Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Μια μοναδική «ελληνοαυστριακή» συναυλία πνευστών απόψε στον επιβλητικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης!


Στόχος το Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης να γίνει το 2ο Λυρικό Θέατρο μετά το Ηρώδειο
 
 
Μια σπουδαία μουσική βραδιά, στο πλαίσιο του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού, θα λάβει χώρα απόψε το βράδυ στις 9.00 στο Θέατρο, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Νέοι από συμφωνικές ορχήστρες της Αυστρίας θα συναντήσουν τη Φιλαρμονική του Δήμου Μεσσήνης, καθώς και μαθητές του Μουσικού Ωδείου Καλαμάτας, με σκοπό να χαρίσουν στο κοινό μια αξέχαστη βραδιά μέσα στον μοναδικού κάλλους αρχαιολογικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης παραχωρήθηκε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Μεσσήνης, παρουσία των διοργανωτών, αλλά και του «αναμορφωτή» της Αρχαίας Μεσσήνης, καθηγητή Πέτρου Θέμελη, καθώς και του «Νησιώτη» προέδρου της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, Σάκη Θεοδωρόπουλου.
 
Γεωργία Παναγοπούλου
 Η αντιδήμαρχος και υπεύθυνη σε θέματα πολιτισμού, Γεωργία Παναγοπούλου, τόνισε ότι αποτελεί ξεχωριστή τιμή για ακόμα μια χρονιά η συμμετοχή του Δήμου στο ελληνοαυστριακό μουσικό καλοκαίρι, ενώ πρόσθεσε ότι συνεργασίες όπως αυτή δίνουν το καλύτερο παράδειγμα πώς η Ενιαία Ευρώπη θα πετύχει μέσα από τις πολιτιστικές συνεργασίες.
Υπογράμμισε ότι εχέγγυο επιτυχίας της αποψινής βραδιάς αποτελεί η παρουσία του Πέτρου Θέμελη, του ανθρώπου που έφερε στο «φως» αυτό το μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, αλλά και η συμβολή στη διοργάνωση του «συμπατριώτη» τους, προέδρου της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, Σ. Θεοδωρόπουλου.
Κλείνοντας έκανε γνωστό ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ για τους ενδιαφερόμενους λεωφορεία θα αναχωρήσουν για τον αρχαιολογικό χώρο και από την κεντρική πλατεία της Μεσσήνης στις 7.30 μ.μ.
 
Γιώργος Τσώνης
Την ιδιαίτερη χαρά του που στο μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού, την Αρχαία Μεσσήνη, θα πραγματοποιηθεί η μουσική αυτή βραδιά με συμμετοχή συμφωνικών από τη Βιέννη, της Φιλαρμονικής της Μεσσήνης και του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, εξέφρασε και ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης.
Ευχαρίστησε και ο ίδιος με τη σειρά του τόσο τον Πέτρο Θέμελη όσο και τον Σάκη Θεοδωρόπουλο για τη συμβολή τους σ’ αυτή τη βραδιά, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τη «φιλοξενία» σ’ αυτό το μοναδικό χώρο. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για το Δήμο της Μεσσήνης η παρουσία αύριο στην εκδήλωση της «φιλέλληνος» πρέσβειρας της Αυστρίας, Andrea Ikic-Bohm.
Κλείνοντας ο κ. Τσώνης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι σε λίγες ημέρες δημοπρατείται το έργο δημιουργίας πάρκινγκ στον αρχαιολογικό χώρο, που αποτελούσε πάγιο αίτημα και του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, καθώς και ολόκληρης της περιοχής.
 
Σταμάτης Φριτζήλας
Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και του υπουργείου Πολιτισμού, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Φριτζήλας σημείωσε πως χαιρετίζουν και ως οικοδεσπότες τη μουσική συναυλία που διοργανώνει ο Δήμος Μεσσήνης, με τη συμφωνική ορχήστρα πνευστών στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Επίσης, εξήρε το έργο του φυλακτικού προσωπικού των αρχαιολογικών χώρων, που ακόμα και με υπερωρίες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την πραγματοποίηση ανάλογων εκδηλώσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι με προχθεσινή υπουργική απόφαση ρυθμίζεται και το πρόβλημα με τις υπερωρίες, ευελπιστώντας ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Στη συνέχεια ανέφερε ότι πριν από χιλιάδες χρόνια σε μικρή απόσταση από την Αρχαία Μεσσήνη, στο αρχαίο Δώριο, συνέβη ένας μουσικός αγώνας με διάφορα όργανα. Επρόκειτο για έναν πολυφωνικό μουσικό αγώνα που θυμίζει την παράσταση των πνευστών οργάνων που θα δοθεί απόψε. Εκεί αναμετρήθηκε ο Θάμυρις, ένας εκπληκτικής ομορφιάς μουσικός, που αρίστευε στη λύρα και το τραγούδι, με τις 9 μούσες. Ο Θάμυρις έχασε και έριξε το μουσικό του όργανο, τη λύρα, στο ποτάμι, που πήρε την ονομασία του από αυτή του την πράξη και ονομάστηκε Βαλύρα. Η τιμωρία του, λόγω της ύβρεως, ήταν ότι στερήθηκε τη μουσική του δεξιότητα, άλλο ένα μάθημα των αρχαίων Ελλήνων για την υπέρβαση των ορίων και του μέτρου σε σχέση με τη μουσική.
Ο κ. Φριτζήλας έκλεισε ευχόμενος καλή επιτυχία στην εκδήλωση, σημειώνοντας πόσο σημαντικό είναι να αναβιώνουν μουσικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους.
 
Σάκης Θεοδωρόπουλος
Ιδιαίτερα συγκινημένος και χαρούμενος που για 2η χρονιά βρέθηκε στο «πάνελ» του Δήμου Μεσσήνης, για το πολιτιστικό καλοκαίρι, τόπο καταγωγής του, ήταν και ο πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, Σάκης Θεοδωρόπουλος.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι το «ελληνοαυστριακό μουσικό καλοκαίρι» ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, Andrea Ikic-Bohm, που διακρίνεται για την αγάπη της τόσο στη χώρα μας όσο και στη μουσική. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι θα φιλοξενηθεί αύριο από το πρωί στο Δήμο Μεσσήνης, ενώ θα παρευρεθεί και στην εκδήλωση. Ευχήθηκε ακόμη οι θεατές που θα βρεθούν απόψε να ξεπεράσουν κατά πολύ τους 2.000 που έδωσαν πέρυσι το «παρών» και να κατακλύσουν τον αρχαιολογικό χώρο, απολαμβάνοντας μια μοναδική μουσική βραδιά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην έκθεση τέχνης των σπουδαίων Ελλήνων γλυπτών Ζογγολόπουλου και Χουλιάρα, που θα ξεκινήσει το Σάββατο 14 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι καταβάλλονται προσπάθειες, που ξεκίνησαν επί υπουργίας του κ. Μπαλτά στο υπ. Πολιτισμού, ώστε το Στάδιο της αρχαίας Μεσσήνης να αποτελέσει το 2ο Λυρικό Ανοιχτό Θέατρο της χώρας ύστερα απ’ αυτό του Ηρώδειου του Αττικού.
Ανέφερε, δε, τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η φετινή παραγωγή της Λυρικής Σκηνής με το «Ναμπούκο», με πρωταγωνιστή το «δικό μας» βαρύτονο, Δημήτρη Πλατανιά.
 
Πέτρος Θέμελης
Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Φριτζήλα στο «μουσικό αγώνα» κατά την αρχαιότητα ανάμεσα στο Θάμυρι και τις 9 μούσες, ο κ. Θέμελης πρόσθεσε ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης βρέθηκε χαραγμένο σε πέτρα ένα μουσικό κείμενο, το οποίο μεταφράστηκε σε νότες, μελοποιήθηκε και αφορούσε έναν τελετουργικό ύμνο για τον Ηρακλή! Σημείωσε, δε, ότι είναι από τα ελάχιστα που σώζονται μαζί με κάποια που βρέθηκαν σε παπύρους στην Αίγυπτο και αφορούσαν χορικά του Ευριπίδη. Τόνισε ακόμη ότι το γεγονός αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Αρχαία Μεσσήνη ήταν ένας χώρος όπου η μουσική κατείχε ξεχωριστή θέση. Έτσι εκδηλώσεις όπως η αποψινή είναι απόλυτα συμβατές μ’ αυτό το χώρο, που διαθέτει τρεις χώρους θέασης για το κοινό. Το Στάδιο, το Εκκλησιαστήριο και το Θέατρο. Συμπληρώνοντας τα όσα είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, εκδήλωσε τη σιγουριά του ότι το όραμά τους η Αρχαία Μεσσήνη να γίνει η δεύτερη έδρα της Λυρικής Σκηνής, θα γίνει πραγματικότητα.
Κλείνοντας ο κ. καθηγητής υπογράμμισε πως ανάλογα θεάματα και ακούσματα, όπως η αποψινή συναυλία, στεγάζουν τα ίδια αυτά αρχαία οικοδομήματα, προσφέροντας στους σύγχρονους θεατές μια μοναδική εμπειρία μετάβασης από το σύγχρονο στον αρχαίο κόσμο της δημιουργίας. Η επαφή αυτή δεν είναι παθητική, αλλά αμφίπλευρη ενέργεια του νου και των αισθήσεων θεατών και καλλιτεχνών, μέσα στο μοναδικό μνημειακό περιβάλλον της Αρχαίας Μεσσήνης, που μετέχει με τη δική του παρουσία και αισθητική.

symfvniki.jpg
 
Αριάννα Μπαζίλη
Η Ελληνίδα διευθύντρια Ωδείου της Βιέννης, Αριάννα Μπαζίλη, τόνισε την ιδιαίτερη τιμή που νιώθει, καθώς και τη μεγάλη της συγκίνηση που θα βρεθεί με τους μαθητές της στον επιβλητικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Έκανε δε γνωστό, ότι όταν κατατέθηκε η ιδέα έτυχε μεγάλης απήχησης τόσο από την αυστριακή κυβέρνηση όσο και από την πρεσβεία της Αυστρίας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ακόμη ότι αποτελεί σπουδαίο γεγονός για τους μικρούς Αυστριακούς μαθητές να γνωρίσουν τις «ρίζες» του πολιτισμού της Ευρώπης, που ξεκινούν από την Αρχαία Ελλάδα. Στην αποψινή εκδήλωση θα συμμετέχουν 5 σχολεία μουσικής από την περιοχή του Δούναβη της κάτω Αυστρίας και ευχαρίστησε ιδιαίτερα το διευθυντή του Μουσικού Ωδείου Καλαμάτας κ. Γυφτάκη, που έγραψε τρία τραγούδια γι’ αυτή την ορχήστρα.
 
Στάθης Γυφτάκης
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ωδείου της Καλαμάτας κ. Γυφτάκης υπογράμμισε τη χαρά του που το Ωδείο συμμετέχει ως συνδιοργανωτής σ’ αυτή τη σπουδαία βραδιά, σ’ ένα χώρο που αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τη Μεσσηνία, αλλά για όλη την Ελλάδα, ευχαριστώντας με τη σειρά του τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη για το έργο του.
Ο κ. Γυφτάκης εξήρε και το έργο που γίνεται στη Φιλαρμονική του Δήμου Μεσσήνης από το «μαέστρο» και καθηγητή του Ωδείου κ. Μουνδρουλέα, ευχαριστώντας τον για την αγαστή συνεργασία τους.
Κλείνοντας σημείωσε ότι στην τέχνη οι συνεργασίες είναι πιο εύκολες από την πολιτική, ευχόμενος να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες, ενώ κάλεσε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν σε φιλαρμονικές στη Μεσσηνία ή αγαπούν τη μουσική να δώσουν το «παρών» απόψε στην εκδήλωση, καθώς θα πάρουν ένα «μάθημα» από μια χώρα με ζηλευτή παράδοση στις συμφωνικές ορχήστρες όπως η Αυστρία.
 
Ανδρέας Σιμπένι
Την ευγνωμοσύνη του που ένα «όνειρό» του γίνεται πραγματικότητα εξέφρασε ο Αυστριακός «μαέστρος» της συμφωνικής ορχήστρας των μαθητών της Βιέννης, Ανδρέας Σιμπένι. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα βρεθεί και θα συμμετέχει σε μια μουσική βραδιά σ’ ένα τόσο σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, ενώ σημείωσε ότι και όλα τα παιδιά έχουν πλήρη συναίσθηση για το χώρο που θα βρεθούν απόψε και αναμένουν αυτή την εκδήλωση με μεγάλη αγωνία. Ανέφερε, μάλιστα, ότι τα έργα που θα ακουστούν απόψε είναι μοντέρνων συνθετών, τονίζοντας πως αυτή η μείξη του μοντέρνου σ’ ένα χώρο με χιλιάδες χρόνια ιστορίας αποτελεί το μέλλον της ανθρωπότητας. Τέλος, υποσχέθηκε μια καταπληκτική βραδιά σ’ όσους βρεθούν απόψε στον αρχαιολογικό χώρο.
 
Γιώργος Μουνδρουλέας
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο μαέστρος της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης, Γ. Μουνδρουλέας, ο οποίος τόνισε ότι οι προλαλήσαντες τα είπαν όλα αναφορικά με την αποψινή βραδιά. Από την πλευρά του, σημείωσε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Φιλαρμονική Μεσσήνης η συμμετοχή σ’ αυτή την εκδήλωση, καλώντας όλους τους Μεσσήνιους να βρεθούν απόψε στην Αρχαία Μεσσήνη και να απολαύσουν αυτή την εκδήλωση, που θα τους μείνει αξέχαστη.

του Κώστα Γαζούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου