Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο δάκος σε παραλιακές, παραποτάμιες και άλλες ευαίσθητες περιοχές της Μεσσηνίας παραδέχθηκε χθες με δηλώσεις του ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας του νομού, Γιάννης Κυριακόπουλος.
Σημείωσε πως σε τέτοιες περιοχές έχει ξεκινήσει εδώ και 3 ημέρες και ο δεύτερος γενικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου, που θα ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο.
Ο κ. Κυριακόπουλος παρατήρησε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη για τις συνθήκες ανάπτυξης του εντόμου, καθώς ο ήπιος χειμώνας και οι αυξημένες άκαιρες βροχοπτώσεις του Ιουνίου ήταν ευνοϊκές για το δάκο και για την ανάπτυξη του ελαιόκαρπου, που έχει φτάσει να είναι μεγέθους Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.
Ο διευθυντής επεσήμανε ότι λόγω των βροχών έχει κάνει την εμφάνισή του το έντομο μαργαρόνι, που προκαλεί απώλεια βλάστησης και προσβολή του ελαιόκαρπου. Ακόμα, κάλεσε τους παραγωγούς να επισκέπτονται τα κτήματά τους - και όπου διαπιστώνουν αυξημένη δακοπροσβολή, να επικοινωνούν με την υπηρεσία και να παίρνουν συμβουλές για να παρεμβαίνουν.
Ο κ. Κυριακόπουλος ενημέρωσε ότι θα γίνουν άλλοι δύο ψεκασμοί, 4 συνολικά στις παραλιακές και γενικά στις περισσότερες περιοχές της Μεσσηνίας, ενώ σε ελάχιστα χωριά θα γίνουν 3. Πληροφόρησε ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος γενικός ψεκασμός που άρχισε στη Μάνη και στις παραλιακές περιοχές στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε με το μόνιμο προσωπικό.
Επίσης, διευκρίνισε πως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι οι ευαίσθητοι μήνες για το δάκο, και υπενθύμισε ότι με οργανωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας προστατεύονται τα 9 εκατομμύρια ελαιόδεντρα από τα 10 εκατομμύρια που υπάρχουν στο νομό.
Τέλος, ανέφερε ότι έχουν προσληφθεί οι 10 από τους 12 τομεάρχες και παρατήρησε πως ήταν πολύ γρήγορες οι διαδικασίες πρόσληψης, επειδή υπήρχε η καθυστέρηση της εγκυκλίου για τη διαδικασία πρόσληψής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου