Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΡΩΝΗΣ Εκθεση ομαδικής ζωγραφικής στο Μανιατάκειον Ιδρυμα

Το Φεστιβάλ Κορώνης παρουσιάζει στο Μανιατάκειο Ίδρυμα στην Κορώνη Μεσσηνίας, την ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Απο-δράσεις». 
Πρόκειται για μια έκθεση-πρόταση που παρουσιάζεται από χθες έως την 16η Αυγούστου 2018. Επιδιώκει να παρέμβει δυναμικά στον τρόπο με τον οποίο ο σύγχρονος άνθρωπος επιχειρεί να ανταπεξέλθει στις πιέσεις και τις επιταγές της καθημερινότητας, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, ουσιαστικά επενδύοντας την όποια επιθυμία του για διαφυγή/από-δραση στην σύντομη παύση των καλοκαιρινών διακοπών, που πλέον λαμβάνουν μια άλλη διάσταση, αυτήν της «πραγματικής ζωής», την οποία νοσταλγεί και στην οποία προσβλέπει κατά την διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου.

Μέσα από τα έργα της έκθεσης, ξεδιπλώνεται μια εναλλακτική πρόταση, αυτή της «από-δρασης» μέσω της Τέχνης και της θεραπευτικής λειτουργίας της, η οποία δεν δεσμεύεται από τους χωροχρονικούς καταναγκασμούς της καθημερινότητας και επιτρέπει την πρόσβαση σε εικαστικές διαφυγές ενός διαφορετικού χαρακτήρα και αντίληψης, υποδεικνύοντας στην ουσία μια παράλληλη ανάγνωση της πραγματικότητας. 
Κάθε έργο της έκθεσης στοιχειοθετεί ουσιαστικά μια διαφορετική οδό ερμηνείας των ίδιων πραγμάτων, όπως την αντιλαμβάνεται ο κάθε δημιουργός, ωστόσο, παραμένει κατ’ ουσίαν και μια πρόταση «από-δρασης» από το ορθολογικό και επιβεβλημένο στο ονειρικό και απελεύθερο. Έτσι, η ελληνικότητα των τοπίων της Φάννυς Γεωμπρέ απηχεί εικαστικά τον λυρισμό των στίχων του Σεφέρη και του Ρίτσου, από τους οποίους η δημιουργός αντλεί την έμπνευσή της, σε αντίθεση με τα έργα της Σοφίας Ροζάκη που αποτελούν προϊόντα βαθιάς ενδοσκόπησης, όπου τον πρώτο λόγο έχει το υποσυνείδητο και οι επιταγές του, οι οποίες στοιχειοθετούνται εντέλει σε αφηγήματα όπου το ονειρικό αναμιγνύεται ανεπαίσθητα με το πραγματικό. Αναδρομή σε εικόνες της παιδικής ηλικίας πραγματοποιούν τα έργα της Κατερίνας Χαδουλού
της οποίας η πρόταση για απόδραση αναφέρεται στον χρόνο και όχι στον χώρο, φέροντας έντονο το άρωμα της νοσταλγίας για την αθωότητα και την ανεμελιά. Νοσταλγική η διάθεση και της Βιργινίας Φιλιππούση αλλά με αναφορές στο αρχαιοοελληνικό παρελθόν ενώ ο Αντώνης Κοσμαδάκης με το έργο του «κλείνει το μάτι» στον θεατή ανακατεύοντας χρώματα και μοτίβα της ποπ αρτ με στοιχεία των βυζαντινών εικόνων.
Στον αντίποδα, η Αγγέλα Καράλη επιλέγει στα έργα της να διαλύσει την φόρμα και να στήσει την σύνθεση μέσω του χρώματος που την ορίζει, ενώ η Φεσατίδου - Ψαρράκη συνδυάζει στα έργα της την απεικόνιση του κλειστοφοβικού τρόπου ζωής, του σύγχρονου τρόπου ζωής, με μια νότα αισιοδοξίας και ένα κάλεσμα απελευθέρωσης που παραπέμπει σε βαθύ και γνήσιο ουμανισμό. Η ανάγκη διαφυγής ορίζει και τις συνθέσεις του Αριστείδη Ζανέλη που στοιχειοθετούν αυτοτελείς εικαστικές δηλώσεις ενώ στα έργα της Κατερίνας Πολυζωϊδη - Μαυρολέοντος οι αποδράσεις στοιχειοθετούνται μέσα από τις κολοριστικές εκρήξεις του χρωστήρα της.
Τέλος, εναλλακτικές προτάσεις αποτελούν τα έργα των Μαρίας Διακοδημητρίου και Νίκου Λεοντόπουλου, με την πρώτη να χρησιμοποιεί το παιχνίδι των πολλαπλών επιπέδων της σύνθεσής της, ως μεταφορά που παραπέμπει στην ουσία στους «λαβυρίνθους» της καθημερινότητας ενώ ο δεύτερος, εξίσου συμβολικά, αποτυπώνει φωτογραφικά, σχεδόν χωρίς χρώμα, την ψυχική διάθεση των ηρώων του. 
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Φάννυ Γεωμπρέ, Μαρία Διακοδημητρίου, Αρ. Ζανέλης, Αγγέλα Καράλη, Αντώνης Κοσμαδάκης, Νίκος Λεοντόπουλος, Κατερίνα Πολυζωϊδη-Μαυρολέοντος, Σοφία Ροζάκη, Βιργινία Φιλιππούση, Αγάπη Φεσατίδου-Ψαράκη, Κατερίνα Χαδουλού.
(Επικοινωνία για περισσότερες πληροφορίες: Χριστίνα Σωτηροπούλου, Ιστορικός Τέχνης, τηλ. 6934-864957).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου