Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Καφαντάρης σε Αραχωβίτη: “Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί μας -Άμεσα να δοθούν αποζημιώσεις”

Την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Πύλου Νέστορος ζητά ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη. Ο δήμαρχος  επισημαίνει το πρόβλημα με το παραγόμενο ελαιόλαδο που είναι “υποβαθμισμένης ποιότητας” λόγω δάκου και ασθενειών και αυτό έχει συμπαρασύρει τις τιμές του ελαιολάδου προς τα κάτω, στο κόστος παραγωγής, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.
Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:
“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το βασικό εισόδημα των δημοτών του Δήμου Πύλου – Νέστορος

προέρχεται κατεξοχήν από την ελαιοκαλλιέργεια. Οι εξελίξεις ωστόσο στην φετινή παραγωγή μόνο ευχάριστες δεν είναι.
Οφείλω λοιπόν να απευθυνθώ σε σας, ως Δήμαρχος και εκφραστής
της τοπικής μας κοινωνία, η οποία βρίσκεται σε απόγνωση.

Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες γιατί σε διαφορετική περίπτωση το 2019 που έρχεται σε λίγες ημέρες θα είναι δύσκολη χρονιά για το τόπο μας τόσο οικονομικά όσο και παραγωγικά . Οι αγρότες θέλουν την άμεση υποστήριξη μας για να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να προσφέρουν στην Ελληνική Οικονομία και μάλιστα όταν οι ίδιοι δεν ευθύνονται για τη ζημιά που έχει προκύψει.
Την φετινή χρονιά λοιπόν είχαμε πολλά προβλήματα στην

ελαιοκαλλιέργεια. Διαπιστώθηκαν προσβολές τόσο από το μύκητα
γλοιοσπόριο όσο και από το δάκο της ελιάς. Εξαιτίας των προσβολών αυτών και των ιδιαίτερα ευνοϊκών περιβαλλοντικών συνθηκών ( υψηλή σχετικά υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένες βροχοπτώσεις) το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι υποβαθμισμένης ποιότητας.

Η υποβαθμισμένη ποιότητα οφείλεται στην αυξημένη οξύτητα του. Αποτέλεσμα όλων αυτών που αναφέρουμε παραπάνω είναι η

κατακόρυφη πτώση της τιμής του ελαιολάδου που σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζει και το κόστος παραγωγής. Αυτό έχει φέρει σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου μας, με συνέπεια να μην υπάρχει κίνητρο ώστε να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.
Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα η έναρξη του προγράμματος της δακοκτονίας, με ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέχρι τον Απρίλιο, η πρόσληψη του προσωπικού επίσης μέχρι τέλη Απριλίου καθώς και η προμήθεια των φυτοφαρμάκων μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Επίσης να εφαρμόζεται η γενίκευση της χρήσης των GPS στη παρακολούθηση των ψεκασμών. Επιπλέον να δίνονται έγκαιρα συμβουλές στους παραγωγούς από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου της ελιάς.

Τέλος, ζητάμε την άμεση αποζημίωση των παραγωγών μέσα από ειδικά προγράμματα, για τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από τα αίτια που αναφέραμε πιο πάνω, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους”.
Η επιστολή κοινοποιείται στους βουλευτές Μεσσηνίας αλλά και στα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου