Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Ο Διονύσης Σιμόπουλος ταξίδεψε την Καλαμάτα στο διάστημα…


Σε ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο του σύμπαντος και στις απαρχές της ύπαρξής μας συμπαρέσυρε το βράδυ της Κυριακής 20 Μαΐου ο Διονύσης Σιμόπουλος όσους βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η αίθουσα «Νικόλαος Πολίτης» ήταν γεμάτη από ανθρώπους κάθε ηλικίας (ακόμα και μικρά παιδιά, με ενεργή παρουσία!) που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Πολιτιστικού Αντιλόγου και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιστημονικά, αλλά επίσης κατανοητή και απολαυστική στην αφήγησή της ομιλία του διακεκριμένου αστροφυσικού και επίτιμου διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανητάριου.
Την αφορμή έδωσε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σιμόπουλου «Είμαστε αστερόσκονη. Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος», που έγινε σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Βιβιλιόπολις και τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Αντιλόγου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ενώ σύντομες παρεμβάσεις έκαναν οι φυσικοί Αντώνης Μαλαπάνης και η Χαρά Κιουρή.
«Από τότε που ο άνθρωπος περπάτησε όρθιος πάνω σε αυτόν τον πλανήτη ξεκίνησε και η ερωτική μας σχέση με τον ουρανό και με το σύμπαν» ακολουθώντας το dnaϊκό μας πεπρωμένο και την αριστοτελική φιλομαθή φύση μας, ξεκίνησε την ομιλία του ο Διονύσης Σιμόπουλος, ο οποίος έδωσε στο κοινό μια ιδέα για τα …αστρονομικά μεγέθη και τις αποστάσεις του σύμπαντος.  
Τόνισε ωστόσο ότι η διαρκής και αλματώδης εξέλιξη της διαστημικής επιστήμης (μεταξύ άλλων με τις 3,5 χιλιάδες δορυφόρους) δεν προσφέρει μόνο θεωρητικές γνώσεις, αλλά επηρεάζει και διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή, με 50-60 αντικείμενα καθημερινής χρήσης στις τηλεπικοινωνίες και σε κάθε τομέα.
Ο κ. Σιμόπουλος διευκρίνισε εξ αρχής ότι οι αστροφυσικοί είναι «αρχαιολόγοι του σύμπαντος» που μελετούν τελικά αναμνήσεις, αφού οι πληροφορίες από το διάστημα χρειάζονται κάποιο χρόνο για να έρθουν σε εμάς και να γίνουν αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι και γι’ αυτό άλλωστε οι αποστάσεις μετριούνται σε έτη φωτός, δηλαδή την απόσταση που διανύει το φως σε ένα έτος «τρέχοντας» με 300 χλμ. το δευτερόλεπτο. Με πιο γνωστό «μέγεθος» το φως του ήλιου (ο οποίος απέχει 150 εκατομμύρια χλμ. από τη γη) που φτάνει σε εμάς μετά από 8 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα. Ή ο Βέγας στον αστερισμό της Λύρας που απέχει από τη γη 25 έτη φωτός, έτσι τον βλέπουμε σήμερα όπως ήταν πριν από 25 χρόνια, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε …2,5 εκατομμύρια χρονιά για να δούμε πώς είναι σήμερα ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας…
Ο κ. Σιμόπουλος μίλησε ακόμα για τις μαύρες τρύπες τον Στίβεν Χόκινγκ και άλλους νομπελίστες αστροφυσικών με κομβικές ανακαλύψεις, για τα Πάλσαρ (αστέρες νετρονίων), το ταξίδι στον Άρη που θα χρειαστεί πολλά χρόνια ακόμα για να γίνει εφικτό, την Μεγάλη Έκρηξη που παραμένει η πιθανότερη εξήγηση για την απαρχή του κόσμου, για την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος και πολλά άλλα.
Αναφερόμενος στην ανθρώπινη ύπαρξη εντυπωσίασε λέγοντας ότι το 62% του σώματός μας είναι ηλικίας 13,82 δισ. χρόνων, αφού σε αυτό το ποσοστό αποτελείται από υδρογόνο, στοιχείο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά σε όλη του την ποσότητα κατά τα τρία πρώτα λεπτά της δημιουργίας της Μεγάλης Έκρηξης. 
«Ο θάνατος ενός άστρου είναι ένα τέλος για το άστρο, αλλά και μια νέα αρχή, με τη δημιουργία νέων άστρων, πλανητών και ίσως ζωής» ήταν το αισιόδοξο μήνυμα του κ. Σιμόπουλου, ο οποίος τόνισε επίσης ότι δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί ούτε ο …επικείμενος σε 6 τρισεκατομμύρια χρόνια θάνατος του ήλιου, ούτε η μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας που δεν πρόκειται να μας επηρεάσει πριν περάσουν έξι δις. χρόνια.
«Έχουμε μάθει πάρα πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα που δεν γνωρίζουμε. Στο Σύμπαν το 27% αποτελείται από σκοτεινή ύλη, το 68% από σκοτεινή ενέργεια και μόνο το 5 από τα υλικά που αποτελούμαστε όλοι μας και οι γνωστοί γαλαξίες
Ενώ νομίζαμε ότι γνωρίζαμε πάρα πολλά, αποδεικνύεται ότι δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για το σύμπαν» κατέληξε ο διακεκριμένος Έλληνας αστροφυσικός προτείνοντας τη σκυτάλη στις επόμενες γενιές επιστημόνων…  
Χ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου