Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ “Ε” ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 9 εκ. ευρώ το χρόνο για σκουπίδια

Περί τα 9.000.000 ευρώ τον χρόνο φθάνει το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών στη Μεσσηνία από τους 6 δήμους της, η συνολική παραγωγή των οποίων ανά έτος ανέρχεται σε 80.000 τόνους (σύμμεικτα), κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο ο κάθε τόνος κοστίζει 112 με 113 ευρώ. 
Η κατάσταση στο νομό μας, όσον αφορά τη διαχείριση, απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική, καθώς από τους 6 δήμους, μόνο η Καλαμάτα και εν μέρει η Πύλος έχουν δυνατότητα μερικής, έστω, διαχείρισης, αφού διαθέτουν μηχανήματα και αδειοδοτημένους χώρους. Στους υπόλοιπους δήμους το τοπίο είναι θολό, με τα σκουπίδια να καταλήγουν σε χώρους που -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- δεν θα έπρεπε καν να υφίστανται. 
Η γενική κατεύθυνση των ΟΤΑ στο νομό μας, όπως την μετέφεραν στην “Ε” οι δήμαρχοι ή οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, είναι ότι τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση θα προσφέρει μια κεντρικού τύπου διαχείριση, όπως πάνω – κάτω προβλέπεται στο σενάριο 1Β της πρότασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δηλαδή υλοποίηση της ΣΔΙΤ με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 100 έως 150.000 τόνων ανά έτος, δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης για τη μείωση του κόστους και τοπικές μονάδες κομποστοποίησης. 
Την θέση αυτή υποστηρίζουν τόσο οι μεγάλοι δήμοι, αλλά και μικρότεροι όπου -όπως στην περίπτωση της Δυτικής Μάνης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Μαραμπέα- η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων δεν είναι επαρκής για να στηρίξει οικονομικά την τοπική διαχείριση, ενώ πρόβλημα αποτελεί και η διάθεση του υπολείμματος.
............ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ 
Περί τα 100 ευρώ φαίνεται να κοστίζει ο κάθε τόνος σκουπιδιών στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, που για τη διαχείριση 10.000 τόνων σύμμεικτων σκουπιδιών τον χρόνο δαπανά περίπου 1.000.000 ευρώ.
 
Στην “Ε” ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης δήλωσε ότι ο δήμος του έχει ταχθεί υπέρ ενός μικτού συστήματος διαχείρισης, όπως αυτό προβλέπεται στο σενάριο 1Β της πρότασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δηλαδή υλοποίηση της ΣΔΙΤ με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 150.000 τόνων ανά έτος, δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης για τη μείωση του κόστους και τοπικές μονάδες κομποστοποίησης. 
“Υπόλειμμα και σύμμεικτα στην κεντρική διαχείριση, οι δήμοι δεν μπορούν να το χειριστούν γιατί χρειάζεται ΧΥΤΥ” είπε ο Δ. Καφαντάρης, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Πύλου – Νέστορος προωθεί την τοπική διαχείριση μέσω ιδιώτη εργολάβου, με τον σχετικό διαγωνισμό να έχει ήδη κατακυρωθεί, ωστόσο αναμένεται η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύμβασης, η οποία έχει διάρκεια 2 χρόνια και συνολική δαπάνη 1.800.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, με βάση τον σχεδιασμό προσωρινής διαχείρισης προωθείται η υλοποίηση της ανακύκλωσης σε όλο το φάσμα των υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου