Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Παράδειγμα συνεργασίας το Navarino Environmental Observatory ΜΕΤΑΞΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Ως πρότυπο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα παρουσιάστηκε το Ερευνητικό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Navarino Environmental Observatory (NEO) κατά τη διάρκεια σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Απριλίου στην πρεσβευτική κατοικία της Σουηδίας. 
Στόχος του διαδραστικού σεμιναρίου με τίτλο "Η αλληλεπίδραση μεταξύ επιστήμης και επιχειρήσεων" ήταν να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους η επιστήμη μπορεί να προσεγγίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα και αντιστρόφως. 
Ο κύριος ομιλητής Kevin Noone, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ανέπτυξε τρόπους με τους οποίους η επιστήμη και η επιχειρηματική δραστηριότητα συναντώνται και δημιουργούν πρότυπα πεδία συνεργασίας. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή «η ευρύτερη και στενή συνεργασία μεταξύ επιστήμης και επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι απολύτως απαραίτητη εάν θέλουμε να βρούμε λύσεις για τα σημερινά σοβαρά προβλήματα». 
Λαμβάνοντας το λόγο η Karin Holmgren, καθηγήτρια και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του NEO, παρουσίασε «Το ταξίδι του ΝΕΟ» ως παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα στην κατεύθυνση μιας οικολογικής, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμης ανάπτυξης. 
Το Ερευνητικό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο (Navarino Environmental Observatory (NEO)) είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, και έχει ως αποστολή την έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. «Αποστολή του NEO είναι η συμβολή στην καλύτερη κατανόηση και βιώσιμη χρήση και διαχείριση των φυσικών μας πόρων. Η έρευνα του ΝΕΟ εστιάζει σε αρκετούς από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και της Συμφωνίας του Παρισιού», τόνισε η καθηγήτρια Karin Holmgren. 
Η πρέσβης της Σουηδίας Charlotte Wrangberg εστίασε στην επιτυχή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., καθώς η ελληνοσουηδική συνεργασία αποτελεί απτό παράδειγμα δημιουργικής συνέργειας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και της επιστημονικής κοινότητας, με στόχο τη χάραξη στρατηγικών που εστιάζουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην αειφόρο ανάπτυξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου