Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Διαχείριση απορριμμάτων: Εμείς πάμε με τον…αραμπά, ενώ οι άλλοι τρέχουν…


Αν δεν υπήρχε και η πρόσφατη φωτιά στο σκουπιδότοπο του Δήμου Πύλου - Νέστορος, θα πίστευε κάποιος ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό και στην ευρύτερη Περιφέρεια έχει λυθεί. Κι αυτό, διότι μετά το θόρυβο των προηγούμενων εβδομάδων τα πράγματα έχουν καταλαγιάσει και δεν ακούγεται… φωνή.
Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Η κυβέρνηση "κλείνει το μάτι" στην ΤΕΡΝΑ, με τους νέους όρους που συμφωνήθηκαν στη σύμβαση, ο περιφερειακός ΣΥΡΙΖΑ είναι στα… κάγκελα υπέρ της τοπικής διαχείρισης, ενώ η στάση των δημάρχων της περιοχής χάνεται στην αφασία απόψεων για τη λύση του προβλήματος.
Έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος, η λύση μπερδεύεται ακόμα περισσότερο, και τα δάση, οι θάλασσες και όποιος άλλος δημόσιος χώρος χρησιμοποιούνται ως αποθήκη σκουπιδιών.
Τι γίνεται, όμως, στις άλλες Περιφέρειες της χώρας; Σύμφωνα με τον Γιώργο Λιάλιο και την "Καθημερινή", Κρήτη, Ήπειρος και Θεσσαλία είναι οι πρώτες τρεις περιοχές της χώρας που ολοκλήρωσαν την αναθεώρηση του σχεδιασμού τους για τα απορρίμματα. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για το δυσκολότερο κομμάτι, το πέρασμα... από τη θεωρία στην πράξη.
Ειδικά για την Ήπειρο, η έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού συνεπάγεται την υπογραφή σύμβασης (ΣΔΙΤ) για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη.
Πριν από λίγες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ενέκριναν τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που συνοδεύουν τα κείμενα των Περιφερειακών Σχεδιασμών για τα Απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ) για την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Η Κρήτη δε χρειάστηκε να περάσει από την ίδια διαδικασία, καθώς απαιτήθηκαν μικρές μόνο αλλαγές στο σχεδιασμό της. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το τελευταίο στάδιο, η κύρωση των πρώτων περιφερειακών σχεδιασμών.
Για την Ήπειρο, ειδικότερα, η έγκριση του ΠΕΣΔΑ θα ανοίξει το δρόμο για την υπογραφή της δεύτερης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του είδους. «Είμαστε όμως η πρώτη Περιφέρεια που θα υπογράψει ΣΔΙΤ με βάση το νέο εθνικό σχεδιασμό», επισημαίνει η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη.
Η σύμβαση (με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ οι αναθεωρημένοι περιβαλλοντικοί όροι των έργων στις αδειοδοτικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός της Ηπείρου προβλέπει την κατασκευή, μέσω ΣΔΙΤ, μονάδας διαχείρισης 80.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, 9 σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (που δημοπρατούνται με χωριστό διαγωνισμό), την επέκταση τριών υφιστάμενων ΧΥΤΑ (Ιωαννίνων, Καρβουναρίου Θεσπρωτίας, Βλαχέρνας Άρτας) ως ΧΥΤΥ.
Επίσης, τη δημιουργία τεσσάρων μονάδων κομποστοποίησης (η μία στην ιδιωτική μονάδα στα Ιωάννινα) και τη συλλογή ανακύκλωσης σε τέσσερα ρεύματα (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο).
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την άλλη πλευρά, επέλεξε την κατασκευή δημοσίων έργων. Ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει τρεις μονάδες στους ΧΥΤΑ Λάρισας (δυναμικότητας 75.500 τόνων απορριμμάτων ετησίως), Βόλου (64.500 τόνοι ετησίως) και Τρικάλων (59.100 τόνοι ετησίως), που θα υποδέχονται και βιοαπόβλητα, αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης, ανακύκλωση με 3 ρεύματα κ.ά.

"ΘΑΡΡΟΣ" 28/08/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου