Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Τα κοιτάσματα πετρελαίου ανοίγουν την πόρτα της ανάπτυξης της Μεσσηνίας


Τα… οικόπεδα 10 και 11 και το μέλλον της Μεσσηνίας 
 
Το μέλλον της Μεσσηνίας σε πολλά ζητήματα αναμένεται να καθοριστεί από τις έρευνες για πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νομού. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για το «οικόπεδο 10», στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, ενώ το ίδιο ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει στο άμεσο μέλλον και για το «οικόπεδο 11», νότια της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.
Στην χθεσινή  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πάτρας συζητήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Ιουνίου Πελάγους.
Το Π.Σ. έχει ουσιαστικά γνωμοδοτικό ρόλο επί της μελέτης που εκπόνησε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, από τα 11 οικόπεδα που μελετήθηκαν στο Ιόνιο, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αφορά στο οικόπεδο 10, που βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στα όρια της Ηλείας.
«Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, είναι μια πρόκληση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, είναι μια αναπτυξιακή προοπτική. Πάντα, βέβαια, με αυστηρούς περιβαλλοντικούς ελέγχους, τόσο όσον αφορά στο περιβάλλον και τους οργανισμούς που ζουν μέσα σε αυτό», σχολίασε μιλώντας για το θέμα «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Μπαλαμπάνης.
 
Εύλογες οι ενστάσεις για τις επιπτώσεις
Πάντως, ο κ. Μπαλαμπάνης χαρακτήρισε εύλογες τις ενστάσεις, αλλά και την ανησυχία που εκφράζεται από σεισμολόγους, οικολογικές οργανώσεις της περιοχής, από επαγγελματίες του χώρου της αλιείας και του τουρισμού αλλά και από απλούς πολίτες, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο περιβάλλον μελλοντικές έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου.
«Εύλογη η ερώτηση του απλού πολίτη, του ψαρά, του ξενοδόχου, κατά πόσο η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα επηρεάσει τη ζωή στην Δυτική Ελλάδα. Διαβάζοντας κάποιος αναλυτικά τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και την ελληνική νομοθεσία, έχουν συμπεριληφθεί πάρα πολλές προϋποθέσεις για την προστασία της ευρύτερης περιοχής. Παρ’ όλα αυτά, η Περιφέρεια έρχεται και θέτει περισσότερες προϋποθέσεις και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις με στόχο την προστασία των πολιτών της», σχολίασε ο κ. Μπαλαμπάνης.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αναφορικά με τους φόβους που έχει εκφράσει ότι γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, περί πιθανής ενεργοποίησης ρηγμάτων από τις έρευνες, ο αντιπεριφερειάρχης σχολίασε: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία τέτοια δραστηριότητα που να εγκυμονεί κινδύνους. Από την άλλη, μια και το φαινόμενο της σεισμογενούς περιοχής μάς αγγίζει, ως Περιφέρεια κάναμε μια προσπάθεια ώστε να υπάρχουν διάφορες δράσεις και μετρήσεις που θα προλαμβάνουν μια πιθανή τέτοια εξέλιξη».
Ένας άλλος έντονος ενδοιασμός που εκφράζεται από τις τοπικές κοινωνίες είναι η οπτική επαφή των λουόμενων και γενικά των επισκεπτών με τις πλατφόρμες εξόρυξης, θέμα για το οποίο μάλλον δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική απάντηση. «Το να μην είναι ορατή η πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου είναι αδύνατον, θα σας δώσω όμως ένα παράδειγμα που αφορά στην περιοχή της Καβάλας. Εκεί γίνεται εξόρυξη πετρελαίου επί 40 χρόνια και ακριβώς απέναντι από τις πλατφόρμες υπάρχουν 5άστερα και 6άστερα ξενοδοχεία που κάθε χρόνο γεμίζουν με τουρίστες. Συμφωνώ ότι ίσως το αισθητικό κομμάτι να μην είναι και το πιο καλό, από την άλλη όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής, ασφάλειας των λουομένων, των εργαζομένων και έχουν τεθεί όλες οι προϋποθέσεις περί μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος  και της παράκτιας περιοχής», υποστήριξε ο κ. Μπαλαμπάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου