών αρχαιολόγων από άλλες χώρες -και στην προκειμένη περίπτωση από την Αμερική- που διέθεσαν μια ζωή ολόκληρη στην προστασία, την ανάδειξη και εξέλιξη της δικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία θεωρούν και δική τους. Αυτό σημαίνει ότι οι διεθνείς προσπάθειες είναι απαραίτητες όχι μόνο για λόγους εξωστρέφειας αλλά γιατί στην εποχή που ζούμε μόνο τέτοιου τύπου συνεργασίες, που εξ ορισμού έχουν χαρακτήρα ειρηνικό και υπερκομματικό, μπορεί να δώσουν νέες προοπτικές. 
Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι “εδώ είναι ένας πυλώνας επικοινωνίας και αυτοκριτικής. Ο χώρος αυτός ενώνει και δείχνει τις προτεραιότητες που πρέπει να έχουμε σαν κοινωνία”. Τόνισε την συνεργασία που είχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να μπορέσει να γίνει και ότι η χρηματοδότηση έγινε από πρόγραμμα της Περιφέρειας. Μίλησε για το στέγαστρο που συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, δημιουργώντας ένα ανοιχτό υπαίθριο μουσείο. Τόνισε δε ότι από την Περιφέρεια επενδύουν στον πολιτισμό πάνω από 45 εκ. ευρώ και ζήτησε από τον υπουργό να βρουν ένα τρόπο ώστε αυτές οι επενδύσεις να αποδώσουν, δημιουργώντας ένα πλαίσιο διαχείρισης, αξιοποίησης και προβολής όλων αυτών των μνημείων. 
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης τόνισε πως νιώθει μεγάλη τιμή που συμμετέχει σε αυτή την τελετή μεταφέροντας την συγκίνηση όλων των συμπολιτών του, που νιώθουν ικανοποιημένοι που το μνημείο δίνεται στη χρήση για την παγκόσμια κοινότητα. Οπως είπε, ο δήμος από την πρώτη στιγμή με μεθοδικότητα και συνεργασία στήριξε αυτή την προσπάθεια. Εθεσε δε και τον επόμενο στόχο που είναι η ανάδειξη του Μουσείου της Χώρας, “για να βρουν την «ηρεμία» τους όλα τα ευρήματα της περιοχής που πρέπει να είναι εδώ στη Χώρα. Σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν πολλοί σύμμαχοι, όλοι σας, καθώς χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας”. Ευχαρίστησε σαν οικοδεσπότης όλους όσοι βοήθησαν μέχρι τώρα, την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, τον πρόεδρό της, τον Τζακ Ντέιβς, τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο που χρηματοδότησε τη γεωλογική μελέτη, τους υπουργούς διαχρονικά, τους γενικούς γραμματείς και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ακόμη ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου Αντώνης Ψαράκης, ο διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Τζέιμς Γουάιτ, που αναφέρθηκε στο ανασκαφικό έργο που έγινε στην περιοχή και την πρωτοβουλία της Σχολής για την χρηματοδότηση της μελέτης για το στέγαστρο. Ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Cincinnati Τζακ Ντέιβς αναφέρθηκε στα πρώτα ανασκαφικά βήματα που έγιναν στις 4 Απριλίου το 1939 και την μετέπειτα πορεία των ερευνών, αλλά και στις σύγχρονες από την κ. Στόκερ που οδήγησαν στην ανακάλυψη του Γρύπα πολεμιστή. Ευχαρίστησε όλους που έχουν βοηθήσει σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται. 
Τέλος η Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας αναφέρθηκε στην υλοποίηση των έργων που έγιναν στο Ανάκτορο για το στέγαστρο και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Μάλιστα επισήμανε ότι το έργο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου είναι η πρώτη μεγάλη παρέμβαση που γίνεται μετά τις ανασκαφές. Μίλησε για τις τεχνικές προδιαγραφές του στέγαστρου αλλά και τις δυνατότητες που παρέχονται στον επισκέπτη κατά την περιήγησή του. Κλείνοντας προσέφερε στον υπουργό ένα αναμνηστικό δώρο, αντίγραφο πλάκας που έχει βρεθεί στο μνημείο. 
Ακολούθησαν τα εγκαίνια, με τον κ. Μπαλτά να κόβει την κορδέλα. Η ξενάγηση στο χώρο έγινε από την κ. Μηλίτση. Η περιήγηση στο χώρο από τους υπερυψωμένους διαδρόμους προσδίδει μια εξαιρετική οπτική. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας όπου τονίστηκε η ανάγκη προώθησης των διαδικασιών για την δημιουργία ενός νέου μουσείου, ενώ ο κ. Μπαλτάς επισκέφθηκε και το Δημαρχείο Χώρας όπου από τον δήμαρχο κ. Καφαντάρη του προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα. Να σημειώσουμε ότι στα εγκαίνια παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος μάλιστα έκανε παράπονα, καθώς δεν αναφέρθηκε στις προσφωνήσεις διακόπτοντας τον παρουσιαστή λέγοντας πως δεν ξέρει από πρωτόκολλο, οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο βουλευτής Αχαΐας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βαζάκη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Σταύρος Τουφεξής, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και ο Πέτρος Θέμελης. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/06/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου