Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Πρόταση για έργο στον “Αγιο Νικόλαο” Πύλου

“Το υφιστάμενο έργο προτείνεται να επεκταθεί κτηριολογικά και μηχανολογικά με την προσθήκη Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και χώρου κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων από τη διαλογή των ΑΣΑ”.
Αυτή είναι η λύση που υποδεικνυόταν στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον ΦΟΔΣΑ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στον “Αγιο Νικόλαο” της Πύλου, τον Ιανουάριο του 2013, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με την παύση της λειτουργίας του δεματοποιητή, καθώς ο χώρος της μονάδας είχε γεμίσει με χιλιάδες δέματα σκουπιδιών. 

Και αυτή τη λύση που προχώρησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση από το δήμο (τώρα μόλις ξεκίνησε) και ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί 5,5 χρόνια μετά, την γνώριζε και η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων. 
Η υπηρεσία που επέβλεπε τη λειτουργία του δεματοποιητή και γνώριζε πως σταμάτησε να λειτουργεί λόγω κορεσμού. 
Η υπηρεσία αυτή και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ γνώριζαν την απόφαση - υπόδειξη, δεν απαντούσαν στο Δήμο Πύλου - Νέστορος για το τι θα κάνει τα χιλιάδες δέματα και δεν του υπενθύμιζαν την υποχρέωσή του για ανακύκλωση και κομποστοποίηση. 
Το αδιέξοδο με τη διαχείριση των απορριμμάτων βόλευε τους πάντες στην κατεύθυνση η ολοκληρωμένη διαχείριση με ΣΔΙΤ να φανεί πως ήταν η μόνη λύση, η σωτηρία. 
Με την απόφαση - υπόδειξή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τη δεματοποίηση - προσωρινή αποθήκευση, μετά τη συλλογή και μεταφορά αστικών σύμμικτων απορριμμάτων στο Δήμο Πύλου - Νέστορος. 
Τα στοιχεία της τροποποίησης περιελάμβαναν: 
α) Την εγκατάσταση ενός κτηρίου για τη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών ή ΚΔΑΥ), οργανικών υλικών και των υλικών των ΑΣΑ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικό καύσιμο (RDF – Refuse Derived Fuel). Το κτήριο του ΚΔΑΥ αποτελεί προσθήκη στο υπάρχον κτήριο του δεματοποιητή. 
β) Την εγκατάσταση στεγανοποιημένου χώρου ανοικτής κομποστοποίησης. 
γ) Τη μεταφορά των παραγόμενων δεματίων ανακυκλώσιμων υλικών και RDF σε θέσεις προσωρινής αποθήκευσης σε στεγανοποιημένους χώρους, εντός του γηπέδου. 
δ) Τη μεταφόρτωση των συμπιεσμένων και διαχωρισμένων ανακυκλώσιμων υλικών ανά κατηγορία υλικού και των δεμάτων RDF προς τις βιομηχανίες ανακυκλώσιμων υλικών. 
ε) Τη διάθεση προς τελική χρήση της παραγόμενης ποσότητας εδαφοβελτιωτικού - κομπόστ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. 
Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου