Άμεσα έλεγχο από το ΙΓΜΕ ζητά η Περιφέρεια Πελοποννήσου
Εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά στις «λίμνες» και μετά το δυστύχημα, παρά τις προειδοποιητικές πινακίδες
Τέσσερις ημέρες μόλις μετά το τραγικό δυστύχημα στο «Πολυλίμνιο» και πριν καν οι αρμόδιες Αρχές πραγματοποιήσουν έλεγχο για την επικινδυνότητά του, ύστερα από τις πρόσφατες κατολισθήσεις που στέρησαν τη ζωή στην 24χρονη κοπέλα από την Πάτρα και τραυμάτισαν σοβαρά την 25χρονη φίλη της από την Καλαμάτα, το φυσικό τοπίο συνεχίζει να «συγκεντρώνει» εκατοντάδες επισκέπτες σε καθημερινή βάση…
Λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, με πρωτοβουλία του Δήμου Μεσσήνης, τοποθετήθηκαν πινακίδες τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, που ενημερώνουν ότι ο χώρος είναι κλειστός και επικίνδυνος λόγω κατολισθήσεων, τις οποίες όμως «αψηφούν» οι επισκέπτες, και μόνο την Κυριακή, μια ημέρα μετά, επισκέφθηκαν την περιοχή περισσότερα από 500 άτομα.
Παράλληλα, μετά τον άδικο χαμό της 24χρονης κανείς δεν αναλαμβάνει την «ευθύνη» για το πού ανήκει το «Πολυλίμνιο», ποιος είναι αρμόδιος για να κάνει παρεμβάσεις, όσο και για τα μεγάλα κενά ασφαλείας, σ’ ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια σημειώνει ραγδαία άνοδο σε επισκεψιμότητα, που- σύμφωνα με εκτιμήσεις- ξεπερνά τους 100.000 επισκέπτες το χρόνο…
Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι το πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να συμβεί κάτι παρόμοιο ή και ακόμα πιο τραγικό, σ’ ένα μέρος που συγκεντρώνει σε καθημερινή βάση το καλοκαίρι περισσότερους από 1.000 επισκέπτες. Κανείς δε, δεν είναι σε θέση να απαντήσει τι θα συμβεί, αν εκεί πιάσει μια φωτιά ή γίνει ένας σεισμός…
Το «Θάρρος» επικοινώνησε με το δήμαρχο Μεσσήνης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας, ζητώντας την άποψή τους για το τραγικό δυστύχημα και ρωτώντας για τα κενά ασφαλείας που παρουσιάζει ο χώρος, αλλά και ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για παρεμβάσεις.
Δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης: «Να αποφασίσει το κράτος άμεσα σε ποιον ανήκει ο χώρος»
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, εξέφρασε την οδύνη του για τον άδικο χαμό της 24χρονής κοπέλας. Ο ίδιος, άλλωστε, βρέθηκε άμεσα στο σημείο, από τα πρώτα λεπτά του δυστυχήματος, και βίωσε την απίστευτη τραγωδία.
Ο κ. Τσώνης τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το πού ανήκει αυτός ο χώρος. Αν το Δημόσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους κανόνες ασφαλείας που χρειάζεται, τότε ας το παραχωρήσει στους Δήμους, επισήμανε…
Πρόσθεσε, επίσης, ότι από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε δήμαρχος της περιοχής, επισκέφτηκε το «Πολυλίμνιο» και διαπίστωσε και ο ίδιος τα κενά ασφαλείας που υπάρχουν σ’ ένα μέρος που συγκεντρώνει καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες. Ξεκαθάρισε ότι οι όποιες παρεμβάσεις, κατά κύριο λόγο στην καθαριότητα, που έχει κάνει ο Δήμος Μεσσήνης, έγιναν από φιλότιμο και χωρίς να έχει αρμοδιότητα, με σκοπό να δείχνει η περιοχή τουλάχιστον καθαρή… Όπως και οι πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί κάτω στις λίμνες και ενημέρωναν ότι οι επισκέπτες μπαίνουν στο χώρο με δική τους ευθύνη.
Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, κατά την άποψή του, είναι να ξεκαθαρίσει ποιος είναι υπεύθυνος για το χώρο, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.
Διερωτήθηκε δε τι θα γίνει αν πιάσει μια φωτιά ή γίνει ένας σεισμός. Και τι μπορεί να κάνει ο Δήμος, αφού δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει στο φυσικό τοπίο…
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι έστειλε έγγραφο προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας παράλληλα ευρεία σύσκεψη.
Κλείνοντας τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν όλοι το θέμα πολύ σοβαρά, αν θέλουμε να προστατέψουμε αυτό τον «απίστευτο θησαυρό» και παράλληλα τους επισκέπτες του, καθώς προέβλεψε ότι τα επόμενα 5 χρόνια η επισκεψιμότητα στο «Πολυλίμνιο» θα πολλαπλασιαστεί.
Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου: «Η Περιφέρεια έχει απευθυνθεί στο ΙΓΜΕ ζητώντας άμεσο έλεγχο στην περιοχή»
Συγκλονισμένη από τον άδικο χαμό της 24χρονης κοπέλας από την Πάτρα δήλωσε στο «Θάρρος» η αντιπεριφειάρχης Πελοποννήσου κα Νικολάκου, εκφράζοντας και τα θερμά της συλλυπητήρια προς τους οικείους της. Παράλληλα, εξέφρασε ευχές για ταχεία ανάρρωση στην 25χρονη φίλη της που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τρίπολης, ενώ επισήμανε ότι ανάλογα είναι και τα συναισθήματα του περιφερειάρχη κ. Τατούλη.
Η κα Νικολάκου τόνισε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο γεωλογικός έλεγχος της περιοχής. Για το λόγο αυτό, όπως μας ενημέρωσε, ήδη από χθες, η Περιφέρεια ήρθε σε επαφή με το ΙΓΜΕ και το γραμματέα του πιστοποιημένου φορέα Γεωλογικών Μελετών κ. Νικολάου, ζητώντας άμεσο έλεγχο στην περιοχή, για να δουν την κατάσταση που βρίσκεται ο χώρος, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε απόφαση.
Επίσης, πρόσθεσε ότι μέλημα της Περιφέρειας είναι να προστατευθεί αυτό το «κόσμημα της φύσης», να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο και να συνδεθεί με την τοπική οικονομία, εξασφαλίζοντας παράλληλα και τους επισκέπτες. Αυτή την ώρα, που έχει συμβεί ένα τόσο τραγικό γεγονός, προέχει πώς θα αποτρέψουμε κάτι ανάλογο στο μέλλον και όχι να κλείσει ο χώρος, υπογράμμισε η κα Νικολάκου. Τέλος, τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες και θα έρθει σε συνεννόηση και με το Δήμο Μεσσήνης, ώστε να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός στις όποιες αποφάσεις.
Αντιπεριφειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη: «Να συσταθεί άμεσα φορέας διαχείρισης για το Πολυλίμνιο»
Εκφράζοντας και από την πλευρά της τη θλίψη της για τον τραγικό χαμό της 24χρονης κοπέλας, αλλά και ευχές για ταχεία και πλήρη ανάρρωση της 25χρονης φίλης της, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, μίλησε για ανάγκη να συσταθεί το συντομότερο δυνατό ένας φορέας διαχείρισης στο «Πολυλίμνιο», με κύριο μέλημα να αποτραπούν ανάλογα περιστατικά.
Το τραγικό δυστύχημα του περασμένου Σαββάτου πρέπει να κινητοποιήσει όλους τους φορείς, αρμόδιους και μη, πρόσθεσε η κα Αλειφέρη, ξεκαθαρίζοντας ότι αν και η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην περιοχή, δεν πρόκειται να μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια».
Επίσης, υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει, δεν είναι να κλείσει ο χώρος, που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, αλλά πώς αυτός ο «φυσικός θησαυρός» θα αναδειχθεί και θα προστατευτεί, μαζί με την ασφάλεια των επισκεπτών πρωτίστως…
Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, Μανώλης Αλοίμονος: «Να γίνει σαφές στους επισκέπτες ότι το “Πολυλίμνιο” δεν είναι μόνο αξιοθέατο, αλλά έχει βαθμό δυσκολίας»
Το «Θάρρος» επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, Μανώλη Αλοίμονο, άνθρωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία στη «φύση» και την πεζοπορία.
Ο κ. Αλοίμονος επισήμανε ότι τον τελευταίο καιρό, καθώς το «Πολυλίμνιο» έχει αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα, έβλεπε εκατοντάδες κόσμου, άσχετου με την πεζοπορία, να βρίσκεται στο χώρο. Πρόσθεσε δε, ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρατηρώντας αυτή την κατάσταση, «έβλεπαν» το κακό να έρχεται…
Τόνισε ακόμη ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να κάνουν σαφές στους επισκέπτες ότι το «Πολυλίμνιο» δεν είναι ένα αξιοθέατο για αναψυχή, αλλά έχει βαθμό δυσκολίας και σίγουρα δεν είναι για όλο τον κόσμο. Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ασφαλείας, έστω και με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, που θα αντιλαμβάνεται ο κάθε επισκέπτης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, και λόγω των εκατοντάδων επισκεπτών, που αυξάνονται χρόνο με το χρόνο φοβάται ότι μπορεί να ακολουθήσουν και μεγαλύτερες τραγωδίες.
«Όλοι οι επισκέπτες σ’ αυτά τα μαγευτικά φυσικά τοπία, όπως το Πολυλίμνιο, η Νέδα και πολλά άλλα στο νομό μας, πρέπει να έχουν μια σχετική εμπειρία… δυστυχώς δεν είναι για όλους» έκλεισε λέγοντας ο κ. Αλοίμονος, καλώντας παράλληλα τους αρμόδιους φορείς, όποιοι και αν είναι αυτοί, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, και όχι μόνο να διαφημίζουν αυτά τα μέρη ώστε να αποκτούν επισκεψιμότητα…
Του Κώστα Γαζούλη "ΘΑΡΡΟΣ" 17/08/2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου