Η προστασία και ανάπλαση της παράκτιας ζώνης στην περιοχή του Κάστρου της Μεθώνης θα αποτελέσει αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης προϋπολογισμού 356.500 ευρώ μεταξύ του Δήμου Πύλου – Νέστορος και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), τους όρους της οποίας ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρίαση του.
Συγκεκριμένα το ΕΜΠ -και ειδικότερα το Εργαστήριο Λιμενικών Εργων του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών- αναλαμβάνει, μετά από τη σχετική έρευνα και τις απαιτούμενες επιτόπιες μετρήσεις και αυτοψίες να προτείνει “έργα και δράσεις που θα καθορίσουν ήπιες μορφές παρέμβασης στην παράκτια ζώνη ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ανάπτυξης της πόλης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη συγκρότηση μιας νέας ταυτότητας ποιοτικά αναβαθμισμένης, τουριστικά ελκυστικής που θα εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά περιβάλλοντος και ποιότητας ζωή”.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, “ο δήμος θα συνεργαστεί με το Εργαστήριο Λιμενικών Εργων του ΕΜΠ για να διερευνήσουν μια σειρά από μέτρα και μέσα παράκτιας προστασίας που θα ενσωματώνουν καινοτόμες μεθοδολογίες σχεδιασμού. Το ερευνητικό πρόγραμμα θα αφορά την παράκτια ζώνη του Κόλπου της Μεθώνης και η διάρκεια του ερευνητικού έργου έχει οριστεί σε 10 μήνες, χωρίς σε αυτό το χρονικό διάστημα να περιλαμβάνεται και η επίδοση των παραδοτέων.
Ως προς τους λόγους της παρατηρούμενης διάβρωσης, η προκαταρκτική έρευνα που έγινε κατά την επίσκεψη της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Λιμενικών Εργων διαπίστωσε “τη διαβρωτική δράση των κυματισμών που έχει συντελέσει στην απομείωση του εύρους της παράκτιας ζώνης και στην κατά τόπους υποσκαφή ή/και κατάρρευση τμημάτων του παραλιακού δρόμου και του
κάστρου”. Η αρχική εκτίμηση αποδίδει τις αιτίες του φαινομένου της διάβρωσης στη συνδυασμένη δράση, α) του λιμενοβραχίονα του καταφυγίου σκαφών στη σκιά του κάστρου που εντοπίζεται στο δυτικό όριο του κόλπου, β) του μόλου απο - επιβίβασης σκαφών και γ) του παράκτιου δρόμου.
Ως εκ τούτου, συνεχίζει το κείμενο της σύμβασης, εκτός από τα όποια μέτρα προστασίας προταθούν, “στις άμεσες προτεραιότητες θα τεθεί επίσης και η επαναχωροθέτηση και ο επανασχεδιασμός της διάταξης της λιμενικής εγκατάστασης του καταφυγίου σκαφών, με διάταξη των εξωτερικών έργων που
θα διασφαλίζει τις συνθήκες μεταφοράς ιζήματος προς τα ανατολικά και την τροφοδοσία των περιοχών στα βόρεια του κόλπου”.
Σύμφωνα με την εκτίμηση που εκφράζεται “η συνθήκη αυτή, σε συνδυασμό με τα έργα ακτομηχανικής προστασίας, είναι ικανή να οδηγήσει σε αντιστροφή της υποχώρησης της ακτογραμμής και στη δημιουργία παραλιακής ζώνης ικανού πλάτους”.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι τόσο η στρατηγική, όσο και οι δράσεις που θα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για την προστασία και ανάπλαση της ακτής θα παρουσιαστούν τόσο στους κατοίκους της Μεθώνης, όσο και στην επιστημονική κοινότητα αμέσως μετά τον καθορισμό των προτεινόμενων τεχνικών λύσεων.
Στο χρονικό εκείνο σημείο, ο δήμος θα διοργανώσει ημερίδα παρουσίασης της προόδου και των προτάσεων του ερευνητικού προγράμματος στο κοινό της Μεθώνης, προκειμένου οι κάτοικοι να τοποθετηθούν δημόσια και να λάβουν απαντήσεις και διευκρινίσεις από την ομάδα του ερευνητικού προγράμματος.
Εξ άλλου, μόλις ολοκληρωθεί το ερευνητικό πρόγραμμα, θα διοργανωθεί συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης ώστε να παρουσιαστεί το πρόγραμμα, οι στόχοι που τέθηκαν και οι προτάσεις ανάταξης των προβλημάτων και επίτευξης των στόχων, καθώς και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των έργων.
Τέλος, το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στην επιστημονική κοινότητα μέσα από μια σειρά από ανακοινώσεις σε συνέδρια, τόσο
στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου