Τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας, με έμφαση στον αγροτικό τομέα και στον τουρισμό, αλλά και την αναγκαιότητα διεύρυνσης των εμπορικών τους σχέσεων, ανέδειξε με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ινδός υπουργός Γεωργίας, Γκατζέντρα Σιν Σεχαουάτ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα μας.
Η Ινδία και η Ελλάδα έχουν πολύ καλές και πολύ στενές διμερείς σχέσεις. Είναι μια σχέση σχεδόν τριών χιλιετιών, ανέφερε ο Gajendra Singh Shekhawat, παρατηρώντας, ωστόσο, ότι η συνεργασία και ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ κάτω από το δυναμικό τους.
Εστιάζοντας στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες συνεργασίας των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα, διαμήνυσε πως οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν θαύματα εάν συνεργαστούν στην επεξεργασία τροφίμων. Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός Γεωργίας της Ινδίας στα υψηλής ποιότητας, όπως είπε, ελληνικό ελαιόλαδο, ελιές κρασί και τυρί φέτα, αλλά και στη δυνατότητα της Ελλάδας στην επεξεργασία αγροτικών τροφίμων. «Βλέπω λαμπρό μέλλον για τους Έλληνες επιχειρηματίες που ασχολούνται με την επεξεργασία τροφίμων. Στην Ινδία μπορούν να βρουν καλές προοπτικές» επισήμανε.
Αναφερόμενος στη χώρα του, επισήμανε ότι σήμερα είναι η Ινδία έχει πλεόνασμα σε τρόφιμα και αναζητά καλές αγορές στο εξωτερικό και ιδίως στην Ε.Ε. για τα δικά της αγροτικά προϊόντα, όπως το μάνγκο, το ρύζι μπασμάτι, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος της Ινδίας, Ραμ Ναθ Κοβίντ, θα επισκεφτεί τον Ιούνιο την Ελλάδα και ότι απηύθυνε πρόταση στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο, να επισκεφτεί την Ινδία ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής και να εξετάσει τις προοπτικές του επιχειρείν για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην ινδική οικονομία.
Πέρα από τη συνεργασία των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα, ο Ινδός υπουργός Γεωργίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στον τουρισμό, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «Μέκκα του τουρισμού».
Η τουριστική βιομηχανία της Ινδίας αναπτύσσεται με πολύ γρήγορα βήματα, παρατήρησε και υπογράμμισε πως υπάρχουν προοπτικές για τους Ινδούς ξενοδόχους και ταξιδιωτικούς πράκτορες να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, πολύ σημαντική την πρόταση η Ινδία να είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2019. «Η ΔΕΘ δεν είναι μόνο σημαντική για την Ελλάδα, αλλά είναι μια διεθνής έκθεση σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων» τόνισε.
Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για τη στήριξή της στην Ινδία να γίνει μη μόνιμος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέλος, σκιαγράφησε πώς το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας συμβάλλει στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής της χώρας του.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υπουργού Γεωργίας της Ινδίας Gajendra Singh Shekhawat στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
-Ποια είναι τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψης και των συναντήσεών σας στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν μακραίωνες σχέσεις, περίπου 2.500 ετών και μια μακρά εμπορική σχέση. Οι πολιτισμοί μας έχουν συνεισφέρει πολύ στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Υπάρχει ένας φυσικός δεσμός μεταξύ των δύο λαών και των δύο κρατών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ινδός πρόεδρος πρόκειται να επισκεφτεί την Ελλάδα τον Ιούνιο. Ήρθα στην Ελλάδα για να συναντήσω μια σειρά ανθρώπων, να συμμετάσχω σε κυβερνητικές συναντήσεις. Κατά την παραμονή μου στην Ελλάδα συναντήθηκα με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Γιώργο Κατρούγκαλο. Η σχέση και ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ κάτω από το δυναμικό τους.
-Ποιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων;
Υπάρχουν πολλές. Η Ινδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Η οικονομία μας ανθεί. Το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξάνει την παραγωγικότητά μας. Τα προϊόντα υψηλής ποιότητας που παράγει η Ελλάδα έχουν ζήτηση, η οποία αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Επίσης, υπάρχει μια πολύ καλή προοπτική για την Ελλάδα.
-Σε ποιους τομείς της οικονομίας θα μπορούσε να αναπτυχθεί στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας;
Ως υπουργός για τη Γεωργία μπορώ να μιλήσω από την οπτική της γεωργίας. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί στον αγροτικό τομέα. Επισκέφτηκα την Καλαμάτα και τη Νεμέα, όπου υπάρχουν οινοποιεία. Υπάρχει τεράστια ευκαιρία συνεργασίας για τις δύο χώρες. Βλέπω πάρα πολλές προοπτικές για τις δύο χώρες σε αυτόν τον τομέα.
-Τι ευκαιρίες υπάρχουν για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα στην ινδική αγορά;
Όπως σας είπα, η ινδική οικονομία βρίσκεται σε άνθηση -είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο. Το κατά κεφαλήν εισόδημα, ειδικά της μεσαίας τάξης και της ανώτερης, αυξάνεται. Έτσι, υπάρχει ζήτηση για υψηλής ποιότητας προϊόντα, η οποία μεγαλώνει συνεχώς. Επειδή οι Έλληνες παράγουν μεσογειακά αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, βλέπω γι' αυτούς ένα πολύ καλό μέλλον.
-Για ποια αγροτικά προϊόντα ειδικότερα;
Το ελαιόλαδο, το κρασί, το τυρί φέτα και πολλά άλλα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου