Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΣΟΦΟΎ ΝΕΣΤΟΡΑ


Το Ανάκτορο του Νέστορα στην Πύλο, που φέρεται ότι οικοδομήθηκε από τον ίδιο, είναι το καλύτερα διατηρημένο της μυκηναϊκής περιόδου σε όλο τον ελλαδικό χώρο.
Νέο στέγαστρο προστασίας με αναρτώμενους διαδρόμους τοποθετήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο το 2016. (Φωτογραφία: Aπε-μπε/υπουργειο πολιτισμου/str)
Ο βασιλιάς Νέστωρ υπήρξε –κατά τον Όμηρο στην Ιλιάδα του– ο συνετός ηγεμόνας που με τις σοφές συμβουλές του καθοδηγούσε τους Αχαιούς στα αδιέξοδα, στις έριδες και στις πολεμικές τους προσπάθειες στον Τρωικό Πόλεμο. Υπήρξε όμως και μέγας άρχοντας, αν κρίνουμε από το μέγεθος και την επιβλητικότητα του ανακτόρου του, που σώζεται στον λόφο του Άνω (Επάνω) Εγκλιανού, 4 χλμ. νότια της Χώρας και 14 χλμ. από την Πύλο.

Πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο στον ελλαδικό χώρο και φέρεται να έχει οικοδομηθεί από τον ίδιο τον βασιλιά της Πυλίας Νέστορα, γιο του επίσης βασιλιά Νηλέα, κατά τον 13ο αιώνα π.Χ. Το διώροφο ανακτορικό συγκρότημα καταλαμβάνει έκταση 170 x 90 μ., σε στρατηγική θέση επάνω στον λόφο. Αποτελείται από τρεις βασικές πτέρυγες, στις οποίες κατανέμονται 105 επιμέρους μικρότερα διαμερίσματα. Δεσπόζουσα θέση κατέχουν η μεγάλη ορθογώνια Αίθουσα του θρόνου, διαστάσεων 12,90 x 11,20 μ., με την κυκλική εστία διαμέτρου 4 μ., όπως και η ίδια η θέση του θρόνου. Επίσης, το παρακείμενο λουτρό με τον πήλινο λουτήρα. Σημαντικά ευρήματα είναι ακόμα οι αποθήκες με τα αποθηκευτικά αγγεία.

Ο πήλινος λουτήρας (Φωτογραφία: Φωτογραφικό αρχείο ΛΗ ΕΠΚΑ)
Το ανάκτορο καταστράφηκε από πυρκαγιά στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ. σχεδόν ολοκληρωτικά και στη συνέχεια δεν ανοικοδομήθηκε. Ωστόσο, η πυρκαγιά λειτούργησε ευεργετικά για τις 1.100 περίπου πινακίδες γραμμένες στη Γραμμική Β που βρέθηκαν κατά τις έρευνες, αφού η υψηλή θερμοκρασία «πέτρωσε» τον πηλό από τον οποίο κατασκευάστηκαν. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πολύτιμες πληροφορίες για την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα της εποχής της ακμής του ανακτόρου. Οι πρώτες ουσιαστικές ανασκαφές άρχισαν το 1939 από τους αρχαιολόγους Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη και Καρλ Μπλέγκεν, ενώ οι πινακίδες αποκρυπτογραφήθηκαν το 1952 από τους Μάικλ Βέντρις, αρχιτέκτονα, και Τζον Τσάντγουικ, γλωσσολόγο. Οι έρευνες συνεχίζονται ακόμη με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ υπό τους αρχαιολόγους Πακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ. Μάλιστα, το φθινόπωρο του 2015 ήρθε στο φως ένας μοναδικός θησαυρός: ο ασύλητος μυκηναϊκός τάφος του «Γρύπα Πολεμιστή» με 1.400 κτερίσματα.

Info: Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 08.00-20.00, Δευτέρα: Κλειστό.
Γενική είσοδος: 6 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο: 3 ευρώ.
Πληροφορίες: τηλ. 27630-31437.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου