Ο ισχυρισμός υγείας των πολυφαινολών μπορεί να αποδειχτεί σημεντικό εργαλείο για την αύξηση της αξίας του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου: Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒΙΤΕΛ με θέμα “Ορθή τεκμηρίωση της Πολυφαινολικής υπεροχής των Ελληνικών ελαιολάδων”.
Η Δρ. Στυλιανή Ιωσηφίδου, χημικός του Γενικού Χημείου του Κράτους, αναφέρθηκε στους εργαστηριακούς ελέγχους των φαινολικών ενώσεων του ελαιολάδου και στα συμπεράσματα από τις κατά καιρούς συναντήσεις των χημικών εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου (ΔΣΕ), Η Δρ. Δέσποινα Τσίπη, προϊσταμένη της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του ΓΧΚ, παρουσίασε τους ισχυρισμούς υγείας σχετικά με τις πολυφαινόλες, και συγκεκριμένα, τις ανακοινώσεις της EFSA (2011), τον Καν. (ΕΚ) 1924/2006 για τους διατροφικούς ισχυρισμούς στα τρόφιμα, τον Καν. (ΕΕ) 432/2012 και τη μέθοδο της HPLC που έχει υιοθετηθεί ως επίσημη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.
Ο καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λέανδρος Σκαλτσούνης αναφέρθηκε λεπτομερώς στη χημεία και τη βιολογία των βιοδραστικών ουσιών του ελαιολάδου, τα στάδια της ελαιοποίησης κατά τα οποία αυτές προκύπτουν και μέσω ποίων δράσεων μετασχηματίζονται.
Οι Δρ. Λεωνίδας Παλίλης και Ανδρέας Παπαιωάννου, εκπροσωπώντας τον ΕΦΕΤ
(Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), περιέγραψαν το νομοθετικό πλαίσιο για τον ισχυρισμό υγείας για τις πολυφαινόλες ελαιολάδου του ενωσιακού Κανονισμού 432/2012, αναφέρθηκαν στις μελέτες και στα συμπεράσματα της Ομάδας εργασίας του Επιστημονικού Συμβουλίου (ΕΣΕΤ) του ΕΦΕΤ.
Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ Βασίλης Καμβύσης αναφέρθηκε στην ήδη από το 2005 γνωστή ανωτερότητα των ελληνικών ελαιολάδων από την δημοσιευθείσα πρώτη μελέτη των βιοδραστικών ενώσεων για την ελαιοκανθάλη.
Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία, ο ισχυρισμός για τις πολυφαινόλες ελαιολάδου που επιτρέπεται να αναγράφεται στην επισήμανση είναι «Οι πολυφαινόλες ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες».
Ο εν λόγω ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστο 5mg υδροξυτυροσόλη και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαιίνης και τυροσόλης) ανά 20gr ελαιολάδου και για να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20gr ελαιολάδου.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφή