Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Σαπιέντζα: Παγκόσμιο ενδιαφέρον από κυνηγούς, λάτρεις των σαφάρι


«Νησί Σαπιέντζα, Μεσσηνία, Ελλάδα: Το μόνο μέρος στον κόσμο όπου πιστεύεται ότι ζει το πιο αγνό κρι – κρι». Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός προωθητικού μηνύματος σε μεγάλη ιστοσελίδα του εξωτερικού για τον κυνηγετικό τουρισμό. Κι όταν στο εξωτερικό λέμε «κυνηγετικό τουρισμό», μην πάει στο μυαλό σας, σε τσίχλες, ορτύκια και αγριογούρουνα, αλλά ακριβοπληρωμένα σαφάρι με βίσωνες, ελάφια, ιαπωνικούς λαγούς, ακόμα και… λιοντάρια.
Σ’ αυτό το είδος κυνηγετικού τουρισμού, έχει τη δική του ξεχωριστή θέση η νήσος Σαπιέντζα, όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανοίγει η κυνηγετική περίοδος για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και διαφημίζεται ανάμεσα σε περιοχές για κυνήγι, στην Αφρική, τον Καναδά, την Τουρκία, και αλλού.
Λάτρεις από πολλές χώρες του κόσμου, έρχονται στην Ελλάδα, αποκλειστικά για να κυνηγήσουν στη Σαπιέντζα. Η οποία όμως, αν και είναι περιοχή Natura, υστερεί σημαντικά σε υποδομές, καθαριότητα, αλλά παρόλα αυτά, το κράτος είχε απορρίψει προτάσεις ιδιωτών για μίσθωσή της.
 
Ακριβό σπορ
Την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν απευθείας από την Ισπανία δύο κυνηγοί, με κρατήσεις και προπληρωμένες δαπάνες για μία εβδομάδα, προκειμένου να ικανοποιήσουν το πάθος τους για άγριο κυνήγι.
Το ταξίδι ολόκληρο, μαζί με τα έξοδα διαμονής στην περιοχή και πληρωμής των θηραμάτων, ανήλθαν περίπου σε κόστος που αγγίζει τις 15.000 ευρώ!  Την Πέμπτη από τους δύο Ισπανούς χτυπήθηκαν 3 ζώα (δύο κρι- κρι και ένα μουφλόν- είδος άγριου προβάτου). Αυτό ικανοποίησε τα κυνηγετικά τους πάθη και χωρίς να περιμένουν τη συμπλήρωση της εβδομάδας που είχαν προπληρώσει, όπως προείπαμε ακριβά, έφυγαν για τον επόμενο προορισμό τους, που ήταν σαφάρι την Κένυα.
Φέτος το κυνήγι στη Σαπιέντζα διαρκεί 3 εβδομάδες  και ήδη έχουν γίνει κρατήσεις. Οι δε τιμές στη Σαπιέντζα εμάς μπορεί να μας φαίνονται ιδιαίτερα τσιμπημένες, αλλά από ανθρώπους που γνωρίζουν, θεωρούνται οι χαμηλότερες ανά τον κόσμο για τους λάτρεις. Προτέρημα θεωρείται ότι δε χρειάζεται να μένουν σε σκηνές ή παραπήγματα περιμένοντας να κυνηγήσουν στο Περού ή το Πακιστάν, αλλά σε ξενοδοχεία στη Μεθώνη.
Το κρι κρι που ζει στην Σαπιέντζα είναι σπάνιο και γενετικά αυθεντικό γι’ αυτό και προκαλεί το ενδιαφέρον. Μάλιστα, μέχρι και πέρυσι ένας 91χρονος από τη Αμερική ερχόταν ανελλιπώς εδώ και 15 χρόνια για να τα κυνηγήσει. Φυσικά, το κυνήγι δεν γίνεται μόνο με όπλα, όπως λέει η σχετική διάταξη που εκδίδεται, αλλά και με άλλα κυνηγετικά μέσα , όπως τόξα.
 
Σε εγκατάλειψη
Η κατάσταση όμως στο νησί, δεν είναι  η καλύτερη, αφού οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και όποιες υπάρχουν είναι στα όρια της κατάρρευσης.
Υπάρχουν διάσπαρτα σκουπίδια, ενώ στο ίντερνετ κυκλοφορούν φωτογραφίες με σκοτωμένα και εγκαταλελειμμένα ζώα στην παραλία.
Πριν μερικούς μήνες, υπήρξε ενδιαφέρον από Βούλγαρους, ζητώντας από το ελληνικό δημόσιο με σύμβαση παραχώρησης την ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή της νήσου.
Οι ενδιαφερόμενοι πρότειναν μίσθωμα, έδιναν δεσμεύσεις για συντηρήσεις, κατασκευή μικροέργων, ενέργειες προστασίας (χλωρίδας, πανίδας, ανανέωση πληθυσμών), με αντάλλαγμα τη διαχείριση της κυνηγετικής περιοχής.
Ωστόσο, η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου ήταν αρνητική με την επισήμανση ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία του, ενώ για να προχωρήσει μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να υπάρξει και αλλαγή νομικού καθεστώτος, καθώς πρόκειται για  δημόσια έκταση.Έτσι, το εγχείρημα αυτό πάγωσε, παρά το γεγονός ότι είχε συσταθεί και ανάλογη εταιρία.
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον όμως που υπάρχει στους λάτρεις των σαφάρι, επιβάλλει να υπάρξει μέριμνα και αξιοποίηση της μοναδικής αυτής περιοχής και ίσως μεγαλύτερη προβολή από την ίδια τη Μεσσηνία, την Πελοπόννησο και την Ελλάδα γενικότερα και όχι μόνο από ξένες ιστοσελίδες που ασχολούνται με αυτό το είδους του τουρισμού. Και αν και η συγκεκριμένη περιοχή είναι Natura και είναι επιβεβλημένο από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα δεν υπάρχει ούτε διαχειριστική μελέτη.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

11 σχόλια:

  1. Είναι σπορ το να αφαιρείς ζωή για πλάκα; Τι έγιναν τα 3 θηράματα; Τα έφαγαν; Τα πήραν μαζί τους ή ήρθαν, σκότωσαν και πάνε να σκοτώσουν αλλού; Αν θέλουν να εκτονωθούν, να κυνηγήσουν με τα χέρια τους .... να έχει τζόγο!!! Κι επειδή κάποιος έστησε εταιρεία για διαχείριση δημόσιας περιουσίας - προφανώς με πολιτικές υποσχέσεις και χωρίς να ερωτηθεί η κοινότητα - πρέπει να προχωρήσει η παραχώρηση; Είστε με τα καλά σας; Κάποιοι τύποι που βγάζουν 15000 το δευτερόλεπτο κυνηγάνε στην Αφρική προστατευόμενα είδη όπως οι ελέφαντες. Και κλείνοντας, να υποθέσω ότι ο Δήμαρχος συμφωνεί με τη λογική της κυρίας Βετουλάκη και φιλοξενεί το άρθρο στη σελίδα του Δήμου. Για τα λεφτά τα κάνεις όλα για τα λεφτά δεν μ' αγαπάς (τον δημότη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε μια σοβαρή καπιταλιστική χώρα (μιλώ με όρους κέρδους)ένα νησί σαν τη Σαπιέντζα θα γινόταν μαγνήτης τουριστών, φυσιολατρών, ερευνητών και παρατηρητών χαμηλών και υωηλών εισοδημάτων. Στην Ελλάδα πάμε να κάνουμε σαφαροτουρισμό κι αφού εξαφανίσαμε την πανίαδα του διβαρίου και της γιάλοβας με την ανάπτυξη κουλτούρας μπητς μπαρ και ματσότουρισμού, πάμε να γαμήσουμε τώρα και τα θηλαστικά της Σαπιέντζας.

    Είμαστε κάμποσοι. Αν κάνετε καμιά μαλακιά με τη Σαπιέντζα θα μας βρειτε μπροστά σας να το ξέρετε δημαρχοι, αντιδήμαρχοι, διαπλεκόμενοι και λοιποι χρηματόδουλοι και εξουσιομανείς της πλάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΟΒΕΡΟ ΑΡΘΡΟ. Η ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΑΒΕΥΤΕΙ ΜΕ ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ. ΤΕΤΟΙΑ ΜΥΑΛΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ.

    ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΕΗΛ ΚΑΙ ΚΡΑΞΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΔΩ
    http://www.tharrosnews.gr/contact
    ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ

    ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ ΧΡΗΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΧ ΚΑΠΟΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΜΟΝΟΠΑΤΩΝ, ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΥΝΗΓΩΝ, ΕΠΙΣΚΕΦΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΘΗΡΕΥΤΩΝ ΚΛΠ, ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Ο ΣΑΦΑΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΥΠΟΡΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΤΙΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΑΠ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΒΙΚΥ ΒΕΤΟΥΛΑΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πουλήστε και τη μάνα σας για να κάθεστε κάτω από τον πλάτανο και να τεμπελιάζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλώνω εξ αρχής αντίθετος με κάθε μορφής κυνήγι.
    Φαντάζομαι όμως, χωρίς να το ξέρω, πως τα κρι - κρι και τα μουφλόν δεν θα έχουν φυσικούς εχθρούς στην Σαπιέντζα. Επομένως η μικρή κυνηγετική περίοδος, των τριών εβδομάδων το χρόνο, αφορά στην ισορροπία της φύσης και την διατήρηση του πληθυσμού τους σε λογικά όρια, για να μην κινδυνεύσει η χλωρίδα.
    Επίσης, από ανακοίνωση που είχα δει στο παρελθόν, επιτρέπεται να χτυπηθούν μόνο μεγάλα ζώα.
    Αν η διατήρηση της ισορροπίας της φύσης περνάει μέσα από μια δραστηριότητα κάποιων, που προσφέρουν αρκετό χρήμα για να ικανοποιήσουν το πάθος τους για το κυνήγι, ας διατεθούν τα έσοδα για την ανάδειξη του νησιού. Ας δημιουργηθούν έτσι οι υποδομές για την ανάδειξη π.χ. του περιπατητικού τουρισμού.
    Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να είμαστε αρνητές των πάντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είμαστε αρνητικοί κύριε Καραλή απλά προσέχουμε για να έχουμε. Προφανώς και η τριών εβδομάδων κυνηγετική περίοδος αποσκοπεί και στην εξισορρόπηση του πληθυσμού (δυστυχώς το κυνήγι είναι ένα βάναυσο άθλημα που θα έπρεπε σε μια ιδανική κοινωνία να είναι απαγορευτικό). Ωστόσο τι γίνεται αν στη Σαπιέντζα που αυτή τη στιγμή είναι ένα ξέφραγο αμπέλι (χωρίς θηροφύλακες ή γενικά φύλακες κλπ) εμφανιστούν -πλέον και με τη διαφήμιση που έχει παίξει- καμία δεκαριά ματσό σαφάρι τουρίστες απ έξω και εξαφανίσουν το 1/3 ή ακόμα και το μισό πληθυσμό του μοναδικού είδους; Εκεί τίθεται το πρόβλημα λοιπόν. Ο κάθε λάτρης του σκοτώνειν θα έρχεται θα σκοτώνει και θα φεύγει πληρώνοντας αδρά χώρος να διαθέτει ούτε δελτίο καταγραφής-ελεγχου θηραμάτων όπως πχ συμβαίνει σε τόσα άλλα "πολιτισμένα" μέρη του κόσμου. Ας είμαστε λιγάκι αρνητικοί λοιπόν γιατί όπου μυρίζει χρήμα και εύκολο χρήμα μυρίζει επίσης βρωμιά, φωτιά και εκμετάλλευση χωρίς φραγμούς. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ζητήσω συγγνώμη και θα προτρέψω κάποιους που πιθανόν γνωρίζουν να μας ενημερώσουν για την διαδικασία που τηρείται με αυτούς που λαμβάνουν άδεια για να κυνηγήσουν στο νησί. Νομίζω,χωρίς να είμαι βέβαιος, πως ακολουθούνται από άτομα που επιβλέπουν τις δραστηριότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κωστα, ως δημοσιογραφος καλο θα ηταν να κανεις μια ερευνα για το θεμα αυτο. Πρεπει να ενημερωθουν οι πολιτες της περιοχης για την ευαισθητη περιοχη της Σαπιεντζας.
    Το μονο που βρηκα στο διαδικτυο ειναι αυτο το σαιτ το οποιο και μαλλον οργανωνει το κηνυγι στη Σαπιεντζα.
    http://www.krikrihunt.com/contact-us
    Εχουν τηλεφωνο με εδρα τη καλαματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, μην μου αποδίδεις τίτλους που δεν κατέχω. Δεν είμαι δημοσιογράφος ούτε προσδοκώ να γίνω.Το μόνο που κάνω είναι να αναδημοσιεύω ειδήσεις που πιθανόν να ενδιαφέρουν άτομα της περιοχής μας και που δεν έχουν πρόσβαση στην είδηση.
      Το ότι σχολιάζω κάποιες φορές την είδηση έχει οδηγήσει αρκετούς να καταφέρονται, πάντα ανώνυμα, εναντίον μου.
      Αν μπορέσω πάντως να έχω από κάπου έγκυρες πληροφορίες για το θέμα να είσαι σίγουρος ότι θα τις καταθέσω.

      Διαγραφή
  9. Η φάση είναι μπερδεμένη και βρωμάει. Προσωπικά προσπάθησα να αντλήσω στοιχεία με όλη την καλή διάθεση, αλλά δε μπορώ να παραθέσω εδώ για πολλούς λόγους. Σίγουρα φέρει μεγάλη ευθύνη το δασαρχείο που είτε κάνει στραβά μάτια είτε υποβοηθάει.
    Ψαχτείτε και βρείτε πόσο κοστίζει ένα άτομο κρι-κρι ζωντανό.
    Ψαχτείτε γενικά. Υπάρχει μεγάλο μπλέξιμο...

    Όσον αφορά το κυνήγι. Η δασική υπηρεσία οφείλει να ελέγχει με την παρουσία της επιτόπου τα κηνυγετικά συνεργεία (έλεγχο πληθυσμού, έλεγχο θηραμάτων με δελτία κλπ) και επίσης όλους τους υπόλοιπους μήνες να κάνει τακτικές επισκέψεις στο νησί για τροφοδότηση με νερό των πληθυσμών, έλεγχους για προβλήματα κλπ. Τίποτα απ όλα αυτά δε γίνεται τουλάχιστον δεν έχει γίνει από πέσινή κυνηγετική σαιζόν μέχρι σήμερα.
    Ειδικότερα φέτος δεν εθεάθη δείγμα υπευθύνου ώστε το κυνήγι να λαμβάνει ελεγχόμενη τροπή.

    Η εταιρία που παρατίθεται παραπάνω χρήζει περισσότερης έρευνας για το ποιοί κρύβονται από πίσω φανερά και κρυφά.

    Παίζονται πολλά λεφτά.

    Ας μας ενημερώσει επίσης κάποιος υπεύθυνος (π δεν το νομίζω)πότε έγινε η τελευτάια καταγραφή πληθυσμού και κάθε πότε γίνεται επίσης.

    Μεθωναίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Μεθωναίε, δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά ούτε και η τελευταία φοβάμαι, που πιθανόν δεν τηρούνται αυτά που πρέπει από την πλευρά των αρμοδίων φορέων. Το μόνο που απομένει είναι να καταγγέλλονται παραλήψεις των υπηρεσιών, όταν και όπου διαπιστώνονται.

      Διαγραφή