Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Συμμετοχή Του Μανιατακείου Ιδρύματος Στο Πιλοτικό Σεμινάριο Του «InHeriT Project: Προαγωγή Της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης» Που Πραγματοποιήθηκε Στη Ραβέννα της Ιταλίας



Το Fondazione Flaminia, βασικός εταίρος στο Έργο «InHeriT: Προαγωγή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης» του ERASMUS+, διοργάνωσε 1-8 Μαρτίου 2017 πιλοτικό σεμινάριο αφιερωμένο στο θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς και την συμβολή της στην επίτευξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Οι συμμετέχοντες στο πιλοτικό σεμινάριο παρακολούθησαν ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε παρουσιάσεις, συζητήσεις και επισκέψεις στην πόλη της Ραβέννας και σε σημαντικά μνημεία πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς. Η αντιπροσωπεία συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της παραμονής της στην πόλη, επισκέφθηκε μνημεία της UNESCO, τη Βιβλιοθήκη Classense, το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου της Μπολόνια με το έργο ArianInPiazza, το Μουσείο Mar, τo palazzo Rasponi, το Palazzo dei Congressi, τον πολυχώρο Colabora, την περιοχή της προβλήτας (Darsena), την περιοχή Pop Up της προβλήτας (Darsena Pop Up) κ.α.


Ο κύριος στόχος του πιλοτικού σεμιναρίου ήταν ο λεπτομερής καθορισμός των περιεχομένων των ηλεκτρονικών διδακτικών εγχειριδίων για τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους, καθώς και οι παρουσιάσεις των εκπαιδευτών, προκειμένου να ετοιμαστούν έγκαιρα για τα 5ήμερα σεμινάρια κατάρτισης που θα πραγματοποιηθούν στη Μεσσηνία, την Πάφο και τα Χανιά. Στον καθορισμό των περιεχομένων σημαντικό ρόλο έπαιξε η έρευνα κοινής γνώμης στην πολιτιστική επικράτεια της Μεσσηνίας, της Πάφου και των Χανίων, που αποτύπωνε της αντίληψη που υπάρχει για το αν τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν οικονομική αξία, ως και η χαρτογράφηση του τοπικού αναπτυξιακού και πολιτισμικού πλαισίου των παραπάνω περιοχών.

To InHeriT είναι ένα τριετές διεπιστημονικό Έργο στο οποίο συμμετέχουν η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, του Πολυτεχνείου Κρήτης (συντονιστής), το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Business School του Πανεπιστημίου Middlesex του Λονδίνου (Αγγλία), το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου (Κύπρος), το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Χανιά και το Fondazione Flaminia, Ραβέννα (Ιταλία). Εκ μέρους του Μανιατακείου Ιδρύματος συμμετείχε η διευθύντρια Βίκυ Ιγγλέζου.

Στόχος του InHeriT είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την οικονομική και κοινωνική αξία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και τον καίριο ρόλο της στη δημιουργία τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, και του ευρύτερου ρόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς ως εργαλείου προώθησης της τοπικής ταυτότητας και προσέλκυσης του τουριστικού ενδιαφέροντος.

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2016 στο πλαίσιο του εν λόγω Έργου, το Μανιατάκειον Ίδρυμα σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργάνωσαν Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Η Πολιτιστική Κληρονομιά ως Οικονομική και Κοινωνική Αξία: Οικονομικά Οφέλη, Κοινωνική Ευκαιρίες και Προκλήσεις της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την Αειφόρο Ανάπτυξη» στο Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας, Εξέλιξη, του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, στο Καστρί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου