Στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, βρίσκεται η τύχη της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, ενός έργου αξίας 158 εκατ. ευρώ, με το οποίο η Πελοπόννησος θα σταματήσει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από τη δαπάνη των προστίμων για τη διατήρηση των παράνομων χωματερών και θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο λόγος είναι ότι για την υπογραφή της σύμβασης που αποτελεί τη μόνη εκκρεμότητα μετά την έγκριση του ΠΕΣΔΑ, τράπεζες και ανάδοχος αξιώνουν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.
Αιτία για το νέο γύρο καθυστερήσεων, προβάλλει παλαιότερη τροπολογία του κ. Γιάννη Τσιρώνη, με την οποία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, αφαιρούσε την διαχείριση των στερεών αποβλήτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και εκχωρούσε αυτό το δικαίωμα στο Φορέα Διαχείρισης (ΦΟΣΔΑ), σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαριάννας Τζάννε στην ιστοσελίδα newmoney.gr.
Μόνο που η εξέλιξη αυτή διόλου ενθαρρυντική δεν προβάλλει για τις δανείστριες τράπεζες και την Τέρνα Ενεργειακή που είναι ο ανάδοχος. Ο λόγος είναι το υψηλό ρίσκο και η επισφάλεια που κρύβεται πίσω από τον ΦΟΣΔΑ, ένα υποστελεχωμένο φορέα, ο οποίος καλείται να εισπράττει μέρος των δημοτικών τελών για να πληρωθεί ο ανάδοχος για την λειτουργία των υποδομών.
Το υπουργείο εμφανίζεται αρνητικό στην τροποποίηση της νομοθεσίας και προτάσσει την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τους δήμους της περιοχής, την ώρα που κάποιοι εξ αυτών έχουν αντισταθεί στην υλοποίηση του έργου και εκ των πραγμάτων δεν αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια των πληρωμών.
Η Τέρνα φέρεται να μην είναι αρνητική στην υπογραφή της προγραμματικής, αρκεί αυτή να συνοδευτεί με νομοθετική ρύθμιση που να κατοχυρώνει την εταιρεία τουλάχιστον για την περίοδο κατασκευής που είναι τα δύο χρόνια.
Όπως αναφέρουν στελέχη της, το διάστημα αυτό μπορεί να θεωρηθεί επαρκές για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία του ΦΟΣΔΑ. Επισημαίνουν δε ότι είναι αναγκαία η εξασφάλιση αυτή καθώς η σύμβαση προβλέπει ότι ο ανάδοχος θα παραλαμβάνει απορρίμματα από το 10ο μήνα από την υπογραφή της συμφωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι από το διάστημα αυτό θα ξεκινήσουν και οι πληρωμές προς τον ανάδοχο.
Το σχέδιο της ΣΔΙΤ προβλέπει πως θα κατασκευαστούν τρεις μονάδες επεξεργασίας συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων ετησίως, με δύο κεντρικούς σταθμούς μεταφόρτωσης. Ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου πέρασε πριν λίγες εβδομάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου