Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ Α.Σ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ O δεκάλογος του ποιοτικού ελαιολάδου

Οδηγίες για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου εξέδωσε το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του Α.Σ. Ρεθύμνου με την ευκαιρία της νέας ελαιοκομικής περιόδου. 

O δεκάλογος του ποιοτικού ελαιολάδου 
1) Διατηρούμε τον ελαιώνα μας σε καλή ισορροπία εφαρμόζοντας σωστές καλλιεργητικές φροντίδες στον κατάλληλο χρόνο (κλάδεμα, λίπανση, άρδευση, έλεγχο ασθενειών και ζιζανίων), για να εξασφαλίσουμε υγιή δένδρα και ποιοτικό ελαιόκαρπο (χωρίς επιμολύνσεις, με σωστό βάρος και σε καλή κατάσταση). 
2) Χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένα για την ελαιοκαλλιέργεια σκευάσματα, τηρώντας τους ελάχιστους χρόνους και αποφεύγοντας τυχόν επιμολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα το πολύτιμο περιβάλλον μας. 

3) Προγραμματίζουμε τη συγκομιδή όταν ο ελαιόκαρπος είναι σε κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης (αποφεύγουμε να είναι υπερώριμος) και με ιδιαίτερη προσοχή για να μην τραυματιστεί από τα ραβδιστικά, πάνω στα δίκτυα ελαιοσυλλογής κ.λπ. Αποφεύγουμε τη χρήση αλυσοπρίονου ταυτόχρονα με τη συγκομιδή, για να μην έχουμε επιμολύνσεις από ορυκτέλαια στο ελαιόλαδο. 
4) Για τη μεταφορά του ελαιόκαρπου στο ελαιουργείο, χρησιμοποιούμε καθαρά τελάρα όπου είναι εφικτό (ποτέ πλαστικά σακιά) και φροντίζουμε να γίνεται η έκθλιψη την ίδια ημέρα. 
5) Επιμένουμε για σχολαστική καθαριότητα σε όλα τα μηχανήματα του ελαιουργείου (σπαστήρας, μαλακτήρες, decanter, διαχωριστήρες και σωληνώσεις), για χαμηλές θερμοκρασίες ελαιοζύμης (μέση 27°C / μέγιστη 30°C) και σωστό χρόνο παραμονής στους μαλακτήρες (μέγιστος 45 λεπτά, ανάλογα με την ποικιλία και το στάδιο ωρίμανσης). 
6) Φροντίζουμε για προσεκτικό χειρισμό των διαφορετικών παρτίδων ελαιολάδου μέσα στο ελαιουργείο και για να αποφύγουμε τυχόν υποβάθμισή λόγω ανάμειξης με άλλη παρτίδα χαμηλότερης ποιότητας ή διαφορετικού οργανοληπτικού προφίλ. 
7) Αποθηκεύουμε το πολύτιμο ελαιόλαδό μας πάντα σε πολύ καθαρές και ανοξείδωτες δεξαμενές, χωρίς οσμές ή υπολείμματα προηγούμενων παρτίδων (μούργες) και σε ελεγχόμενες συνθήκες, δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 20°C αν είναι δυνατόν) και να παραμένουν πάντα γεμάτες οι δεξαμενές ή να χρησιμοποιούμε αδρανές αέριο για αποφυγή υποβάθμισης της συνολικής ποιότητάς του. 
8) Επιδιώκουμε φιλτράρισμα του ελαιολάδου το συντομότερο δυνατόν, για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητά του από την υγρασία και τα τυχόν στερεά κατάλοιπα της διαδικασίας ελαιοποίησης. 
9) Φροντίζουμε να γίνεται ανάλυση ποιοτικών χαρακτηριστικών (οργανοληπτική / χημική), σε κάθε παρτίδα ελαιολάδου πριν την ανάμειξή της με άλλες ή την τυποποίησή της. 
10) Ελέγχουμε πάντα τους κυριότερους παράγοντες υποβάθμισης σε όλα τα στάδια παραγωγής και διαχείρισης του ελαιολάδου μας, που είναι η θερμοκρασία, το φως, το οξυγόνο, η υγρασία και ο χρόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου