Ήταν 2 Ιουνίου 2006, όταν διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του Crete Golf Club στη Χερσόνησο της Κρήτης το 1ο τουρνουά γκολφ Aegean Pro-Am. Ενας θεσμός, που καθιερώθηκε και κέρδισε την αποδοχή και καταξίωση της διεθνούς ομοσπονδίας επαγγελματιών παικτών του γκολφ (PGA).
Οταν άκουσαν πρώτη φορά ότι διοργανώνεται στην Ελλάδα τουρνουά γκολφ, όπου σε κάθε ομάδα θα συμμετέχουν τρεις ερασιτέχνες και ένας επαγγελματίας, δεν ξέρω την αντίδρασή τους, αλλά είμαι σίγουρος πως θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση συγκρατημένη.
Εχοντας λάβει έκτοτε μέρος σε όλα τα τουρνουά (φέτος πάμε για το 11ο στο Costa Navarino), γνωρίζω από πρώτο χέρι πια ότι γίνεται μάχη πια μεταξύ επαγγελματιών παικτών (καλά, για εμάς τους ερασιτέχνες δεν το συζητάμε) για να εξασφαλίσουν συμμετοχή.
Πέραν αυτού, η φήμη του τουρνουά είναι τέτοια που σχεδόν δεν χρειάζεται διαφήμιση πια. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μπει στον γκολφικό χάρτη, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε δύο ανθρώπους. Στον πρόεδρο της Aegean Θεόδωρο Βασιλάκη και στον μακαρίτη καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο που, δίχως την αγάπη του για το γκολφ, Costa Navarino ίσως να μην υπήρχε σήμερα.
Κι αν κάποιος θέλει να καταλάβει τι μπορεί να σήμαινε αυτό, όπως και η τρέλα του Βασιλάκη που συνέδεσε άρρηκτα την ανάπτυξη της Aegean και με το γκολφ, ας ρωτήσει τους κατοίκους της Μεσσηνίας, τους εργαζόμενους στην αεροπορική εταιρεία, και όλους τους επαγγελματίας που πλέον συσχετίζονται με τους δύο αυτούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Δύο άνθρωποι, κόντρα σε ένα «αυτιστικό» πολιτικό σύστημα, που δεν βοήθησε ούτε στο ελάχιστο. Τώρα, εισπράττει φόρους από αυτήν την τρέλα δύο ανθρώπων, που ευτυχώς πέρασε στα παιδιά και στους χιλιάδες εργαζομένους τους. Εφέτος, για πρώτη φορά, η British Airways ξεκίνησε απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία προς τη Μεσσηνία. Η Aegean, που φέρει και το παρατσούκλι The Golfer’s Airline, έχει δεκάδες απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από ευρωπαϊκές πόλεις στην Καλαμάτα.
Η ανάδειξη της περιοχής, οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη του Costa Navarino. Το κράτος εισπράττει και από όλες αυτές τις αφίξεις και την παραμονή, εκατομμύρια. Δεν λέω ότι ηθικά οφείλει κάτι σε αυτούς που είχαν και συνεχίζουν το όραμα. Οφείλει, όμως να εκτιμήσει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, λίγο να βοηθηθεί, όχι με επιδόματα, αλλά με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνει πιο εύκολες τις επενδύσεις (ο καπετάν Βασίλης μαρτύρησε από τις χιλιάδες υπογραφές που χρειάστηκε να εξασφαλίσει για να ολοκληρώσει το Navarino), θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την μιζέρια της και να πετάξει πολύ ψηλά. Προς όφελος όλων.
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, προσκαλείται στο Aegean Pro-Am, ο/η εκάστοτε υπουργός Τουρισμού. Τους έχω ζήσει όλους, και θυμάμαι τις ομιλίες ολονών. Πόσο σπουδαίο είναι αυτό που έζησαν, πόσο εντυπωσιάστηκαν από την συμμετοχή και την διοργάνωση, πόσο πείστηκαν ότι το γκολφ, όπως σε όλο τον κόσμο, είναι ένα πραγματικό χρυσορυχείο, και πόσο αποφασισμένοι είναι να βοηθήσει η κυβέρνησή τους «η Ελλάδα να μη μείνει πίσω».
Θα τα ακούσω πάλι σε λίγες μέρες, είμαι σίγουρος. Και εάν αναρωτιέστε, γιατί κάθεσαι εκεί και τα ακούς, και δεν πας μια βόλτα, η απάντηση είναι ότι οι ομιλίες γίνονται στην τελετή απονομής των επάθλων και πάντα ελπίζω να ακούσω το όνομά μου!
ΥΓ: Για την ιστορία, αν θέλετε να παίξετε και κανά στοίχημα, η ομάδα μας είναι Βαγγέλης Γκίνης (επαγγελματίας) και Παπαπέτρου- Πανούτσος – Μιχαηλίδης (ερασιτέχνες)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου